Annonce
Aarhus

Nyrepatienter må vente på vaccinen i Østjylland - men i Vestjylland har de fået den

Fredag kunne patienter på Nyremedicinsk Afdeling på Holstebro Sygehus blive vaccineret mod corona. I Aarhus må nyrepatienterne kigge langt efter nålen. Foto: Morten Stricker
Der er stor forskel på, hvornår en gruppe udsatte patienter bliver vaccineret for covid-19 i Danmark. Sygehusledelsen på Aarhus Universitetshospital prioriterer nemlig anderledes end på andre sygehuse.
Annonce

SKEJBY: Patienter med nyretransplantationer udgør en særlig risikogruppe i forhold til corona. Derfor er de blandt dem, der står langt fremme i køen til vaccinen.

Sådan er det i hvert fald på sygehuse i Odense, København og i Holstebro. Men ikke i Aarhus, hvor hospitalsledelsen har prioriteret markant anderledes. Og det undrer en af patienterne sig over.

- Jeg hørte direktør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, i radioen 11. januar, hvor han fortalte, at der i Region Midtjylland var 2.500 vacciner på vej til kronisk syge med risiko for et alvorligt forløb, hvis de smittes med covid-19. Og direktøren nævnte specifikt transplanterede som er på immundæmpende medicin, fortæller Søren Velling.

Han er nyretransplanteret og sidder i bestyrelsen af Nyreforeningens Kreds Østjylland.

Interviewet i radioen gav ham håb om snart at kunne forlade det sommerhus i Vedersø i Vestjylland, hvor han har isoleret sig sammen med sin hund.

Annonce

Alle er vaccineret i Holstebro – næsten ingen i Aarhus

I forskellige Facebook-grupper for transplanterede har Søren Velling kunnet læse, hvordan flere og flere af medlemmerne har fortalt, at nu var de blevet vaccineret.

Men uanset hvor ofte han tjekkede sin e-boks, var der intet nyt om en vaccinationstid.


Jeg kan god forstå, hvis man som patient tænker, det er mærkeligt, der er forskel på de tilbud man får - at man ovenikøbet kan læse det i avisen. Det bør være ens inden for regionen - ja, faktisk også på landsplan.

Henrik Birn, Overlæge på Aarhus Universitetshospital


Og i en artikel i Holstebro Struer Dagblad kunne han læse, at man på Holstebro Sygehus havde indkaldt og vaccineret samtlige dialyse- og nyrepatienter.

Søren Velling må væbne sig med tålmodighed lidt endnu. Foto: Privatfoto

- Men i Aarhus er der mig bekendt ingen af nyrepatienterne, der er blevet vaccineret, siger Søren Velling.

Han er en af cirka 4.000 nyretransplanterede danskere.

- Jeg vil tro 90 procent af alle transplanterede i Danmark er nyrepatienter. Så med 2.500 vacciner til Region Midtjylland burde der være nok vacciner til os alle, lyder det fra Søren Velling.

Annonce

Det skæve skøn

Overlæge på Aarhus Universitetshospital, Henrik Birn, fortalte fredag, at Nyremedicinsk Afdeling kun har fået vaccineret ganske få patienter, men at afdelingen har indsendt lister til Hospitalsledelsen med de patienter, der er i risiko.

 Overlæge, professor Henrik Birn, undrer sig over forskellen på vaccinationstidspunktet for nyrepatienterne i Aarhus og Holstebro. Foto: Jens Thaysen

- Jeg kan god forstå, hvis man som patient tænker, at det er mærkeligt, der er forskel på de tilbud, man får - at man ovenikøbet kan læse det i avisen. Det bør selvfølgelig som udgangspunkt være ens inden for regionen - ja, faktisk også på landsplan, siger Henrik Birn.

Hvorfor er patienterne i Aarhus så ikke blevet vaccineret?

- Hospitalerne har gennemgået deres patienter og sendt lister ind til Statens Seruminstitut, så de kan booke en vaccination. I Hospitalsenhed Vest har man sørget for at nyretransplanterede patienter fra Holstebro kunne melde sig. Det har AUH kun gjort med ganske få – 10-15 patienter, siger Ole Thomsen.

De 2.500 vacciner baserer sig i følge direktøren på et skøn.

Hvordan blev de fordelt mellem de forskellige sygehuse i regionen.

-  De blev ikke fordelt, det var bare et skøn over, hvor mange vi skulle bruge, og så skulle hospitalerne gennemgå deres patienter på baggrund af kriterierne, siger han.

Alene Aarhus Universitetshospital har indstillede 2.000 patienter til vaccination.

Var jeres skøn ikke for lavt?

- Mange af de nyresyge er også en del af 65plus-gruppen, der får hjælp i hjemmet, så der er et overlap. Der er ikke nogen, der bliver afvist, fordi vi bruger mere end 2.500. Der er plads i bookingkalenderen, så vi kan gå over skønnet, så hvis man står på listen, er det lige meget om man er nr. 2.500 eller 2.800, siger Ole Thomsen.

Søren Vellings navn står ikke først på listen, så han kan endnu ikke booke en tid til vaccination.

Annonce

Det svære valg

Tilsyneladende har sygehusene prioriteret patienterne forskelligt på baggrund af de kriterier, de har fået fra Sundhedsstyrelsen.

På Holstebro Sygehus var der vacciner nok til 120 nyrepatienter. Foto: Morten Stricker

-  Det, der kan give forskelle mellem regioner og hospitaler, er, at Sundhedsstyrelsens grupper er relativt brede: Personer med tilstande og sygdomme, der medfører særligt øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19. Det kræver nogen oversættelse, så det gør vi så på hvert hospital. Udfordringen er, at der ikke er vacciner nok til alle, så det handler mest om, i hvilken rækkefølge, vi vaccinerer, forklarer Lægefaglig direktør på AUH, Jørgen Schøler Kristensen.

Men hvorfor skal de transplanterede i Aarhus vaccineres så meget senere end dem i Holstebro?

-  Det ser ud til, der er en forskel i hastighed. Vi kan se, at vi ikke har været så hurtige som andre til at få vaccinere. Vi er i fuld gang med at vaccinere, så det skal nok komme. Vi har haft et forholdsvis stort antal patienter, der skulle vaccineres som nogle af de første, siger han.

Hvad så med Søren Velling i sommerhuset?

- Vi vaccinerer løs med alle de vacciner, vi har, og vi prøver på bedste faglige vis at prioritere, hvem der skal have. Så han skal nok blive vaccineret, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Men hvornår?

- Det kan jeg ikke sige. Hvis jeg vidste, hvor mange vacciner, der kommer i næste uge, så kunne jeg regne på det, siger han.

Kan du forstå, hvis han føler sig forfordelt?

- Det er en svær situation at stå i; at skulle prioritere, hvem der trænger allermest. I vest har de valgt at vaccinere deres transplanterede patienter hurtigere, end vi har valgt at gøre det. Men vi har rigtig mange patienter i Aarhus, og vi skal nok komme til dem også, siger han.

Men er det rimeligt?

- Det er et stort spørgsmål. Vi ville rigtig gerne havde vaccineret mange flere meget hurtigere, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Søren Velling er ked af, at Aarhus Universitetshospitals ikke har vaccineret nyrepatienterne endnu.

- Jeg er glad for nyreafdelingen i Aarhus, men jeg er født og opvokset i Herning, og hvis jeg var blevet boende i Vestjylland, ville jeg allerede nu havde været vaccineret på Regionshospitalet i Holstebro, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce