Annonce
Aarhus

Nyhed om asylcenter i Lystrup satte ild i Facebook-gruppe: Der var bare et problem

Gertrud Sørensens Facebook-side fortæller, at hun er 65 år og efterlønner. Hun bor i Elev, har gået på Aarhus Katedralskole og er gift med Flemming. Sandheden er nok snarere, at hun ikke findes i virkeligheden. Screendump fra Facebook
Et nu tidligere medlem af en lokal Lystrup-facebook gruppe "breakede" tidligere på ugen "nyheden" om et kommende asylcenter i Aarhus-forstaden. Opslaget skabte masser af debat, men var opdigtet fra ende til anden. Den slags falske nyheder er et demokratisk problem, mener ekspert i sociale medier.
Annonce

LYSTRUP: Et opslag i Facebook-gruppen '8520 Lystrup' fyrede mandag aften for alvor op under  debatten i gruppen. En af gruppens - nu forhenværende - medlemmer Gertrud Sørensen kunne fortælle Lystrups indbyggere en nyhed, som Århus Stiftstidende havde overset. Nyheden var , at byrådet i Aarhus havde besluttet, at der skulle åbne et asylcenter i byen.

Gertrud Sørensen kunne endvidere fortælle, at centret skulle ligge for enden af Møgelgaardsvej og for lige som at sætte trumf på, forklarede hun, at rådmand Bünyamin Simsek (V) havde bekræftet beslutningen over for hende. Byggeriet skulle angiveligt begynde i september/oktober 2020.

Gertrud Sørensens egentlige formål med opslaget var, at der burde organiseres en underskriftindsamling - om den skulle være for eller imod asylcentret, blev der dog i første omgang ikke forklaret, men med nogle af Gertrud Sørensens senere svar i debatten var der vist ingen tvivl om, at hun var imod et asylcenter.

Og så gik det ellers stærkt i Facebook-gruppen. "Neeeeeej", "Fanme nej", "Er der ikke nok ballade i Lystrup?" og "Tænker mange af os som ejer hus i nærheden af et sådan center, vil være modstander af dette hus. Ud af Lystrup," lød nogle af de hurtige kommentarer.

Andre mente dog modsat, at Lystrup burde tage godt imod de kommende beboere i asylcentret, og at der i stedet for en underskriftsindsamling mere var brug for en indsamling af tøj og legetøj. "Så trist, at reaktionen fra folk er had og negativitet... Jeg håber da, at de fleste vil møde dem med åbne arme og være med til at give dem lidt ro og tryghed," skrev en anden i debatten.

Annonce

Fake news

Men selv om debatten bølgede ivrigt frem og tilbage, var der et problem med den. Et stort et, ovenikøbet. Nyheden om et kommende asylcenter var falsk. Der var ingen planer om et asylcenter i Lystrup og det har der - så vidt Århus Stiftstidende er orienteret om - i øvrigt aldrig været.


Har vi med falske profiler og 'fake news' at gøre, så sletter vi opslaget og udelukker vedkommende fra gruppen omgående.

Pernille Ryge Koch, moderator i '8520 Lystrups'


Gertrud Sørensens opslag i '8520 Lystrup' er nu slettet. Det samme er hendes medlemskab af Facebookgruppen.

- Har vi med falske profiler og 'fake news' at gøre, så sletter vi opslaget og udelukker vedkommende fra gruppen omgående, fortæller en af '8520 Lystrups' moderatorer Pernille Ryge Koch.

Selv om det ikke var hende, der fjernede Gertrud Sørensen fra gruppen, nåede hun at se opslaget og debatten.

- Det var en af mine medmoderatorer, der slettede opslaget og udelukkede profilen, men jeg scrollede ned gennem debatten og så også på Gertrud Sørensens profil, som tydeligvis er falsk, forklarer Pernille Ryge Koch.

Det var lidt af en nyhed, som Gertrud Sørensen kunne fortæller i Facebook-gruppen, men den var for god til at være sand.

Hun fortæller videre, at personer, der hænger andre ud eller generelt skaber en dårlig stemning, ryger ud af gruppen.

På Århus Stiftstidende kender vi også til falske Facebook-profiler, der forsøger at skabe splid, had eller som strør om sig med løgn i forsøget på at fremme en sag, så vi kender godt til fænomenet. Alligevel har vi spurgt rådmand Bünyamin Simsek, om han kender noget til Gertrud Sørensens påstand om, at han har bekræftet, at Lystrup skal have et asylcenter, eller om der muligvis er tale om en misforståelse fra Gertrud Sørensens side.

Debatten kom hurtig i gang i Lystrup-gruppen. Her er et lille udsnit af den.

Men ikke overraskende kender rådmanden ikke noget som helst til hverken "sagen" eller Gertrud Sørensen.

- Hvis der skulle være et asylcenter i Lystrup, ville der jo også have været en forudgående debat, siger han.

Annonce

Et demokratisk problem

Det er umiddelbart ikke let helt præcist at afgøre, hvad formålet med opslaget i Facebook-gruppen var, men de politiske fløje har i disse år travlt med at forsøge at destabilisere den demokratiske debat, hvilket i stort omfang foregår med falske profiler og falske nyheder på de sociale medier.

Ganske vist er problemet med falske profiler på sociale medier velkendt og Facebook og Twitter gør givetvis noget for at luge ud i de værste eksempler, men det er fortsat ualmindelig nemt at oprette en falsk profil og begynde at strø om sig med løgne.

- Det er et demokratisk problem, at det er så let at lave en falsk profil, som efterfølgende bliver brugt til at sprede falske budskaber, forklarer journalistisk lektor ved Mediernes Forsknings- og Innovationscenter ved Syddansk Universitet Kristian Strøbech.

Det er her for enden af Møgelgaardsvej i Lystrup, at der efter Gertrud Sørensens falske påstand skal ligge et asylcenter. Foto: Google Maps

Selvom opslaget i '8520 Lystrups' er et klassisk eksempel på 'fake news', ser Kristian Strøbech også lys forude. For allerede efter 35 minutter dukkede den første kommentar op, der havde luret, at Gertrud Sørensens profil var en falsk.

- Vi begynder efterhånden at se flere eksempler på, at det ikke kun er eksperter, der kan spotte den slags. Vi skærper vores sanser på de sociale medier og flere kan spotte svindlen end tidligere. Så midt i ærgrelsen over det demokratiske problem, er det glædeligt, at flere er opmærksomme på nu, forklarer Kristian Strøbech.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Transplantationsrekord i Skejby trods covid: - Det er risikoen værd

Annonce