Annonce
Kultur

Nyt album: Aarhus-musiker hylder Rosenhøjs rigdom af sprog

Den århusianske komponist og trompetist, Jakob Buchanan, er aktuel med sit nye album "A Language of My Own". Albummet er indspillet med pianist Simon Toldam og tenorsaxofonist Chris Speed i Rainbow Studio i Oslo, hvor mange store navne har indspillet gennem tiden. Foto: Flemming Krogh
Den århusianske komponist og trompetist, Jakob Buchanan, giver under Aarhus Jazzfestival en release-koncert på sit nye album, "A Language of My Own". Albummet blev som et af de sidste indspillet i det legendariske Rainbow Studio i Oslo.

AARHUS: Når man lytter til Jakob Buchanans nye album "A Language of My Own", kan man næsten se ham for sig, stående på en altan i Rosenhøj med sit flygelhorn, mens de stille, stemningsfulde toner, flyder ud over boligblokkene i Viby.

De syv melodier på albummet er skitser over det store værk, "On Rosenhill", som han komponerede til kor og orkester til Aarhus 2017s åbning.

- Det var et værk til Rosenhøj i Viby, hvor jeg er født og kommer fra, fortæller den århusianske trompetist.

Alle skitserne er komponeret på en altan i Rosenhøj. Selvfølgelig med dæmper i trompeten for ikke at generer naboerne.

Lejligheden havde Buchanan lånt af en ven, da hans eget hus var lejet ud til seks kinesiske hjerneforsker-studerende ved Aarhus Universitet.

- Numrene blev til som en hyldest til den rigdom af sprog, der findes nu i Rosenhøj og en undersøgelse af mit eget "tone-sprog", forklarer Jakob Buchanan om albummet "A Language of My Own".

- Jeg tænkte at det kunne være sjovt at indspille grundskitserne til det store værk "On Rosenhill", for bare at have den helt rene lyd af trioen, inden der kommer orkester på, fortæller Jakob Buchanan, der havde skrevet numrene med pianist Simon Toldam og den amerikanske tenorsaxofonist Chris Speed i tankerne.

Annonce

Jakob Buchanan

Den århusianske trompetist og komponist, Jakob Buchanan, er aktuel med udgivelsen "A Language of My Own".

Albumet er udkom 10. maj på det amerikanske label Skirl Records i Brooklyn, New York.

Albummets syv numre er indspillet i Rainbow Studio i Oslo af Jan Erik Kongshaug, 2 dage i september i 2016.

Medvirkende:
Jakob Buchanan, flygelhorn
Chris Speed, klarinet og tenorsaxofon
Simon Toldam, flygel

Trioen giver release-koncerter i juli:

14. juli, Copehagen Jazzfestival
16. juli, Aarhus Jazzfestival, Aarhus Domkirke klokken 23-24.

Gode anmeldelser

Chris Speed var med på Buchanans anden plade, "I" fra 2006, og de har holdt kontakten siden.

- Vi blev gode venner og havde sympati for hinandens måde at spille og arbejde på, siger Jakob Buchanan.

Albummet er udgivet på Chris Speeds undergrundslabel Skirl Records i Brooklyn, New York.

- Jeg synes, at det kunne være sjovt at overlade den proces helt til et selskab i forhold til selv at udgive, som jeg tidligere har gjort. At give slip på det og se, om det kunne noget andet. Cd'er er ikke noget der sælger i kæmpe oplag længere. Det er mere lige som digtsamlinger. Så albummet er mest for at vise, at her er vi. Men jeg tror også, at musikken egner sig til det. Det er nok også derfor, at Chris vil udgive det. Lige præcis dette album, tror jeg, vil være spændende at få ud i USA, og det har foreløbig også givet gode anmeldelser, siger Jakob Buchanan.

Blandt andet har det amerikanske website, All about Jazz, givet pladen 5 1/2 ud af 6 mulige stjerner.

Troldmand bag knapperne

"A Language of My Own" er indspillet i Rainbow Studio, hvor mange store navne blandt andet Keith Jarrett har indspillet flere af sine vigtigste plader.

- Det helt særlige ved det studie er teknikeren Jan Erik Kongshaug, fordi han er en troldmand med lyd og en helt særlig personlighed. Du går bare ind, og så lyder det fuldstændig fantastisk fra første sekund. Det frigiver en masse energi, at man ikke bruger en masse tid på at få god lyd. Han har indbygget en helt særlig rumklang i studiet. Om det er en hemmelig ting, han har opfundet, ved jeg ikke, men det lyder bare helt specielt, siger Jakob Buchanan.

Pladen blev indspillet på to dage i 2016.

- Vi indspillede samtidig med, jeg var ved at planlægge hele 2017-åbningen, så der er en masse minder forbundet med det, siger Jakob Buchanan.

Studiet er nu lukket, og Jakob Buchanan var en af de sidste, der nåede at få mixet sin plade i de legendariske rammer.

Til efteråret udkommer et album med Rosenhøjværket i en orkesterudgave med Aarhus Jazz Orchestra og amerikansk-danske Indra Rios-Moore på vokal.

Sammen med Simon Toldam og Chris Speed giver Jakob Buchanan en release-koncert for "A Language of My Own" i Aarhus Domkirke under Aarhus Jazzfestival. Jakob Buchanan har tidligere optrådt i domkirken, blandt andet i 2015, hvor han opførte sit "Requiem". Foto: Jens Thaysen

Midnatskoncert i domkirken

Sammen med Simon Toldam og Chris Speed præsenterer Jakob Buchanan nu det århusianske publikum for "A Language of My Own" under Aarhus Jazzfestival, hvor trioen holder releasekoncert i Aarhus Domkirke.

Det er første gang, de spiller numrene sammen, siden de blev indspillet i studiet for tre år siden.

- Vi får fragtet et flygel ind i domkirken til lejligheden. Det bliver en aftenkoncert fra klokken 23-24, og det passer rigtig godt til musikken. Der er noget særligt ved at være i domkirken på det tidspunkt, så jeg glæder mig på en helt særlig måde, siger Jakob Buchanan.

Billetter til koncerten 16. juli kan købes gennem Aarhus Jazzfestival.

Albummet "A Language of My Own" er udgivet på Chris Speeds undergrundslabel Skirl Records i Brooklyn, New York og udkom 10. maj. Illustration: Albumcover/Jakob Buchanan
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Annonce