Annonce
Aarhus

Nye visualiseringer: Lighthouse-byggeri reduceres i højden

Det er yderst på Aarhus Ø (til venstre), at højhuset Lighthouse og den nye "base" i 11 etager skal opføres, hvis planen vedtages i byrådet. Foto: Jens Thaysen

Teknik og Miljø foreslår efter massiv kritik i den offentlige høring, at kommunen skærer ned på omfanget og højden af det byggeri, der skal opføres ved siden af det kommende højhus, Lighthouse.

AARHUS: Det væltede ind med høringssvar, da kommunen i sommer havde lokalplanforslag 1095 for et nyt byggeri ved siden af det kommende højhus Lighthouse i offentlig høring. Byggeriet Lighthouse X2 er den såkaldte 'base' til Danmarks højeste hus. Nu foreslår Teknik og Miljø byrådet, at man skærer tre etager af denne base og reducerer det fra 14 til 11 etager for at imødekomme kritikken.

Sagen er i magistraten mandag for at blive sendt videre til byrådet til endelig behandling og godkendelse.

De i alt 332 høringsbidrag, hvoraf 283 var enslydende, går primært på byggeriets højde og omfang og den afledte effekt af det i forhold til skygge, vind og indbliksgener og til værdiforringelse af naboejendomme. Protesterne går blandt andet på, at naboer vil miste udsigten.

Annonce
Sådan skulle det nye byggeri basen til højre for tårnet oprindeligt se ud - med 14 etager...

Tre etager ned

Mange høringssvar stiller desuden spørgsmålstegn ved planprocessen, og flere kan ikke forstå, at lokalplanen ikke også omfatter selve Lighthouse-tårnet. Endelig er mange høringssvar kritiske i forhold til trafikafviklingen og kvaliteten af opholdsarealerne i området.

På baggrund af høringsbidragene anbefaler Teknik og Miljø en række ændringer i lokalplanforslag nr. 1095. Først og fremmest at højden reduceres fra 14 til 11 etager som det højeste og derudover, at bygherren kan opføre færre etagemeter. Forslaget lyder på 18.650 kvadratmeter i stedet for de først ønskede 19.800 kvadratmeter. Reduktionen betyder, at kommunen får lidt færre indtægter ved grundsalget. Præcist hvor meget mindre er foreløbig ikke offentligt tilgængeligt.

I et bilag til sagen gennemgår kommunen over for byrådet og offentligheden de mange klager og bekymringer, der er opdelt i temaer som manglende tillid til kommunen, manglende borgerinddragelse, værdiforringelse af ejendom, byggeriets højde og skygger og så videre.

... Men nu er basen reduceret til 11 etager efter den offentlige høring. Illustration: Aarhus Kommune

"Vi kan ikke stole på jer"

- Det er grundlæggende foruroligende, at vi som købere ikke kan stole på politikerne, der en gang har vedtaget lokalplaner. For så at ændre dem, som det passer dem og den nye bygherre. Det medfører store gener og konsekvenser menneskelige som økonomiske for os, der allerede har købt efter de gamle lokalplaner, som en borger skriver i et høringssvar.

Teknik og Miljø svarer, at kommuneplanrammerne er udgangspunkt for en dialog, og at man altid er parat til at 'sprænge rammerne', når man præsenteres for projekter af høj kvalitet, som bidrager positivt til Aarhus.

"Kommuneplanens rammer er ikke en bindende, uforanderlig kontrakt med århusianerne," svarer Teknik og Miljø.

Byrådet skal behandle sagen onsdag 6. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Julen varer ikke ret meget længere

Alarm 112

Østjyllands Politi med i landsdækkende aktion mod planlagt terrorangreb

Annonce