Annonce
Kultur

Nytårsfortællinger i Den Gamle By: 12-årige Per Jensen lavede sine egne kanonslag

Anna Wowk Vestergaard fortæller om nytårstraditioner i Den Gamle By, hvor et drengeværelse i en lejlighed fra 1974 har flere nytårseffekter og blot en enkelt nisse. Foto: Flemming Krogh
Fra 'rumle-potter', til flyvende natpotter og uskyldig 'spøg og skæmt'. Den Gamle By har flere fortællinger om, hvordan man har fejret nytår igennem tiderne.

AARHUS: Farverige serpentiner, et par nytårs-knallerter og et hjemmelavet kanonslag ligger fremme på skrivebordet i en 1974-lejlighed i Den Gamle By. Værelset er en rekonstruktion af Per Jensens eget værelse, fra dengang han boede sammen med sin mor i en toværelseslejlighed i Viborg.

Væggene er tapetseret med hessian, og flere steder hænger plakater med datidens rock-idoler som Gasolin, Slade og Sweet, som er med til at genskabe stemningen fra 70'erne

- Nogle gæster mener, det må være er en fejl med både Sweet og Slade i samme rum. Jeg hører ofte, at det var enten eller, men for virkelighedens Per Jensen, var det et ’både-og’, siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard, som lavede et interview med den ældre udgave af Per Jensen, da man etablerede lejligheden.

Annonce

Den Gamle By har mange juleindslag i udstillingerne. Fejringen af nytåret skal man dog lede efter. Men Anna Wowk Vestergaard har lavet en fin rute, hvor man får input til danskernes nytårstraditioner.

Et ægtepar på omkring 50 år, er nogle af de gæster, der dukker op i Per Jensens værelse.

- Ej, hvor sjovt, der ligger et kanonslag. Det ligner dem, jeg lavede sammen med mine kammerater, som vi smed i postkasserne til nytår. Det var måske ikke så heldigt, udbryder manden, som tilsyneladende har fortrudt sine handlinger fra dengang.

Anna Wowk Vestergaard beroliger os dog hurtigt, 'det er blot en vellignende attrap'.

Nytår med 'Spøg & Skæmt'

I starten af 70'erne var mængden af nytårskrudt og andre ting til at fejre nytåret langt fra det, vi kender til i dag. Der skulle ikke meget til at sætte gang i løjerne, og det understreger de små, originale pakker med 'Spøg & Skæmt', som Anna Wowk Vestergaard har fundet frem fra et magasin.

Anna Wowk Vestergaard har fundet 'Spøg & Skæmt'-pakker frem fra et magasin i Den Gamle By. Foto: Flemming Krogh

En plastic-blomst, som kunne sidde i et knaphul og skyde vand i et ansigt på dem, som kom helt tæt på, var et af de populære indslag, dengang danskerne begyndte at købe ind til nytårsløjer i kølvandet på den øgede velstand i 50'erne og op igennem 60'erne.

Annonce

Salut for kongen

Danskernes tradition med at markere det nye år - ved at fyre nytårskrudt af - stammer tilbage fra 1650'erne, hvor man fra officiel side skød en salut af til ære for kongen. Først senere begyndte private at skyde krudt af til nytår.

Boooom! Havde det sorte kanonslag været ægte, kunne det have givet et stort brag. Foto: Flemming Krogh

- Man kender til en historie fra 1668, hvor en - noget beruset - skrædder i Helsingør selv skød krudt af til ære for kongen. Han blev arresteret - iført en tøffel på den ene fod og én sko på den anden, fortæller Anna Wowk Vestergaard, som har godt styr på detaljerne.

Annonce

En potte i Peters Jul

Nytårsløjer opstod også ganske langsomt - som venligt mente drillerier.

- Engang kastede man potter på dørene til nytår. Ikke for at genere andre, da man gerne ville 'afsløres' og inviteres indenfor hos folk, som man kendte, for at blive beværtet. Det er beskrevet i 2. udgave af "Peter Jul" fra 1870, i sætningen: "En potte på Karens dør, på gaden knalder skud", fortæller museumsinspektøren.

Traditionen med at hoppe ned fra en sofa eller en stol, når det nye år oprinder, sammenligner hun med en nybagt brud, der bliver båret over dørtærsklen til sit hus af brudgommen.

- Man markerer overgangen til et nyt år på den måde. Lyde og lys fra krudt, som langsomt vinder frem blandt almindelige mennesker, skulle skræmme 'det onde' væk.

En 'rumle-potte', som engang blev brugt til at markere det nye år, indgår i en udstilling i Den Gamle By. Foto: Flemming Krogh

Vi forlader lejligheden og går hen til Borgmestergården - en af frilandsmuseets mest markante bygninger. I en udstilling på første sal indgår en 'rumle-potte', som også kan relateres til nytårets traditioner.

- Man brugte fjeren i toppen til at lave lyde i bunden af potten med - som en slags tromme, når man gik rundt i gaderne.

Rumlepotten kan føres tilbage til middelalderen, da der findes kalkmalerier fra dengang med rumlepotter.

Annonce

Krudt og askebægre

Vores lille rundtur fortsætter ned ad 70'er-gaden mod øst. Her må vi nøjes med at kigge vinduer hos en Farve & Tapethandler, som først åbner i det nye år.

Da jeg spurgte ind til deres traditioner nytårsaften, fortalte familiens tvillingedrenge, at det er den eneste aften på året, hvor de ser flow-tv.

Anna Wowk Vestergaard, museumsinspektør i Den Gamle By.

- Farve & Tapethandlerne havde ofte fyrværkerisalg i december. Mange havde fyrværkeri liggende indenfor i butikken, da der ikke var fokus på sikkerhed, og derfor kunne man finde på at have askebægre ved siden krudtet dengang, fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Vi nærmer os området med den nye indgang, hvor en ny 2014-udstilling er undervejs (den forventes at åbne i påsken 2023).

I den forbindelse har Anna Wowk Vestergaard for nyligt lavet et interview med en 'regnbue-familie', der består af to mødre og tre børn.

- Da jeg spurgte ind til deres traditioner nytårsaften, fortalte familiens tvillingedrenge, at det er den eneste aften på året, hvor de ser flow-tv.

Og det giver god mening, da der er flere populære indslag med live-tv på en nytårsaften, hvor Dronningens Nytårstale, komedien "90-års fødselsdagen" og ikke mindst nedtællingen til rådhusklokkerne klokken 24, udgør nogle af de faste højdepunkter for mange.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Hængt ud som psykopat: Rasmus følte sig forfulgt af chikane, da han forlod kendt Aarhus-café

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Læser undrer sig over træer med tøj på: - Det er grimt og garanteret ikke sundt for træerne

Erhverv For abonnenter

Julefrokost kulminerede i opsigelser på stribe: Nu rejses der grov kritik af ikonisk Aarhus-café

Debat

Jeg er ikke bange for at spå: Det nye stadion ender som et økonomisk problem

AGF For abonnenter

Transfervinduet lukker snart: Her er fem AGF-spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er næsten halveret på få år

Aarhus

DMI opjusterer stormvarsel: Voldsomt vejr rammer også Aarhus

AGF For abonnenter

Kom med bagom AGFs nye angriber: De spurgte, om han var den nye Kasper Dolberg, men Eskild Dall er gået helt i stå

Kultur

Kender du en oplagt kandidat? Netflix leder efter serietalenter i Østjylland

Aarhus

Blev sat til salg for 38 millioner kroner: Nu er Aarhus-legendes pragtpalæ solgt

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Alarm 112

Efterlysning gav pote: Rema-røver fængslet efter straksdom

Byudvikling For abonnenter

Nabohuset blev bygget 40 cm for tæt på Mogens´ grund: Nu er der faldet en klar afgørelse

Aarhus

Dagens corona-tal: To rekorder og igen over 3.000 nye smittede i Aarhus

Annonce