Annonce
Østjylland

Nye toner når dagplejemor er syg: Nu vælger forældrene løsningen

De såkaldte gæstestuer til dagplejebørn er blevet skrottet, til gengæld må forældrebestyrelserne i de enkelte dagtilbud frit vælge mellem tre andre pasningsmodeller. Foto: Morten Pape

Det bliver op til den enkelte dagtilbudsbestyrelse at beslutte, hvilke pasningstilbud dagplejebørnene skal have, hvis dagplejemor holder fri. Men gæstestuer kommer ikke på listen over mulighederne.

Horsens: Når poderne skal passes, er det forældrenes klare prioritet, at det bliver i nærområdet - også når dagplejemor er syg eller holder fri. Det viser evalueringerne efter en periode med forsøgsordninger med gæstedagpleje i Nim, Søvind, Dagnæs, Bankager og Højvang.

Konklusionen blev overordnet, at forældrene efterspørger en lokal gæsteplejemodel, hvor barnet passes det samme sted hver gang, men også at modellen med gæstestuen i Højvang, som dækkede børn fra Dagnæs, Bankager og Højvang var for dyr, og den er derfor skrottet.

- Vi har valgt at lukke gæstestuen i Højvangen, da den type løsning er for dyr. I stedet lægger vi det ud til de enkelte forældrebestyrelser at træffe beslutningen om, hvilken type pasning der passer til dem ud fra de økonomiske rammer, der er til rådighed, lyder fra formanden for børne- og uddannelsesudvalget i Horsens Kommune, Lone Ørsted (S).

Annonce

Tre forskellige pasningsmuligheder

I stedet for de såkaldte gæstestuer, som i princippet var en stue placeret i det enkelte dagtilbud, men beregnet til dagplejebørnene, kan de lokale bestyrelser i stedet vælge mellem tre andre pasningsmodeller.

De kan lade børnene blive passet som femte barn hos en anden dagplejer eller blive passet hos en dispositionsdagplejer, der i praksis fungerer som en fast vikar, der ikke har sine egne børn, eller som tredje mulighed at have deres børn i gæstepleje i den lokale vuggestue. Og det er alle gode løsninger, mener uddannelses- og arbejdsmarkedsdirektør i Horsens Kommune, Tanja Nyborg.

- Nærheden og genkendelsen var vigtigst for forældrene, og fordi det er forældrene og dermed de lokale bestyrelser, der kender forældrenes ønsker bedst, og derfor bedst kan imødekomme dem, har vi valgt at lade bestyrelserne selv bestemme, hvordan pasningen skal organiseres, siger hun og understreger i øvrigt:

- Derudover er der i mange dagtilbud slet ikke plads til at lave en gæstestue.

Også Lone Ørsted er enig i, at de rigtige beslutninger bedst træffes i de enkelte dagtilbud.

- Nærheden var det vigtigste for forældrene, der ønsker et tilbud tæt på. Så det er fint at træffe beslutningerne lokalt, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce