Annonce
Aarhus

Nye skolemøbler ganske gratis fra genbrugsfirma

Bavnehøj Skole har fået nye reoler fra firma, som formidler brugte kontormøbler. De bedste sælges - de knap så gode gives væk som markedsføring.

Nye kontorstole, reoler eller whiteboards til klasselokalerne behøver ikke nødvendigvis belaste budgettet. Samtlige folkeskoler i Aarhus Kommune har sagt ja tak til at komme på Steffen Høghs mailingliste.

Annonce

Hans firma, 3R Kontor, har gjort genanvendelse af møbler til en forretning, men for skolerne er det ganske gratis at modtage møblerne på 3Rs liste. Han kalder det genanvendelse via donation.

»Der er tale om partier af møbler, vi ellers har vanskeligt ved at komme af med. Det ville nok tage os et halvt til et helt år, hvis vi skulle sælge dem,« fortæller Steffen Høgh.

På Bavnehøj Skole i Hasselager ankommer 50 'nye' reoler i en stor lastbil. En flok elever, der sidder på gangen, må fortrække, da flyttefolkene kommer rullende med dem.

»Der er hjul under, det er smart, for så kan lærerne selv flytte rundt på dem i klasselokalerne,« fortæller teknisk serviceleder Lauge Solgaard.

Skolen er ved at renovere indskolingen og bygger to ny fløje.

De 620 elever kan glæde sig over de nye reoler, der giver skolens klasselokaler en mere ensartet fremtræden. Reoler, der som nye koster mere end 3000 kroner stykket, men som skolen får foræret mod at betale for transporten.

Før blev en del af elevernes mapper og papirer opbevaret i plastkasser.

»Når der er tale om pæne, brugte ting, kan vi bruge dem. Det kommer læringsmiljøet til gode, at børnene får noget pænt at kigge på,« siger en glad skoleleder Birgitte Rasmussen, der forklarer, at skolen ikke selv ville have haft råd til at forny møblementet.

Folkeskoler har ikke ubegrænsede økonomiske midler. Bavnehøj Skole har investeret i aflåselige skabe, så eleverne sikkert kan medbringe deres egne computere og tablets.

Alle skoler, institutioner, frivillige organisationer og NGOer kan tilmelde sig mailinglisten, der udsendes hver tredje uge.

Når erhvervsvirksomheder bygger om eller flytter, vælger de ofte deres gamle møbler fra.

Ofte fejler møblerne ikke noget, men flytteomkostningerne er så store, at det bedre kan betale sig at købe helt nye møbler. Andre gange er der ikke noget sted at opbevare dem, mens der bygges om, eller også passer gamle møbler bare ikke ind i det funklende nye domicil.

»Virksomhederne viser, at de har succes, når der anskaffes helt nye møbler,« siger Steffen Høgh.

Der er meget arbejde i at fjerne flere hundrede arbejdspladsers stole, lamper og hæve-sænke-borde. Nogle gange må virksomhederne endda betale for at få de gamle møbler fjernet.

»Det kan være dyrt, særligt hvis det er akut, og virksomheden skal være ude til en bestemt dato. Der kan godt være ti mands arbejde i ti dage, hvis møblerne skal bæres langt til en elevator, eller hvis der ikke er parkeringspladser tæt på,« fortæller Steffen Høgh.

De bedste af møblerne sælger han videre - typisk til mindre eller nyetablerede virksomheder eller til det offentlige.

Møbler, der ikke umiddelbart kan sælges, forærer han væk. Han ser donationerne som markedsføring.

Reolerne til Bavnehøj Skole har før stået hos ISS, hvor 3R har fjernet møbler fra 400 arbejdspladser.

»ISS har været meget velvillig og positiv i forhold til, at der er velgørenhed med i samarbejdet,« fortæller Steffen Høgh.

Er der flere ens møbler, som de 50 reoler på Bavnehøj Skole, sættes de på den liste, 3R kontor sender ud hver tredje uge med brugte kontormøbler. Er der kun få eksemplarer af møblerne, eller er de meget slidte, doneres de til Ungdommens Røde Kors, hvis butik på Oddervej får huslejen betalt af 3R Kontor.

»Det giver en bedre fornemmelse i maven at forære noget væk end at smide det ud. Selv om det ofte vil være billigere og lettere at brænde møblerne - det gør vores konkurrenter,« siger Steffen Høgh, der dog må sende enkelte møbler til genanvendelse, hvor de bliver nedbrudt og lavet til bl.a. nye spånplader.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce