Annonce
Aarhus

Nye vejnavne til kulturkvarteret: Dirch, Bent og Trille får veje i Aarhus

Fotos: Vagn Hansen/Dan Jakobsen/Kurt Nielsen

Kulturpersonligheder fra 1970'erne er temaet for en række nye vejnavne omkring Godsbanen i Aarhus. Men der mangler et navn.

AARHUS: I den nære fremtid kan man i Aarhus komme til at bo i Dirch Passers Gade, på Helle Virkners Plads og i Lone Kellermanns Gade. Eller hvad med Bent J. Jensens Gade opkaldt efter den legendariske århusianske jazzklubejer.

Muligheden opstår, fordi kommunen har valgt navne til ikke mindre end 13 nye veje og pladser ved den kommende bydel tæt på Godsbanen og syd for Søren Frichs Vej og Carl Blochs Gade, hvor der bygges og udvikles især boliger på livet løs .

- Da området ligger lige op ad Godsbanens kulturtilbud har vi ladet os inspirere af det til at opkalde veje og pladser efter kulturpersonligheder i 1970'erne. Det har også været et politisk ønske fra den tidligere rådmand Kristian Würtz, fortæller kommunikationskonsulent Solvej Juhl Tallaug fra Teknik og Miljø.

Kvindenavne

Vejnavnene er valgt af en gruppe af embedsmænd, der også har været meget bevidst om at vælge kvindenavne for at få en bedre kønspolitisk balance i vejnavne. Derfor er fem af de 13 nye vejnavne opkaldt efter kvindelige personligheder.

Foruden de to førnævnte skuespiller Helle Virkner og sanger Lone Kellermann er der tale om Dea Trier Mørchs Gade, opkaldt efter forfatteren; Trille Nielsens Gade, opkaldt efter folksangeren samt den Aarhus-fødte komponist Else Marie Pade, der er kendt som bedstemoder til den elektroniske musik.

Med i den eksklusive vejnavne-klub er også den helt lokale jazzklubejer Bent Jørgen Jensen, der lagde navn til Jazzbar Bent J i Nørre Allé, der siden blev genopført i Den Gamle Bys 1974-udstilling. Han bliver nu også udødeliggjort med en Bent J. Jensens Gade.

Annonce

Navnekonkurrence

Foruden de nævnte får området en Tommy Seebachs Gade, opkaldt efter popsangeren og Melodi Grand Prix-veteranen; John Mogensens Gade, opkaldt efter komponisten og sangeren, samt en Thomas Koppel Gade opkaldt efter komponisten og medstifteren af rockbandet Savage Rose.

I den litterære afdeling får Aarhus en Den Turélls Gade opkaldt efter forfatteren og digteren samt en Kjeld Petersens Gade efter skuespilleren samt en Otto Brandenburgs Gade opkaldt efter sangeren og skuespilleren.

Om der skal endnu en kvinde på vejkortet - eller måske endnu en værtshusholder - kan århusianerne snart selv være med til at bestemme. For Teknik og Miljø planlægger at afholde en navnekonkurrence for den sidste plads i området, der ikke er navngivet endnu.

Det er en plads, der kommer mellem den kommende arkitektskole og Lidls dagligvarebutik og hovedkvarter, og den er markeret med et spørgsmålstegn på kortet.

- Kriteriet er, at det skal være en dansk og afdød kulturpersonlighed fra 70'erne, fortæller Solvej Juhl Tallaug.

Teknik og Miljø vil senere offentliggøre, hvordan selve konkurrencen skal finde sted og hvordan man kan aflevere sit forslag.

Nedenfor kan du se Aarhus Kommunes video af planerne:

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

Campingvogn var fuldstændig overtændt: Meterhøje flammer spredte sig til naboen

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Annonce