Annonce
Kultur

Nye talenter på scenegulvet: Don Gnu har fået en unge

Ung Gnu er Don Gnus nye ungdomsafdeling, der giver plads til unge talenter og samtidig skaber udvikling og langtidssikring af kompagniet. De første unge gnuer er Kasper Buus (tv.) og Mads Emil Duelund Hansen, der er nyuddannet som henholdsvis danser og koreograf samt skuespiller. PR-foto
Don Gnu lancerer en ny ungdomsafdeling. Ung Gnu skal være en rugekasse for unge talenter, og samtidig være garant for en langtidsholdbar sikring af det århusianske dansekompagni.

AARHUS: Efter ti års parløb har Kristoffer Louis Andrup Pedersen og Jannik Elkær, de kreative kræfter bag Don Gnu, fået opsamlet en hel del erfaring med at skabe forestillinger og turnere.

Den vil de gerne sætte i spil, og derfor lancerer de Ung Gnu, som er det århusianske dansekompagnis nye ungdomsafdeling.

- Vi havde længe tænkt på at lave et ungdomskompagni, og hjælpe andre med at blive løftet videre i fødekæden, så da Kasper og Mads Emil inviterede os ind som konsulenter på deres bachelorprojekt, var det oplagt, da de har noget af den samme fandenivoldskhed, som vi selv havde, da vi startede, fortæller Kristoffer Louis Andrup Pedersen.

Ung Gnu

  • Dansekompagniet Don Gnu har eksisteret siden 2010 og er ledet af Jannik Elkær og Kristoffer Louis Andrup Pedersen med base i Aarhus.
  • Don Gnu har lanceret en ungdomsafdeling - Ung Gnu. De første unge gnuer er Kasper Buus og Mads Emil Duelund Hansen, som er klar til at præsentere deres forestilling "Limbo - how low can you go", når coronarestriktionerne ellers tillander det.

De unge gnuer, Kasper Buus og Mads Emil Duelund Hansen, er nyuddannede som henholdsvis danser og koreograf fra Dans og Koreografi i København og skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i Odense.

- Det handler for os om at dele det, vi har, men også om at blive inspireret den anden vej. De to har et kropssprog, som måske rammer de unge mere klart, end vi gør. Det er vigtig for os, at vi også bliver skubbet, så der opstår en synergieffekt. Vi kan give noget af vores erfaring. De kan give os nogle nye udtryk, og måske nogle andre vinkler på det. De stiller også krav til os, det er skønt, de får os til at tænke ud af vores vante rammer, siger Jannik Elkær.

Annonce

Starthjælp i dansemiljøet

De to 'gamle' gnuer håber, at Ung Gnu kan skabe en hurtigere vej ind i det professionelle miljø for unge talenter.

- Da vi selv startede, var det svært at finde ud af, hvor man skulle tage fat henne; for hvordan kommer man ud at spille en forestilling? Vi lavede enormt meget benarbejde for at komme i gang, husker Kristoffer Louis Andrup Pedersen.


Det kan være drænende for den kreative proces at søge penge, kontakte folk og få det ene afslag efter det andet. Her springer vi nogle led over.

Mads Emil Duelund Hansen, nyuddannet skuespiller, Ung Gnu


Det kan de to unge gnuer nikke genkendende til.

- Både Kasper og jeg har haft teaterforeninger, før vi startede i uddannelse og har mærket, hvordan det kan være drænende for den kreative proces at søge penge, kontakte folk og få det ene afslag efter det andet. Her springer vi nogle led over, siger Mads Emil Duelund Hansen.

Men der eksisterer også et udtryksmæssigt slægtskab mellem de unge og de gamle gnuer.

- Vi havde gået og kigget på Don Gnu og set, at der var en forbindelse, mellem det de lavede, og det, vi selv syntes, er fedt. Det gør en forskel, når man får professionel sparring og ved, at der er en forståelse. Det er bare en kæmpe gave, siger Mads Emil Duelund Hansen.

Annonce

Første forestilling er klar

Kasper Buus var i 2019 i praktik på Don Gnus forestilling "Walkman", som han endte med at få lov til at spille med i. Siden gik han og Mads Emil i gang med at lave en bachelorforestilling sammen, og de kontaktede som sagt Don Gnu som konsulenter på forestillingen.

Den har fået navnet "Limbo - how low can you go" og er et miks melem teater, dans og klovneri.

"Limbo" bliver præsenteret i Ung Gnu-regi og skulle have haft urpremiere i december, men det spændte de seneste coronarestriktioner ben for.

Derfor er urpremieren udskudt til i foråret, hvor "Limbo" også skal med på teaterfestivalen April Festival. Senere skal den på turné.

- De kommende tre sæsoner er der planlagt endnu to produktioner med Ung Gnu, som Kasper og Mads Emil kommer til at udvikle, forklarer Kristoffer Louis Andrup Pedersen.

Forestillingerne vil henvende sig til skoler, gymnasier og unge generelt.

På længere sigt er det tanken, at flere unge talenter kommer ind under vingerne på Don Gnu.

- Det her er også afsættet til, at andre kan komme ind. At skabe en sluse ind i miljøet for unge talenter, som interesserer sig for det fysiske teater. Det kommer vi til at åbne gradvist op for, så vi, udover at udvikle forestillinger med de to, også laver workshopforløb for andre unge, så vi får en kontinuerlig fødekæde, slutter Jannik Elkær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor ligner AGF et hold, der er ved at smide hele sæsonen på gulvet

Annonce