Annonce
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Når kommunens børn og unge starter i skole igen fra på mandag, vil de fortsat møde en anderledes skoledag, end de er vant til. Genrefoto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix
Når kommunens skolebørn fra på mandag igen skal pakke skoletasken, skal de lige som før sommerferien forberede sig på en anderledes hverdag. På baggrund af øget  coronasmitte i Aarhus, bliver der tilføjet flere restriktioner på børn- og ungeområdet.
Annonce

AARHUS: I slutspurten af sommerferien er coronasmitten blusset op igen, og det får nu også indflydelse på kommunens skoler, daginstitutioner og klubber.

Børn- og ungeområdet fortsætter med de restriktioner, der blev meldt ud før sommerferien. Men på baggrund af det stigende antal Covid-19 smittede, er der kommet yderligere ændringer på området.

- Vi er i tæt dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed, derfor kan der meget vel komme flere restriktioner og yderligere ændringer i Aarhus. Så forældre skal holde øje med Børneintra og Aula for at se, hvad der sker, opfordrer børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF).

Han peger på tre nye ændringer på børn- og ungeområdet.

Blandt andet anbefales det, at al transport med kollektiv trafik, som ikke er strengt nødvendig, aflyses indtil videre. Det betyder, at ture ud af huset ikke kan foregå med kollektiv transport. I de tilfælde, at Børn og Unge visiterer bustransport for elever (uddeler buskort), udleveres mundbind til eleverne fra skolerne, oplyser Børn og Unge.

Der bliver også et stop for møder mellem personer, der ikke har deres daglige gang på samme arbejdsplads. En undtagelse er møder om det enkelte barn. I stedet opfordres til at møder udskydes eller gennemføres virtuelt.

Desuden skal de medarbejdere, som arbejder i administrationen i videst muligt omfang arbejde hjemme.

Annonce

Mere udeskole

På et pressemøde i fredag eftermiddag fremgik det i de nye retningslinjer, at man skal opholde sig mest muligt ude. Det gælder også på børn- og ungeområdet.

- Det skal vi nu have omsat til praksis i daginstitutioner, skoler og klubber. Så det er en stor ændring i forhold til den skolestart, som egentlig var planlagt. Nu skal vi hurtigst muligt have omorganiseret så mange aktiviteter som muligt til at foregå udendørs, siger Thomas Medom.

Børn og unge

Nye ændringer på børn- og ungeområdet på baggrund af coronasituationen i Aarhus:

Al transport med kollektiv trafik, som ikke er strengt nødvendig, aflyses indtil videre. Det betyder, at ture ud af huset ikke kan foregå med kollektiv transport.

I de tilfælde, at Børn og Unge visiterer bustransport for elever, udleveres mundbind til eleverne fra skolerne.

Stop for møder mellem personer, der ikke har deres daglige gang på samme arbejdsplads. I stedet opfordres til at møder udskydes eller gennemføres virtuelt.

Medarbejdere i administrationen skal i videst muligt omfang arbejde hjemme.

Skoler og daginstitutioner skal have flere udeaktiviteter.

Er der tanker om at udsætte skolestart, lige som det er sket på de videregående uddannelser?

- Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der har kompetencen til at afgøre det. Vi er i tæt dialog med dem, og hvis de vurderede, at det var nødvendigt, havde de nok gjort det, da der er skolestart på mandag, siger Thomas Medom.

Stigningen i Covid-19 smittede får iogså konsekvenser på børn- og ungeområdet. - Nu skal vi hurtigst muligt have omorganiseret så mange aktiviteter som muligt til at foregå udendørs, siger rådmand Thomas Medom (SF). Foto: Axel Schütt

Han forklarer, at den dagligdag, der venter skolebørnene, fortsat har udgangspunkt i klasserne.

- Eleverne bliver ikke blandet med andre klasser i emneuger og valghold. Det er også stadig med forskudte frikvarterer og pauser, så der ikke opstår store forsamlinger. Det er fortsat med begrænset forældreadgang på skolerne og med et fortsat øget fokus på hygiejne og håndvask. Så det er stadig en anderledes skoledag, end vi ellers kender det, siger børn- og ungerådmanden.

Er vi tilbage til, hvordan det var, da der blev åbnet op efter nedlukningen?

- Nej, for der opererede vi under nødundervisningsloven og nogle helt andre bekendtgørelser. Nu arbejder vi igen under folkeskolelovgivningen. Det er stadig med almindeligt skema og alle børnene i klasserne, siger Thomas Medom.


Vi er i tæt dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed, derfor kan der meget vel komme flere restriktioner og yderligere ændringer i Aarhus. Så forældre skal holde øje med Børneintra og Aula for at se, hvad der sker.

Thomas Medom (SF), børn- og ungerådmand


Mundbind bliver obligatorisk i alle offentlige transportmidler i Aarhus, men kommer børnene også til at møde lærere og pædagoger med mundbind?

- Mundbind er et af de emner, vi har på dagsordenen til krisemødet mandag, hvor vi skal diskutere, hvordan vi skal agere i forhold til det. Vi læner os op ad sundhedsmyndighederne og er klar til at bruge mundbind, hvis det er den anbefaling, de kommer med. Men det har de ikke endnu, siger Thomas Medom.

Annonce

Forældre må gerne komme med

Med kun en weekend til skolestart har skoler og daginstitutioner travlt med at forberede, hvordan den første skoleuge skal forløbe, når den så vidt muligt skal foregå udendørs.

For alle de spritnye skolestartere bliver det fortsat muligt at træde ind i den nye verden med en forælder i hånden. Men forældrene skal orientere sig om, hvordan første skoledag forløber, for det er forskelligt fra skole til skole, hvordan situationen bliver håndteret, understreger børn- og ungerådmanden.

- Den generelle tilgang er, at forældrene stadig er velkomne på skolen, men at det er i væsentlig mindre grad, end man normalt ville gøre det på en skolestart. Jeg har også hørt om flere, der har planlagt at skolestarter-arrangementer skal foregå udenfor. Forældrene er en naturlig del af første skoledag - det er en stor dag, det ved alle os, der har været igennem det - men det bliver med mindre adgang på skolerne, end vi har været vant til, understreger Thomas Medom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Aarhus

15-årig pige på uhyggelig bustur: Aggressiv mand befølte hende på inderlåret

Annonce