Annonce
Debat

Nytårstale til børnene: I skal have den støtte, I har brug for

"Jeg ved, at 2020 for mange af jer børn og unge har været et megahårdt år på grund af corona og måske også på grund af andre ting. I har skullet være derhjemme og har ikke kunnet være så meget sammen med jeres venner. I har til gengæld fået mere tid med jeres forældre. Det har nogen sikkert været glade for, og for andre har det bare været for meget", skriver Mira Issa Bloch. Arkivfoto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Kære alle børn, her er en nytårstale til jer.

Alle I børn er vores guld. I fortjener det bedste. Det gør alle børn virkelig.

Jeg synes, at I børn skal have masser af kærlighed med alle de kram og knus, I vil have. Det, synes jeg, er det vigtigste. Jeg synes også, at det er vigtigt, at I har tid og plads til at lege og have en hverdag, hvor I kan bruge jeres fantasi og gå på opdagelse i verden præcis, som I ser den, om I er hjemme, i børnehave eller i vuggestue.

I folkeskolen synes jeg, vi skal finde på noget andet end blot at give jer karakterer. Jeg synes, at karakterer er for simpelt et system, fordi det mest måler på, om du er dygtig til de boglige fag; men det er jo kun en lille del af dig. Der er så mange andre ting, som gør dig værdifuld.


Jeg synes, at alle i skolen skal have en trivselssamtale med en voksen, som I har tillid til, mindst to gange om året. En samtale, hvor I føler jer så trygge, at I fortæller om det, der er svært, så I kan få hjælp.


Dine karakterer viser ikke, hvorvidt du er en god kammerat, god til at passe på dine søskende, klatre i et træ, bage et snobrød, snitte i en pind, god til din fritidsinteresse, god til at sprede glæde, om du er omsorgsfuld, betænksom og opmærksom på dine omgivelser, venner, familien, dyr og planter.

Dine karakterer viser ikke, hvor enestående du er. Ingen prøve eller karakter kan vise alle de fine egenskaber, du indeholder, og som lige præcis gør dig til dig.

Jeg ved, at 2020 for mange af jer børn og unge har været et megahårdt år på grund af corona og måske også på grund af andre ting. I har skullet være derhjemme og har ikke kunnet være så meget sammen med jeres venner. I har til gengæld fået mere tid med jeres forældre. Det har nogen sikkert været glade for, og for andre har det bare været for meget. Nogen af jer bor måske i familier, hvor det hele ikke altid er ok, og så kan det være ekstra svært ikke at komme i skole eller børnehave.

Noget andet, jeg gerne vil sige til jer, er, at jeg ved, at der er mange børn, der ikke rigtig er glade og har det godt, og det synes jeg slet ikke er ok. Der er noget helt galt. Derfor er der mange ting, der skal laves om, så det bliver bedre at være barn for alle. Det skal vi voksne tage ansvar for. Derfor, hvis du har nogle gode ideer, så sig det gerne.

Særligt til jer børn, hvor der er nogle ting derhjemme, som gør det hele ekstra svært - med for eksempel misbrug, en psykisk syg forælder, vold eller andre krænkelser - der skal vi voksne hjælpe jer meget bedre. Vi skal være helt sikre på, at når I fortæller det til nogen, kan I få hjælp. Husk, at I altid kan ringe til Børnetelefonen, snakke med jeres lærer eller pædagogen.

Jeg synes, at alle i skolen skal have en trivselssamtale med en voksen, som I har tillid til, mindst to gange om året. En samtale, hvor I føler jer så trygge, at I fortæller om det, der er svært, så I kan få hjælp.

Mit nytårsønske til alle jer børn er, at I får de bedste muligheder og al den hjælp og støtte, I har brug for, hvis der er noget, I er kede af og ikke synes er ok.

Mit nytårsønske er også, at I hver og en finder ind til det, I kan lide og er gode til, og som gør jer glade.

Rigtigt godt nytår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce