Annonce
Aarhus

Nye toner på Vilhelmsborg: Nationalsangen er skåret væk

Lisbet Lautrup Knudsen byder velkommen til musicalen "Fame", der ikke bliver afsluttet med "Der er et yndigt land". Bag hende borgmester Jacob Bundsgaard. Foto: Jens Thaysen
Skal vi synge nationalsang efter friluftsspil? Vilhelmsborg siger nej for første gang. Palsgård synger den ikke, men Nyborg vil ikke undvære "Der er et yndigt land".
Annonce

AARHUS: Nationalsangen er droppet. "Der er et yndigt land" bliver ikke længere sunget, når Vilhelmsborg Festspil slutter aftenens forestilling som det ellers er sket, siden spillet begyndte i 1991.

Det er faldet en del personer for brystet. På Facebook kritiserer blandt andet den århusianske Venstre-politiker, byrådsmedlem Gert Bjerregaard beslutningen, og også Dansk Folkepartis Knud N. Mathiesen er imod, at sangen er droppet.

- Vi har i bestyrelsen besluttet at lade "Der er et yndigt land" udgå efter forestillingen for at holde stemningen fra slutsangen, skriver festspillets formand Lisbet Lautrup Knudsen i programmet til årets forestilling "Fame", og den beslutning har hun ikke ændret trods protesterne.

Lige nu og til 17. august spiller musicalen "Fame" på den udendørs scene på Vilhelmsborg Allé i Mårslet.

"Fame" på Vilhelmsborg

Vilhelmsborg Festspil. "Fame" er en amerikansk musical fra 1980'erne. Den foregår på "New York High School of Performing Arts", hvor de unge elever kæmper for en plads i rampelyset.

Spiller til 17. august på godset Vilhelmsborg, Vilhelmsborg Allé 1, Mårslet.

Instruktør Dorthe Hansen Carlsen, kapelmester Kasper Skytte og koreograf Philippa Lund Frederiksen.

Billetter på Billetten.dk eller tlf. 70 20 20 96.

Gratis parkering.

Offentlig transport: Letbanen Aarhus-Odder eller bus 100 og 103. Flextrafik også en mulighed.

Se også www.vbf.dk, Facebook Vilhelmsborg Festspil. og Instagram vbfestspil.

Annonce

"En fin beslutning"

Opfordringerne til ændringen er kommet over flere år fra personalet, dog ikke skuespillerne, og den unge koreograf Philippa Lund Frederiksen forsvarer beslutningen.

Hun skriver på Facebook:

"Jeg har været koreograf for Vilhelmsborg festspil de sidste to år og oplevet et skønt fællesskab. Da jeg så "9 to 5" i 2017, undrede jeg mig over nationalsangen, der efterfulgte forestillingen, og mange andre har samme oplevelse, når de ser showet. Da jeg blev ansat i 2018, mærkede jeg, at skuespillerne følte sig malplacerede, når de skulle stå og synge for, når nationalsangen blev spillet. Selv mente jeg heller ikke, at det var passende at synge den, for den har ikke noget med forestillingen at gøre. I år var vi en lille gruppe, der stærkt advokerede for, at den skulle fjernes. Gruppen inkluderede ikke skuespillerne, selv om mange klandrer dem for beslutningen. Foreningen endte med at lytte til os og fjernede sangen - en beslutning, der i vores øjne er rigtig fin."

Annonce

Palsgaard

Når Palsgaard Sommerspil ved Juelsminde slutter forestillingerne, er der ingen nationalmelodi, og det har der aldrig været. I 2022 har spillet 50 års jubilæum, og i år er musicalen "Rent" på programmet.

- Nationalsangen passer ikke ind. Når folk går fra pladsen, skal de have tonerne af det, de har hørt, i hovedet, siger Palsgaard Sommerspils formand Thrine Nørgaard.

På Palsgaard oplever de den hårde konkurrence fra andre udendørs scener, Smukfest i Skanderborg, Kong Arthur på Moesgaard og Fredericia Teater med musicals for eksempel.

- Gæstetallet går tilbage. Sidste år havde vi 8300, men det når vi ikke i år. For nogle år siden var vi på omkring 13.000 til Kim Larsens sange i "Midt om natten", siger Thrine Nørgaard, der også oplever at det bliver sværere og sværere at skaffe frivillige til at hjælpe.

Næste år har Palsgaard "Troldmanden fra Oz" på programmet.

Koreografen Philippa Lund Frederiksen (til venstre) er fortaler for at droppe nationalsangen. Til højre "Fames" instruktør Dorthe Hansen Carlsen. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Nyborg

Nyborg Voldspil har 80 års jubilæum i år og er landets ældste friluftsteater.

- Vi har sunget nationalsang efter forestillingen i mange år. Jeg ved ikke, hvornår traditionen er opstået, men jeg har haft kendskab til Voldspillet i over 40 år, og der har vi altid sunget nationalsangen efter forestillingen, siger Jesper Bech Madsen, formand for Nyborg Voldspil. Han tilføjer, at spillet ikke ændrer denne tradition.

- Det har ikke været oppe til diskussion, så det er ikke et emne, vi overhovedet har overvejet, heller ikke efter debatten om Vilhelmsborg, siger Nyborg-formanden.

- I konteksten med, at vi er Danmarks ældste friluftsteater, ønsker vi også at bevare traditioner samtidig med, at vi fornyer os. Men afsyngelse af nationalsangen er ikke til diskussion, slår han fast.

Thrine Nørgaard er formand for Palsgaard Sommerspil og modstander af at synge nationalsangen efter forestillingen. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Fornyelse

Fornyelsen i Nyborg ses tydeligt på scenen i år.

Den gamle musical "Frøken Nitouche" er på programmet, men i en helt ny opsætning.

- Vi har fået skuespilleren Flemming Jensen til at skabe en ny iscenesættelse, som er gået lige ind. Den er præget af hans humor og dramatik, nærmest Monthy Pythonsk. Det har også betydet gode anmeldelser, siger Jesper Bech Madsen, der venter, at billetsalget slutter på 20.000 i år. Det er 5000 flere end sidste år.

- Men konkurrencen er hård, så de store tal på 30-32.000 fra 1980erne når vi ikke op på igen. "Grease" trak 23.500 for få år siden, men tallet er meget afhængigt af, hvad vi spiller. På Fyn er det en tradition blandt mange at gå til voldspillet. Det skal de bare. Men andre går også efter, hvad vi spiller, og hvis forestillingen er lidt smal, falder besøgstallet. Vi har den tommelfingerregel, at 15.000 gæster skal vi nå, siger Jesper Bech Madsen.

Jesper Bech Madsen er formand for landet ældste friluftsteter, Nyborg Voldspil, hvor de ikke kunne drømme om at fjerne nationalsangen. Foto: Vibeke Volder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Annonce