Annonce
Aarhus

Nye studerende er forrest i køen: Ældre studerende kan se frem til mere onlineundervisning på Aarhus Universitet

Snart starter 7.500 nye studerende på Aarhus Universitet, som kan se frem til mere undervisning på skolen end de ældre. Foto: Axel Schütt
I løbet af august og september starter 7.500 nye studerende på Aarhus Universitet. De kan se frem til at blive prioriteret højt – også over de ældre studerende.
Annonce

AARHUS: På Aarhus Universitet arbejder man lige nu i døgndrift på at skabe løsninger for de mange studerende, der efter sommerferien skal tilbage på skolebænken. Men det er svært.

Ifølge nye retningslinjer fra Uddannelses-og Forskningsministeriet skal studerende og medarbejdere som udgangspunkt holde mindst en meters afstand til hinanden. Det betyder, at der ikke er plads til alle studerende, og mange vil fortsætte med den fjernundervisning, de blev bekendte med i forbindelse med Covid-19.

Det gælder især for de ældre studerende, eftersom de nye studerende vil blive prioriteret højere. Det betyder også, at de studerende på andre semestre kommer til at få mere onlineundervisning end de førsteårsstuderende, fortæller Kristian Thorn, der er vicedirektør under AU Uddannelse.

- Det er meget vigtigt for os, at de førsteårsstuderende får adgang til campus. De møder deres faglige og sociale studiemiljø for første gang, og derfor skal de have ekstra fokus i forhold til de andre studerende. Men vores mål er, at alle studerende – også dem på de senere semestre – får et fysisk studiemiljø så vidt, som det er muligt.

Annonce

Opbakning fra Studenterrådet

Hos Aarhus Studenterråd forstår man prioriteringen fra Aarhus Universitet. Her er man ikke stødt på nogen ældre studerende, der er utilfredse. Det fortæller Marie Dall, som er en del af formandsskabet for Studenterrådet.


De møder deres faglige og sociale studiemiljø for første gang, og derfor skal de have ekstra fokus i forhold til de andre studerende

Kristian Thorn, vicedirektør


- Vi har ikke mødt nogen, der føler prioriteringen er forkert. Og det er den heller ikke. Alle, der arbejder indenfor Studenterrådet, kan huske tilbage på tiden, hvor man starterede på universitetet. Alle ved, hvor vigtigt, det var at være sammen med andre mennesker i starten, og derfor er vi tilhængere af, at de førsteårsstuderende bliver opprioriteret, fortæller hun.

Annonce

Høj tillid til de studerende

Selvom 80 statskundskabsstuderende i forrige weekend var samlet til et arrangement på Aarhus Universitet, hvor seks af dem blev smittet med Covid-19, har vicedirektør Kristian Thorn, stor tiltro til de studerende, som får lov at have fysisk undervisning.

- Det, vi gør som institution, er at opstille nogle rammer for, hvordan vores studerende og ansatte skal agere og forholde sig. Det vil være ud fra logikken om et meters afstandskravet. Men det er et fælles ansvar, hvor de studerende skal være med til at sikre alles sikkerhed og sundhed. Vi får ikke mulighed for – og ønsker heller ikke - at være alle steder på universitetet og håndhæve en-meters kravet. Vi har at gøre med voksne mennesker, der er ansvarlige, fortæller han.

- Vi stoler på, at vores studerende i vid udtrækning kan overholde de regler, der gælder. Det har vi gode erfaringer med i mange andre situationer, og derfor tror vi helt sikkert også, det vil komme til at fungere.

Annonce

Fravigelse af afstandskravet

De regler, som de studerende skal efterleve og følge i dagligdagen på Aarhus Universitet, indeholder flere lag. For eksempel må studerende og undervisere gerne i visse tilfælde fravige sig kravet om en meters afstand, hvis det er vigtigt, for at undervisningen kan gennemføres.

Det kan eksempelvis være i en gruppe, hvor man har nogle praktiske elementer, det er vigtigt at være flere om. Men studerende, der fraviger sig afstandskravet, må ikke sammenblandes med andre studerende, der også fraviger sig afstandskravet. Det giver nemlig anledning til ”superspredning”.

Derfor er der mulighed for, at de studerende til store forelæsninger bliver opdelt i grupper med dem, de har haft undervisning med tidligere. Hvordan det i praksis kommer til at udforme sig ved Kristian Thorn dog ikke med sikkerhed endnu.

Dog kan han med sikkerhed sige, at de studerendes dagligdag bliver noget anderledes, når de starter igen.

De studerende skal hele tiden sikre sig, at de overholder afstandskravet til andre, og det gør, at gruppedannelser ikke skal sidde tæt på andre, man ikke har været sammen med resten af dagen. Selvfølgelig bliver det anderledes, når man som udgangspunkt skal holde en meters afstand, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce