Annonce
Mærk Aarhus

Nytåret er tiden for de eksklusive råvarer

Foto: Rais Foto
Det er snart nytår, og for mange betyder det også, at man bruger lidt ekstra på råvarerne. Vi har talt med virksomheden Gourmet Engros om nogle af de produkter, som danskerne elsker at købe op til nytårsaften

2021 lakker mod enden, og det betyder også, at den store nytårsfejring venter lige rundt om hjørnet. Flere og flere er begyndt enten at spise ude eller at bestille mad udefra til nytårsaften. På den måde slipper man for besværet med madlavningen, og i stedet kan man få nogle af byens allerbedste kokke til at stå for maden. Men der er dog stadig mange, der vælger at lave maden selv. For mange er det en dag, hvor man kan bruge lidt ekstra penge på at købe gode råvarer og lave et overdådigt måltid, der imponerer venner og familie. Salget af råvarer som oksemørbrad, hummer, caviar og trøfler stiger eksplosivt, og især de sidste to råvarer stiger markant. For de færreste bruger normalt caviar og trøfler i hverdagen. Så hvorfor er de så populære, og hvordan bruger man dem bedst? Det har vi spurgt Jacob Sigsgaard fra Gourmet Engros om.

Leverer til restauranter og butikker

Gourmet Engros er en virksomhed i Vejle, som har specialiseret sig i især tre ingredienser. Vanilje, trøfler og caviar. Alle tre ting er man blevet eksperter i, og man forsøger hele tiden at have det bedste af det bedste til kunderne. Og kunderne er nogle af landets allerbedste restauranter samt fødevarebutikker. Således bruger flere restauranter i byen produkter fra Gourmet Engros. Hvis du som privatperson skal have fat i nogle af produkterne, så kan du finde dem hos butikker som Clausens Fiskehandel, Vinpusheren i Højberg og i Salling Super. Selvom man kan købe varerne online hos Gourmet Engros, så ser Jacob Sigsgaard hellere, at man støtter sin lokale butik:

- For os er det vigtigt, at forbrugerne kommer ned og bliver guidet af deres lokale trøffel- eller caviar-pusher. På den måde undgår man også nogle af de fejl, som mange gør, når de for første gang arbejder med så dyre råvarer, fortæller Jacob Sigsgaard.

De mytiske ingredienser

Caviar og trøfler er ikke bare nogle af verdens mest eksklusive råvarer, de er også to af de mest mytiske. Det har været råvarer, der har været forbeholdt de allerrigeste, og som er blevet nydt af alt fra zaren af Rusland til Napoléon Bonaparte. Det er netop også mystikken og historien, som Jacob Sigsgaard fremhæver, når han skal forklare en af grundene til, at det er så populært at købe i december måned:

- Jeg tror, folk godt kan lide historien, mystikken og den eksklusivitet, det udstråler. Vi er begyndt at ville give lidt mere for vores mad og ser det som ekstra forkælelse. Der er caviar og trøfler virkelig på øverste hylde, siger Jacob Sigsgaard.

To misforståede ingredienser

Selvom mange nok anser caviar og trøfler for at være to af verdens mest eksklusive varer, så møder man også overraskende mange, der tror, de ikke kan lide de to ingredienser:

- Mange har desværre haft en dårlig oplevelse, når de tror, de har spist caviar. Men ofte er det, fordi de forbinder det med den klassiske farvede stenbiderrogn, som mest af alt smager af fisk. Mange har også fået kinesisk caviar, som heller ikke holder de høje standarder, man normalt kan forvente fra caviar. Det er også derfor, det er vigtigt at kunne spørge sin lokale forhandler, hvordan kvaliteten er.

Han fortæller videre, at han oplever samme problem med trøflen:

- Rigtig mange forbinder trøfler med dårlig trøffelolie. Det, der er med mange trøffelolier, er, at de aldrig har set en rigtig trøffel. I stedet for er det en trøffelaroma, og det er på ingen måde det samme. Så mange synes enten ikke trøflen smager af nok eller af det samme. Men det er for det første, fordi det er et meget nuanceret produkt, og det er desværre også ofte, fordi man ikke bruger trøflen korrekt.

Sådan skal du nyde din caviar og trøffel

Når du har brugt mange penge på ingredienser, så er det vigtigt, at man også bruger dem helt rigtig. Mange gør for eksempel det, at de skærer en skive af trøflen og spiser den, og det er ifølge Jacob Sigsgaard helt forkert

- Trøflen har brug for noget varme, for at den afgiver alle dens aromaer. Samtidig må den heller ikke koge. Så den perfekte måde for mig at spise trøfler er ved at rive dem over lune retter. Prøv for eksempel at rive den over en lun pastaret eller en lun risotto. Så får du alle trøflens mange nuancer og den fantastiske duft frem, siger Jacob Sigsgaard.

Med caviaren synes Jacob, at man skal gå helt klassisk til værks:

- Jeg synes, man skal prøve at købe nogle gode blinis, stege dem af i smør og så toppe af med caviar. Drop rødløg og creme fraiche, som kan blive for dominerende. En anden måde, du kan nyde caviar på, er ved at koge en lille kartoffel, skær bund og top af, og andret med caviar og dild. Det giver en utrolig god oplevelse og er en fantastisk, lidt anderledes, nytårssnack, fortæller Jacob Sigsgaard.

Dette skal du være opmærksom på

- Der er stor forskel på caviar og kaviar. Caviar er den ”rigtige”, og når et produkt hedder det, så skal det være fra en stør, den skal være slagtet, renset, saltet og caviaren skal være modnet. Spørg din lokale forhandler om kvaliteten og de forskellige typer.

- Til nytår vil efterårstrøflen oftest være den, der er mest moden. Selvom vintertrøflen anses som mere eksklusiv, så bliver den først rigtig moden til januar og februar. Men spørg din lokale forhandler om, hvilke han vil anbefale.

- Caviar skal gerne opbevares bagerst i køleskabet, så det får så meget kulde som muligt. Tag den ud cirka 10 minutter før serveringen, så det kan nå at sætte sig og få lidt temperatur.

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet