Annonce
Horsens

Nyt børnekulturhus: 10,5 millioner kroner skal give Kulturstationen et løft

Der skal ikke længere være flere indgange til Kulturstationen. Et nyt renoveringsprojekt skal give alle elever og brugere samme indgang til byen børnekulturhus. Illustration: Horsens Kommune
Tre nye, moderne faglokaler, et nyt køkken og et helt nyt indgangsparti skal byde borgerne og brugerne indenfor i den kreative verden, når Kulturstationen i Skolegade skal renoveres.

Horsens: Som en del af budgetaftalen for 2020 skal godt 10 millioner kroner bruges til at give børnene i Horsens Kommune et moderniseret og toptunet børnekulturhus i Kulturstationens nuværende lokaler i Skolegade.

- Jeg er vældig glad for det her projekt. Kulturstationen er vores kreative guldæg. Det er helt unikt for Horsens, at vi har slået vores kulturskoler sammen på ét sted, men der er et uforløst potentiale, lyder det fra formanden for kultur- og civilsamfundsudvalget, Jakob Bille (LA).

I dag rummer kulturstationen i Skolegade: balletskolen, billedskolen, musikskolen og Komediehuset, hvor byens børn og unge kan udvikle deres kreative sider. I fremtiden håber Jakob Bille, at Kulturstationen med den snarlige saltvandsindsprøjtning kommer til at spytte endnu flere kreative talenter ud.

- Kulturskolerne har gang i noget rigtig godt, men når vi gerne vil lave den her talentrugekasse eller talentfabrik, skal der mere til, hvis vi skal op og blande os med de store. Det skal renoveringen underbygge, siger han.

Annonce

Jeg er vældig glad for det her projekt. Kulturstationen er vores kreative guldæg. Det er helt unikt for Horsens, at vi har slået vores kulturskoler sammen på ét sted, men der er et uforløst potentiale.

Jakob Bille (LA), formand for kultur- og civilsamfundsudvalget

Tættere samarbejde

Helt konkret er planerne, at de tre nye faglokaler skal kunne rumme flere forskellige genrer - måske endda på samme tid, for det er vigtigt, at de kreative linjer blander sig med hinanden, lyder det fra formanden.

- Synergierne mellem genrerne kan noget. Musikskolen kan godt lave noget, hvor billedskolerne er i samme lokaler, eller man kunne forstille sig en stor musical, hvor balletskolen og Komediehuset kommer med skuespillerne, billedskolen laver scenografien og kostumerne, og musikskolen lægger musik til, er hans drøm for fremtidens samarbejder.

Den 10 millioner kroner dyre ombygning er ikke kun for dem, som allerede har deres gang på Kulturstationen. Meningen er at byde alle borgere indenfor.

- Der skal ikke længere være flere forskellige indgange, men én fælles indgang til alle. Derfor er en del af projektet at lave et stort indgangsparti ind i et fælles multirum. Dermed én indgang fra byen, som vi åbner skolen imod. På den måde kan familier og andre aktører, der ikke er forankret i Kulturstationen, også benytte de her lokaler, så den ikke kun fungerer i skoletiden, siger han og fortsætter:

- Bands, som sidder i en garage, kan komme ind og benytte musikskolen, kreative foreninger kan komme ind og bruge faciliteterne, og ungdomsteater kan komme ind og bruge scenen.

Byskoleafdeling får kreativ profil

Hos formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Lone Ørsted (S), er der også stor begejstring for projektet, som desuden skal være med til at sikre en stærk kulturprofil på Horsens Byskole, afdeling Kildegade.

- Det er super godt at få opdateret lokalerne for kulturlivet, men også for byskolen, som i endnu højere grad skal bruge Kulturstationen og derigennem kan profilere sig og tiltrække familier med fokus på det kreative, siger hun.

Lone Ørsted lægger derudover også vægt på, at Kulturstationen fremadrettet skal være mere åben over for omverden.

- At få lavet et børnekulturhus, hvor der er skabt rum til, at familier kan komme og være med også uden at gå til noget, det er virkelig godt. Og når man går på tværs af kulturgenrer, sker der bare noget, siger hun.

Betalingen for projektet er fordelt på børne- og uddannelsesudvalget med tre millioner kroner, og kultur- og civilsamfundsudvalget tre millioner kroner med mulighed for at lægge yderligere to millioner i projektet, forudsat at der også kommer to millioner fra fonde. Projektet skal endelig godkendes i Horsens Byråd og forventes at stå færdigt i august 2021.

Kulturstationen skal renoveres for 10,5 millioner kroner og blandt andet have nye faglokaler. Foto: Lars Juul
Når Kulturstationen skal renoveres er det blandt andet tanken, at alle skal komme ind ad samme hovedindgang, og ind i "Hjertet" som bliver det store fællesrum. Illustration: Horsens Kommune
"Hjertet" skal være fleksibelt, så det både kan anvendes til ophold, cafe og udstillinger. Illustration: Horsens Kommune
Et lækkert nyt køkken blandt andet til hjemkundskab på byskolens afdeling Kildegade. Illustration: Horsens Kommune
Som en del af renoveringen er blandt andet en ny scene på tegnebrættet, Og den bliver ikke kun til brug for elever på kulturskolerne, andre - f.eks. uafhængige teatergrupper, bands eller kunstnere - skal også kunne gøre brug af den. Illustration: Horsens Kommune
Billedskolen får et toptunet "Makerlab" med plads til at udfolde sig kreativt. Illustration: Horsens Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Oversvømmelser lukkede to veje, og så blev folk tossede: - Vi fik fingeren og skældud

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce