Annonce
Aarhus

Nye problemer: Letbane til Grenaa forsinkes yderligere

Letbanen til Grenaa forsinkes yderligere. Foto:Henning Bagger/Scanpix

Letbanestrækningen mellem Grenaa og Aarhus bliver ikke som forventet klar sidst i marts 2019. Fejl hos underleverandør forsinker åbningen.

Annonce

AARHUS: Letbanestrækningen mellem Grenaa og Aarhus bliver ikke som forventet klar sidst i marts 2019. En teknisk fejl hos en underleverandør forsinker åbningen med cirka fire uger. Det skriver Aarhus Letbane i en pressemeddelelse

Forsinkelsen skyldes, at konsortiet bag letbanens testarbejde på strækningen har afsløret en fejl i en af overkørslerne. Det er ikke en fejl, der påvirker sikkerheden, men derimod en fejl som påvirker driften. Fejlen gør, at signaler, bomme og sikringsanlæg ikke kommunikerer sammen på den helt rigtige måde, hvilket får bommene til at gå op i stedet for at blive nede, når et tog holder på stationen.

Konkret betyder det, at en række sikkerhedstests ikke kan afvikles inden for den planlagte tid, hvilket igen udskyder godkendelsen af letbanens infrastruktur på strækningen. Fejlen er opdaget under de såkaldte dynamiske tests, som først har kunnet gennemføres nu som følge af den generelle forsinkelse i projektet.

Aarhus Letbane har derfor måttet ændre tidsplanen for åbningen på banen mellem Aarhus og Grenaa, og man vurderer nu, at åbningen af strækningen bliver udskudt med cirka fire uger. Således er der nu lagt op til en åbning af trafikken sidst i april 2019.

- Det er vi naturligvis ærgerlige over. Ikke mindst fordi vi nok engang kommer til at skuffe en masse mennesker, der havde set frem til at bruge letbanen mellem Grenaa og Aarhus sidst i marts, som vi meldte ud tidligere i år. Vi er klar over, at vi trækker langt mere end rimeligt på mange menneskers tålmodighed, og det beklager jeg meget. Vi har forsøgt at vinde tid andre steder i tidsplanen, men det er ikke lykkedes i tilstrækkeligt omfang. Derfor informerer vi nu om ændringerne i tidsplanen, siger Aarhus Letbanes direktør Michael Borre.

Vi er klar over, at vi trækker langt mere end rimeligt på mange menneskers tålmodighed, og det beklager jeg meget. Vi har forsøgt at vinde tid andre steder i tidsplanen, men det er ikke lykkedes i tilstrækkeligt omfang.

Michael Borre, Aarhus Letbanes direktør
Annonce

Komplekst arbejde

Ifølge Aarhus Letbane viser forsinkelsen endnu engang, hvor komplekst arbejdet med at få godkendt letbanen er. Planen med testkørslerne er at afsløre, om der er fejl i letbanesystemet, og i dette tilfælde afslørede testen en fejl i det system, der bruges til at kontrollere bommene, mens letbanetogene holder på en station - det vil sige i kommunikationen mellem sikringsanlægget og bommene. I stedet for at blive nede, som de skal, gik bommene op.

De hårde krav til sikkerheden på letbanen gør, at man ikke bare kan rette fejlen. For udover en rettelse skal der nu laves nye tests for at sikre at teknikken nu fungerer optimalt. Og selvom det ærgrer Michael Borre, så er det for sikkerhedens skyld, siger han.

- Så selv om det er voldsomt frustrerende for alle, at åbningen af strækningen mellem Grenaa og Aarhus igen bliver forsinket, er det ikke udelukkende en dårlig nyhed: Det er netop tests og skrappe sikkerhedsregler, der sikrer, at vi får et sikkert og velfungerende letbanesystem, når det bliver godkendt, forklarer Michael Borre.

Midttrafik fortsætter kørslen med erstatningsbusser mellem Grenaa og Aarhus frem til strækningens åbning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Ceres Park godkendt til tilskuere efter nye corona-regler: Billetsalget til FCK-kampen er i gang

Annonce