Annonce
Østjylland

Nynazistisk gruppering kan stå bag hængt dukke i Dytmærsken

Svensk politi kæmper her mod demonstranter fra en svensk afdeling af Den Nordiske Modstandsbevægelse ved en demonstration i Göteborg. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Ritzau Scanpix
Afsenderen af den hængte dukke, der mandag chokerede flere forbipasserende ved Føtex i Dytmærsken, skal muligvis findes i det nynazistiske miljø.

Randers: Ukendte gerningsmænd brugte natten til mandag på at hænge en menneskelignende dukke op i en løkke ved Føtex i Dytmærsken. På overkroppen af dukken hang et skilt med ”nogle højrefløjsytringer”, som Østjyllands Politi har formuleret det. Sagen efterforskes nu af politiet.

Meget kunne tyde på, at det er grupperingen Den Nordiske Modstandsbevægelse, som står bag. I hvert fald beretter gruppen på deres hjemmeside om aktionen under fanebladet ”kamprapporter”. Her kan man desuden læse om gruppens opsætning af plakater og klistermærker i Randers samt en lang række andre danske byer.

Desuden kan man læse, at en af gruppens afdelinger natten til 27. maj stod bag opsætning af seks bannere rundt omkring i Randers.

Den Nordiske Modstandsbevægelse er en nynazistisk bevægelse med afdelinger i Sverige, Norge, Danmark og Finland – sidstnævnte til trods for, at gruppen blev forbudt i Finland i november 2018 som følge af et drab på en moddemonstrant i 2016. Bevægelsens svenske afdeling blev stiftet i 1997 af Klas Lund, der blandt andet er dømt for et politisk motiveret drab begået i 1986.

Ifølge gruppens danske hjemmeside ønsker man ”med alle nødvendige midler, og med et langtidsperspektiv, at arbejde for at genvinde magten fra den globale zionistiske elite”.

- Det er ikke islam, der er vores første fjende. Muslimer er ingen trussel i sig selv. […] Det er jøderne, som står bag den organiserede masseindvandring, og jøderne, som bevidst og målrettet fører krig mod vores race, kultur og historie, forklarer brugeren ”Jacob” på hjemmesiden.

Annonce

Flere aktioner

Den danske afdeling af bevægelsen blev stiftet i sommeren 2013. Siden da har gruppen i Danmark primært gjort sig bemærket ved at opsætte klistermærker og plakater, om end lidt mere kreative indslag fra tid til anden har fundet sted. Eksempelvis stod gruppen bag en aktion i Aalborg i maj 2018, hvor der blev smidt affald ved Miljø- og Energirådmand i Aalborg Kommune, Lasse P. N. Olsens opgang. Blandt skraldet var også et trusselsbrev at finde.

Og senest tyder det altså nu også på, at gruppen har været en tur forbi Føtex i Dytmærsken for at hænge den omtalte dukke op. På omtrent samme tidspunkt er en regnbuefarvet bænk i Århus blevet udsat for hærværk, og ud fra gruppens ”kamprapporter” at dømme er også dette Den Nordiske Modstandsbevægelses arbejde.

Østjyllands Politi bekræfter, at man er opmærksomme på koblingen mellem dukken i Dytmærsken og Den Nordiske Modstandsbevægelses hjemmeside.

Det er desværre ikke lykkedes redaktionen at få en kommentar fra Den Nordiske Modstandsbevægelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Annonce