Annonce
Aarhus

Nye tal for corona-epidemien: Indsatsen mod smittespredning virker overraskende godt i Østjylland

Aarhus Universitetshospitals corona-beredskab indbærer blandt andet overvågning af smittens udvikling. Tal for hospitalets dataenhed viser, at smittespredningen i Østjylland aldrig er løbet løbsk. Foto: Michael Svenningsen
Med storbyen Aarhus i centrum har coronavirus gode vilkår for at sprede sig i det østjyske. Men ikke tidligere offentliggjort materiale fra Aahus Universitetshospital viser, at østjyderne er lykkedes med at begrænse smittespredningen. Aarhus og Skanderborg kommuner har flest konstaterede smittede, mens der er færrest i Norddjurs og Odder.

ØSTJYLLAND: Østjylland er indtil videre sluppet nådigt fra corona-epidemien.

Det viser ikke tidligere offentliggjorte tal fra dataenheden på Aarhus Universitetshospital, der dag for dag følger udviklingen i antallet af konstaterede tilfælde af Covid-19 i Region Midtjylland.

Ifølge materialet fik Østjylland lørdag 7. marts det første konstaterede tilfælde af Covid-19. Det skete, da en borger fra Aarhus Kommune blev testet positiv på hospitalet i Skejby.

Siden er antallet af coronasmittede vokset. De nyeste tal fortæller, at der fra lørdag 7. marts til torsdag 16. april eksempelvis er konstateret 82 tilfælde af Covid-19 per 100.000 borgere i Aarhus Kommune, og 69 per 100.000 borgere i Skanderborg Kommune er testet positive for coronavirus.

- Det vidner om en yderst moderat udvikling af en meget smitsom sygdom. Strategien med social distancering har helt tydeligt haft stor effekt i Østjylland, siger ledende overlæge Lars Østergaard fra Afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Generelt har smitte de bedste vilkår for at sprede sig i tætbefolkede byområder som Aarhus. I den sammenhæng er det overraskende, at Aarhus byens størrelse taget i betragtning har forholdsvist få konstaterede smittede.

Lars Østergaard, Aarhus Universitetshospital

Annonce

Storbyen overrasker

Østjylland har ellers forudsætningerne for at blive hårdt ramt en en epidemi.

Det skyldes storbyen Aarhus, der som udgangspunkt er en god katalysator for smittespredning.

Men talmaterialet fra Aarhus Universitetshospital vidner om, at andre og mere tyndt befolkede områder er hårdere ramt end Danmarks næststørste by. Eksempelvis er antallet af konstaterede smittede per 100.000 indbyggere større i Holstebro, Silkeborg og Herning kommuner end i Aarhus og de øvrige østjyske kommuner.

Herning har per torsdag 16. april 219 konstaterede tilfælde af Covid-19 for hver 100.000 indbyggere, mens der i Aarhus Kommune var fundet 82 smittede per 100.000 indbyggere.

- Generelt har smitte de bedste vilkår for at sprede sig i tætbefolkede byområder som Aarhus. I den sammenhæng er det overraskende, at Aarhus byens størrelse taget i betragtning har forholdsvist få konstaterede smittede. Det gælder også og i særdeleshed i forhold til de tal, som vi ser fra København og omegn, understreger Lars Østergaard.

Annonce

Djursland er et smørhul

I Østjylland varierer antallet af konstaterede tilfælde af Covid-19 meget fra kommune til kommune.

Aarhus og Skanderborg kommuner har flest borgere, der er testet positive for sygdommen. Til gengæld ser Djursland ud til at være et smørhul, når det gælder om at undgå smittespredning med coronavirus.

I Norddjurs Kommune er der blot konstateret coronasmitte hos 13 ud af 100.000 borgere.

Lars Østergaard peger på, at der på Djursland er længere mellem mennesker og huse end i andre dele af Østjylland.

- Det betyder noget for smittespredningen. Men generelt giver tallene et indtryk af, at borgerne i Østjylland har taget den sociale distancering og myndighedernes gode råd om smitteforebyggelse til sig. Dertil kommer, at Aarhus Universitetshospital var meget hurtigt ude med at tilbyde drive-in-test for Covid-19, og det kan have medvirket til tidlig opsporing af Covid-19 patienter, der ellers ville smitte andre, vurderer Lars Østergaard.

Tal om coronasmitte i Østjylland

Statens Serum Institut offentliggør dagligt antallet af konstaterede smittede med coronavirus i Danmark. Fredag var der registreret 7.073 smittede, og det var en stigning på 194 på et døgn.

På Aarhus Universitetshospital laves der hver dag en mere detaljeret registrering af antallet af konstaterede smittede med coronavirus i Region Midtjylland. Registreringen udarbejdes af hospitalets dataenhed.

Dataenhedens tal beskriver eksempelvis udviklingen i omfanget af konstaterede tilfælde af Covid-19 i kommunerne i Region Midtjylland.

Hverken tallene fra Aarhus Universitetshospital eller Statens Serum Institut tager højde for den gruppe danskere, der uden at være testet i sundhedsvæsenet er smittet med Covid-19.

Den gruppe betegnes som et mørketal. Statens Serum Institut har tidligere vurderet, at det reelle antal smittede kan være 30 til 70 gange højere.

Annonce

Østjylland og genåbningen

I denne uge er der indledt en forsigtig genåbning af Danmark.

På mandag åbnes der yderligere op, så frisører igen kan klippe kunder.

Genåbningen betyder, at flere og flere borgere vil færdes på tværs af kommunegrænser og være mere udenfor hjemmets fire vægge. Eksempelvis begynder en del arbejdspladser at lukke op.

Lars Østergaard ser dog ingen stor fare for, at der venter en eksplosiv udvikling af coronasmitte i Østjylland.

- Antallet af konstaterede tilfælde af Covid-19 giver ingen grund til at tro på en ny og voldsom smittespredning. Der er ganske vist et mørketal af smittede, som vi ikke kender. Men det har der jo hele tiden været, påpeger den ledende overlæge fra infektionsafdelingen på universitetshospitalet.

Ledende overlæge Lars Østergaard fra Afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital vurderer, at østjyderne har været gode til at håndhæve retningslinjerne vedrørende eksempelvis at holde afstand til andre mennesker. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce