Annonce
Aarhus

Nye problemer: Letbane til Grenaa forsinkes yderligere

Letbanen til Grenaa forsinkes yderligere. Foto:Henning Bagger/Scanpix

Letbanestrækningen mellem Grenaa og Aarhus bliver ikke som forventet klar sidst i marts 2019. Fejl hos underleverandør forsinker åbningen.

AARHUS: Letbanestrækningen mellem Grenaa og Aarhus bliver ikke som forventet klar sidst i marts 2019. En teknisk fejl hos en underleverandør forsinker åbningen med cirka fire uger. Det skriver Aarhus Letbane i en pressemeddelelse

Forsinkelsen skyldes, at konsortiet bag letbanens testarbejde på strækningen har afsløret en fejl i en af overkørslerne. Det er ikke en fejl, der påvirker sikkerheden, men derimod en fejl som påvirker driften. Fejlen gør, at signaler, bomme og sikringsanlæg ikke kommunikerer sammen på den helt rigtige måde, hvilket får bommene til at gå op i stedet for at blive nede, når et tog holder på stationen.

Konkret betyder det, at en række sikkerhedstests ikke kan afvikles inden for den planlagte tid, hvilket igen udskyder godkendelsen af letbanens infrastruktur på strækningen. Fejlen er opdaget under de såkaldte dynamiske tests, som først har kunnet gennemføres nu som følge af den generelle forsinkelse i projektet.

Aarhus Letbane har derfor måttet ændre tidsplanen for åbningen på banen mellem Aarhus og Grenaa, og man vurderer nu, at åbningen af strækningen bliver udskudt med cirka fire uger. Således er der nu lagt op til en åbning af trafikken sidst i april 2019.

- Det er vi naturligvis ærgerlige over. Ikke mindst fordi vi nok engang kommer til at skuffe en masse mennesker, der havde set frem til at bruge letbanen mellem Grenaa og Aarhus sidst i marts, som vi meldte ud tidligere i år. Vi er klar over, at vi trækker langt mere end rimeligt på mange menneskers tålmodighed, og det beklager jeg meget. Vi har forsøgt at vinde tid andre steder i tidsplanen, men det er ikke lykkedes i tilstrækkeligt omfang. Derfor informerer vi nu om ændringerne i tidsplanen, siger Aarhus Letbanes direktør Michael Borre.

Vi er klar over, at vi trækker langt mere end rimeligt på mange menneskers tålmodighed, og det beklager jeg meget. Vi har forsøgt at vinde tid andre steder i tidsplanen, men det er ikke lykkedes i tilstrækkeligt omfang.

Michael Borre, Aarhus Letbanes direktør

Komplekst arbejde

Ifølge Aarhus Letbane viser forsinkelsen endnu engang, hvor komplekst arbejdet med at få godkendt letbanen er. Planen med testkørslerne er at afsløre, om der er fejl i letbanesystemet, og i dette tilfælde afslørede testen en fejl i det system, der bruges til at kontrollere bommene, mens letbanetogene holder på en station - det vil sige i kommunikationen mellem sikringsanlægget og bommene. I stedet for at blive nede, som de skal, gik bommene op.

De hårde krav til sikkerheden på letbanen gør, at man ikke bare kan rette fejlen. For udover en rettelse skal der nu laves nye tests for at sikre at teknikken nu fungerer optimalt. Og selvom det ærgrer Michael Borre, så er det for sikkerhedens skyld, siger han.

- Så selv om det er voldsomt frustrerende for alle, at åbningen af strækningen mellem Grenaa og Aarhus igen bliver forsinket, er det ikke udelukkende en dårlig nyhed: Det er netop tests og skrappe sikkerhedsregler, der sikrer, at vi får et sikkert og velfungerende letbanesystem, når det bliver godkendt, forklarer Michael Borre.

Midttrafik fortsætter kørslen med erstatningsbusser mellem Grenaa og Aarhus frem til strækningens åbning.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Debat

Tvivlsom donation på Frederiks Plads: Det manglede da bare, at man sagde nej tak

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce