x
Annonce
Erhverv

Nye overenskomster giver industriansatte flere penge

Natten til tirsdag har HK Privat og Tekniq Arbejdsgiverne indgået nye overenskomster for cirka 2100 ansatte.

Omkring 2100 ansatte fra el-, vvs-, smede- og maskinvirksomheder har fået nye overenskomster for de næste tre år.

Annonce

Det er resultatet af, at HK Privat og Tekniq Arbejdsgiverne natten til tirsdag er blevet enige om nye overenskomstaftaler.

Det oplyses i en pressemeddelelse.

Et af elementerne i de nye overenskomster er, at der sker en forhøjelse fra fire til syv procent på de ansattes fritvalgskonto over tre år.

Kontoen kan bruges til højere pensionsindbetaling, køb af seniorfridage, børneomsorgsdage eller som penge mellem hænderne.

Og som noget nyt kan man også købe frihed i forbindelse med barnets anden hele sygedag og ved lægebesøg med børn.

- Vi er tilfredse med stigningen på fritvalgskontoen. En højere procent giver netop mulighed for at indrette sit arbejdsliv mere fleksibelt, siger Vibeke Ansbjerg, faglig sekretær i HK Privat, i pressemeddelelsen.

Der er også gode nyheder til eleverne med de nye overenskomster.

Deres lønsatser stiger i overenskomstperioden, og fremover er de omfattet af en pensionsopsparing, allerede fra de fylder 18 år og har to måneders anciennitet på arbejdspladsen.

Tidligere var det kun nogle af eleverne, der havde ret til en pensionsordning, fra de var fyldt 20 år.

Vibeke Ansbjerg kalder det meget tilfredsstillende, at flere elever nu får en pensionsordning.

- Vi ved jo, at det er helt nødvendig, at man begynder at spare op til pension tidligt, hvis man skal have en god tredje alder, siger hun.

Andre elementer i de nye overenskomster er tre ugers forældreorlov med fuld løn til den forælder, der ikke holder barselsorloven.

Det betyder, at overenskomsterne sikrer nybagte familier op til 16 ugers forældreorlov med fuld løn.

Derudover giver de nye aftaler mulighed for efteruddannelse i op til tre måneder efter udløbet af en opsigelsesperiode.

Samlet skal 600.000 ansatte på det private arbejdsmarked have nye overenskomster i løbet af indeværende år.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: Myndighederne udsender første tal for raskmeldte i Danmark

Annonce