Annonce
Debat

Nye veje i ældreplejen - måske med 'kaffe først'-modellen

Birgit Liin (V), medlem af Favrskov Byråd. Foto: Helle Holm
Annonce

Læserbrev: TV2’s dokumentar “Plejehjemmene bag facaden” har sat spor. Rystende og forfærdende spor. Det er alle enige om. Spørgsmålet, der står tilbage, er: Hvordan sikres, at noget lignende ikke sker igen - nogen steder?

Automatsvaret fra nogle politikere er: Flere penge og mere dokumentation. Men mere dokumentation vil blot tage endnu mere tid fra kerneopgaven. Det har de mange dygtige medarbejdere ikke brug for. Og flere penge gør ikke en forskel, hvis problemet er en usund kultur, som ledelsen ikke har fået øje på. Er der medarbejdere, som ikke ejer empati, skal de ikke være der.

Jeg vil gerne gå en anden vej. Det er nemlig ikke sikkert, at den organisering, der normalt vælges for den danske ældrepleje, er den bedste. Organiseringen bør understøtte helhedstænkning, den ældres selvbestemmelse og kontinuitet blandt personalet. Samtidig må det sikres, at bureaukrati ikke stjæler personalets tid.

For tiden afprøves i hjemmeplejen/hjemmesygeplejen i Ikast-Brande Kommune Buurtzorg-modellen efter hollandsk forbillede. Den kaldes også for “kaffe først”-modellen, fordi man kaster minuttyranniet over bord og i stedet tager udgangspunkt i den ældres ønsker. En kop kaffe og en snak kan nogle gange være lige så vigtigt som rengøringen.


Den kaldes også for “kaffe først”-modellen, fordi man kaster minuttyranniet over bord og i stedet tager udgangspunkt i den ældres ønsker. En kop kaffe og en snak kan nogle gange være lige så vigtigt som rengøringen.

Birgit Liin


Modellen er bygget op om selvstyrende personaleteams og fordrer et stort ansvar og engagement blandt medarbejderne, der så også får udstrakt frihed og mindre bureaukrati til gengæld. I Rudersdal Kommune anvender man dele af Buurtzorg-tankegangen på plejecentrene.

Det er en indlysende rigtig tanke, at hjælp og pleje bør gives med den ældres selvbestemmelsesret og ønsker i centrum, og at personalet rekrutteres og uddannes ud fra dette princip.

Vive (Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd) mener, at Buurtzorg-modellen har et stort potentiale i dansk ældrepleje.

I Venstre er vi ikke bange for at gå nye veje, og derfor undersøger vi nu, hvordan vi kan bruge modellen i Favrskov Kommune til at sikre størst mulig selvbestemmelse, beslutninger tæt på borgeren og i sidste ende bedre kvalitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Annonce