Annonce
Aarhus

Nye vinde: Nu vil byrådet godt bevare væddeløbsbanen

Selv om byrådet i budgetforliget for 2013 har besluttet at flytte Jydsk Væddeløbsbane uden for byen, tegner der sig i byrådet stor velvilje for at lade banen blive, hvor den ligger. Foto: Axel Schütt

Kan der opføres nyt stadion til AGF uden at flytte Jydsk Væddeløbsbane, er byrådet med på det. Selv om det er forligsbrud.

AARHUS: Det så ud til, at Jydsk Væddeløbsbane godt kunne bestille en flyttemand, da revisions- og konsulentvirksomheden Pwc i begyndelsen af december sidste år præsenterede den længe ventede analyse af forudsætninger og muligheder for at opføre nyt stadion for enden af Stadion Allé.

Analysen godtgjorde, at flytter man væddeløbsbanen og sælger byggerettigheder på grunden, vil indtægten næsten kunne betale et nyt fodboldstadion og et nyt atletikstadion.

En fremgangsmåde, der blev anbefalet af følgegruppen: Venstres byrådsmedlemmer, teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek og Hans Skou samt den radikale kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad.

Annonce

Vred Karin Salling

Men nyheden om, at der skulle bygges boliger på væddeløbsbanen og den store grund bagved, vakte bestyrtelse hos naboerne.

Og vrede hos Karin Salling, der har haft sin gang på Jydsk Væddeløbsbane i mere end 25 år.

- Jydsk Væddeløbsbane er en grøn oase. Det er synd at bygge boliger her, sagde Karin Salling.

Dronning Margrethe udtrykte sig mere diplomatisk i et interview i Århus Stiftstidende.

- Aarhus er jo vanvittigt heldigt med dette område (området omkring Marselisborg Slot, red.) I sin tid ville man have bebygget stedet med villaer, men det blev forhindret. Vist nok af min farfar, sagde dronning Margrethe, der slog fast at:

- Det er et svineheld for Aarhus, at man har de grønne oaser.

Forligsbrud

Siden foretog Venstre en kovending og afviste både boligbyggeri og en flytning af væddeløbsbanen.

Århus Stiftstidende har spurgt sig for hos resten af byrådet, og der tegner sig et massivt flertal for at bevare væddeløbsbanen, hvor den er. Også selv om byrådet i budgetforliget i 2013 besluttede, at banen skal flyttes, når lejekontrakten udløber 31. december 2029.

- Det er forligsbrud, hvis væddeløbsbanen ikke flytter. Men jeg lukker ingen døre. Hvis arbejdet viser, at vi kan bevare væddeløbsbanen, er det også fint. Udgangspunktet er, at ingen skal stilles ringere end i dag, siger kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R).

Samtlige andre partier udtrykker lignende velvilje. Men da det ikke har været muligt at komme i kontakt med Alternativets Liv Gro Jensen og SFs Jan Ravn Christensen, kender vi ikke de to partiers holdning. Ligesom vi ikke har kunnet træffe Venstres ordfører for at få uddybet partiets holdning.

Vigtigt grønt område

Også Socialdemokratiets formand for kulturudvalget, Steen Bording Andersen, erklærer sig åben for at bygge nyt stadion uden at flytte væddeløbsbanen.

Så I er villige til at ændre budgetforliget fra 2013, hvor det blev besluttet at flytte væddeløbsbanen?

- Man kan altid ændre et forlig, og hvis det er muligt at bevare væddeløbsbanen samtidig med, at man bygger et nyt stadion, vil vi helt bestemt se på det, siger Steen Bording Andersen, der understreger, at der skal være plads til grønne områder i Aarhus.

- Væddeløbsbanen er et vigtigt grønt område. Og vi er optagede af at sikre, at der er grønne åndehuller i området, siger Steen Bording Andersen.

- Vores kvaliteter er oppe i tiden

De nye vinde, der blæser i byrådet, glæder direktøren for Jydsk Væddeløbsbane, Flemming Sunn.

- Det er spændende nyt, siger Flemming Sunn, der er overbevist om, at tingene har ændret sig en del i løbet af de seks år, der er gået, siden byrådet besluttede, at væddeløbsbanen skulle væk fra sin centrale beliggenhed.

- I dag betyder bæredygtighed og grønne områder rigtig meget, Det betyder, at de kvaliteter, vi kan tilbyde, er oppe i tiden. Altså kvaliteter som dyr, natur og grønne områder, siger Flemming Sunn, der har fået et hav af henvendelser, siden det kom frem, at væddeløbsbanen var truet af flytning.

- Jeg kan også mærke, at mange har et forhold til væddeløbsbanen. Det er ikke for ingenting, den har ligget her i 94 år. Den er blevet en kulturinstitution, siger Flemming Sunn.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Aarhus

Slagsbrødre gik løs på hinanden på gaden: Aggressiv og voldelig adfærd

Annonce