Annonce
Aarhus

Nye strikkefællesskaber i Aarhus: Anja vil have os til at slå maskerne sammen

Anja Storkholm vil have århusianerne til at strikke sammen. Derfor har hun dette efterår sat gang i flere strikkefællesskaber både under Sager der Samler om med utraditionelle strikkeevents rundt omkring i byen. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Corona-nedlukningen pustede effektivt til en strikketrend, som allerede havde godt fat. Men hvorfor ikke mødes og dele strikketøjets gode egenskaber, spørger Anja Storkholm, der har sat gang i en række strikkefællesskaber henover efteråret.

AARHUS: Anja Storkholm har på egen krop oplevet, at strik har potentiale til mere end bare et lunt tidsfordriv.

- Jeg har selv været i en stresssygemelding og fandt ud af, at strik gjorde mig noget godt. Det tror jeg, at det gør for alle, siger hun og opremser rutineret syv gode grunde til at strikke: Øget trivsel, glæde, fornemmelsen af at glemme tid og sted, mindre stress, boost af hjernen, øget overblik og lykkefølelse.

Selv begyndte hun at strikke for tre år siden, da hun fik garn i julegave af sin svigermor.

Annonce

- Jeg fik mohairgarn til en bluse, men så tog det ene det andet, og pludselig var det noget helt andet end blusen i opskriften. Strik fangede mig bare, siger Anja Storkholm smilende.

Hun fandt ud af, at hun langt fra var alene om interessen. Der gemte sig flere erfarne strikkere i omgangskredsen, så Anja slog to fluer med et smæk og samlede en flok på 10-12 kvinder til 'strik og drik'. Et hyggeligt fællesskab, hvor hun samtidig kunne få hjælp til nye teknikker.

Herfra opstod ideen til at udbrede fællesskabet omkring strik til flere mennesker også nogle, Anja ikke kender.

Strik der samler

- Jeg er sådan en, der godt kan lide at sætte gang i ting. Her kunne lave noget, der er spændende, som giver mig inspiration i hverdagen, og samtidig kunne jeg gøre noget godt for andre, ved at starte et strikkefællesskab. Det giver mig energi, siger 48-årige Anja Storkholm, der er uddannet pædagog.

Jeg vil gerne lave noget ekstraordinært, som involverede det at strikke sammen. Der er mange garnbutikker, som holder strikkecafé, og det er fint, men jeg ville gerne bruge byen og kombinere strik med noget andet.

Anja Storkholm, vært for Strikkefællesskabet og Strikke-Events

Hun kontaktede Sager der Samler, for at præsentere sin idé om et strikkefællesskab. Organisationen støtter op om hverdagsaktivisme og holder til på den gamle N.J. Fjordsgadeskole.

- Her var et hus, hvor der var åbenhed for at lave en sag, som samlede mange. De udfordrede mig i min idé. Det skulle ikke bare skulle være en strikkeklub, der skulle være noget socialt, man kunne samles om, siger Anja, der også har tænkt flere af FNs Verdensmål ind i Strikkefællesskabet.

- Der skal være plads til alle, og det skal være bæredygtigt. Selv bruger jeg nærmest kun genbrugsgarn, og det vil jeg gerne udbrede, forklarer hun.

Sager der Samler støtter op om hverdagsaktivisme og holder til på den gamle N.J. Fjordsgadeskole. Her kan man blandt andet være med i Strikkefællesskabet en gang om måneden. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Målgruppen for Strikkefællesskabet er meget bred men kan for eksempel være nogle af de mange nye studerende, der ikke kender nogen i byen eller ældre, der ikke har så stort netværk.

- Det skal være et trygt og omsorgsfuldt sted, hvor folk kan komme, uden at de skal købe en kop kaffe til 50 kroner for at være med. Et sted hvor man kan mødes på tværs af alder, køn, kultur og faglighed, siger Anja om Strikkefællesskabet, der har afholdes én gang om måneden.

Hun håber, at det kreative fællesskab kan styrke den sociale kontakt og glæden ved at være sammen om et fælles tredje.

Annonce

Ekstraordinære events

Men her stopper Anja Storkholm ikke. Hun har flere ideer til fællesskaber, der involverer en maske eller to.

På Instagram var hun stødt på københavnske Rocknrollhausfrau, der med sine strikkeevents i hovedstaden for eksempel kombinerer strik med historiske byvandringer og havnerundfart, og det inspirerede Anja til at igangsætte noget lignende i Aarhus.

- Jeg vil gerne lave noget ekstraordinært, som involverede det at strikke sammen. Der er mange garnbutikker, som holder strikkecafé, og det er fint, men jeg ville gerne bruge byen og kombinere strik med noget andet, forklarer hun.

Indtil videre har Anja søsat fire strikkeevents med forskellige temaer i løbet af efteråret. Deltagerne kan blandt andet lytte til jazz, mens de strikker på Støj eller slå maskerne op i kunsthåndværkerbutikken Højkant, og samtidig dyste i en strikkequiz.

Ved siden af Strikkefællesskabet i Sager der Samler, har Anja Storkholm sat gang i en række strikkeevents med forskellige temaer i løbet af efteråret. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Anja arbejder på at skabe flere strikkeevents med utraditionelle samarbejdspartnere i hele byen og håber dermed at kunne give glæden ved at strikke videre.

- Strik har givet mig noget ro. Vi fylder ofte meget på i hverdagen, men det er også sundt ikke at lave andet end at strikke. Jeg glæder mig altid til en lang biltur, hvor jeg kun kan sidde og strikke. Det er en måde, jeg kan slappe af på. Det tænker jeg, at jeg kan give videre til andre, og give folk mulighed for at opdage det selv, siger hun.

Strikkefællesskaber

Du kan mødes med andre om strikketøjet i Strikkefællesskabet hos 'Sager der Samler' én gang om måneden. Det foregår på den tidligere N.J. Fjordsgadeskole i bygningen ud mod Ingerslevs Boulevard. Kom forbi med dit strikketøj. Der er kaffe og te på kanden, og det er gratis at være med:

  • Kommende datoer: 11. oktober, 9. november og 8. december.

Alle gange klokken 19.00-21.30.

Sideløbende laver Anja Storkholm en række Strikke-Events ude i byen med et nyt tema hver gang:

  • 29. oktober: Strik og kage på Hamanns, klokken 16.00-18.00
  • 5. november: Strik og musik på Støj, klokken 19.30-22.00
  • 11. november: Strik og strik i Højkant, klokken 19.30-21.30
  • 1. december: Strik og jul på Den gule café, klokken 18.30-20.30

Strikke-Events kræver billet. Mere info og booking på 26 55 77 00.


Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Debat

Byrådskandidat efterlyser helhedstænkning: Vi skal passe på både Aarhus og alle op-landsbyerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Aarhus

- Når kommunen privatiserer en vej, får borgerne både en ekstra udgift og et dilemma, der ødelægger stemningen på vejen

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Debat

Der findes ingen god løsning for enden af Stadion Allé: AGF må rykke ud af Kongelunden

Annonce