Annonce
Danmark

Nyt banebrydende studie: Du bliver dement af trafikstøj

Det kan have store helbredsmæssige konsekvenser, hvis man udsættes for trafikstøj i længere tid. Og nu viser ny forskning, at støjen markant øger risikoen for at udvikle demens. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Et stort dansk studie viser en markant højere risiko for demenssygdomme, hvis du bor tæt på veje eller jernbaner. Omkring halvanden million danskere har øget risiko for demens på grund af trafikstøj, og på et enkelt år kunne 1216 demenstilfælde alene knyttes til trafikstøj, konkluderer forskere.

Trafikstøj: Udsættes du for støj fra en nærliggende vej eller jernbane, er du i markant højere risiko for at udvikle demens. Faktisk er risikoen så høj, at flere end 1000 demenstilfælde på et enkelt år kan henføres udelukkende til trafikstøj.

Det konkluderer et nyt dansk banebrydende forskningsprojekt, som i dag udgives i British Medical journal, der er et af verdens mest anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Resultaterne er meget overraskende. Jeg havde forventet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for demens. Men jeg havde ikke forestille mig, at sammenhængen var så stor.

Manuella Lech Cantuaria, adjunkt på Syddansk Universitet og leder af forskningsprojektet

Forskningsresultaterne viser, at man blandt andet har 27 procent forhøjet risiko for at udvikle Alzheimers og 18 procent forhøjet risiko for at udvikle generel demens, hvis man over en årrække udsættes for trafikstøj over 55 decibel. Og jo højere støjen er, jo højere er risikoen for at udvikle demenssygdomme.

Annonce

Halvanden million danskere i risikozonen

Ifølge forskerne bag studiet lever omkring 30 procent af danskerne med en gennemsnitlig trafikstøj på over 58 decibel, som er Miljøstyrelsen grænseværdi for, hvornår man lever med for meget støj. Dermed er det altså mindst halvanden million danskere, der lever med så meget støj, at de er i øget risiko for at udvikle demens. Og i 2017 skyldtes 1216 tilfælde af demens i Danmark alene trafikstøj, konkluderer forskerne. Det svarer til 14 procent af alle demenstilfælde det pågældende år.

- Vi ved allerede, at trafikstøj øger risikoen for at få blodpropper i hjertet og sandsynligvis også hjernen og øger risikoen for at få diabetes. Det er meget mere skadeligt at være udsat for vejstøj, end vi troede for 10 år siden, siger Mette Sørensen, trafikforsker fra Roskilde Universitet.

Det er forskere fra Syddansk Universitet, Roskilde Universitet, Odense Universitetshospital og Københavns Universitet, der i samarbejde for første gang ved at sammenholde sundhedsdata fra knap to millioner danskere fra 2004 til 2017 konkluderer, at der er markant højere risiko for demens hos danskere, der bor ved jernbaner, landeveje og motorveje.

- Resultaterne er meget overraskende. Jeg havde forventet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for demens. Men jeg havde ikke forestille mig, at sammenhængen var så stor, siger ph.d. og adjunkt Manuella Lech Cantuaria, Mærsk McKinney-Møller Instituttet og Det Kliniske Institut på SDU, der er leder af forskningsprojektet.

Annonce

Støjen skader søvnen

Årsagen til den forhøjede risiko for demens og andre sygdomme skal ifølge forskerne tilskrives de uheldige følgevirkninger fra trafikstøjen.

- Det stresser os i dagligdagen, og er du udsat for trafikstøj om natten, påvirker det også din nattesøvn. Og det, ved vi, er afgørende i forbindelse med udviklingen af demens, siger trafikforsker Mette Sørensen.

Tre korte om studiet

  1. Forskere fra SDU, Roskilde Universitet og Københavns Universitet har i tre år undersøgt sammenhængen mellem trafikstøj og risikoen for at udvikle demens. Der er før lavet lignende undersøgelser, men gennem adgang til de store danske sundhedsregistre har det været muligt at gennemføre den hidtil største undersøgelse internationalt på området med data fra knap to millioner danskere over 60 år fra 2004 til 2017.
  2. Ved at samkøre data om deltagernes adresse og dermed eksponering for trafikstøj gennem en 10-årig periode har forskerne påvist en sammenhæng. Resultaterne viser, at man har 27 procent forhøjet risiko for at udvikle alzheimers og 18 procent for demenssygdomme fra støj på den såkaldte stille-side af bygninger, når man udsættes for støj over 55 decibel i en årrække. Der er generelt en forhøjet risiko på 16 procent ved støj over 65 decibel.
  3. Ser man isoleret på antallet af demenstilfælde i 2017 og sammenholder med resultaterne i undersøgelsen, betyder det, at ud af de 8475 tilfælde kan de 1216 knyttes til trafikstøj.

Hun mener, at studiet understreger behovet for at tage konsekvenserne af trafikstøj alvorligt, men vil ikke selv pege på, hvad samfundet bør gøre for at løse problemet med trafikstøjen. Det er en politisk beslutning, påpeger forskerne, der dog nævner støjbarrierer og lavere fartgrænser som tiltag, der kan mindske trafikstøj.

- Men det kommer til at blive dyrt, for lige nu får vi bare flere og flere biler. Så det går i hvert fald ikke den rigtige vej der, siger Mette Sørensen.

Annonce

Placér soveværelset væk fra trafikken

Indtil politikerne eventuelt reagerer på den nye viden om trafikstøjens farer, har forskerne et råd til de trafikgenerede danskere, der frygter at være i risikozonen for at udvikle demens på grund af trafikstøjen.

- Man kan prøve selv at se på løsninger som støjreducerende vinduer, og så vil jeg anbefale folk at vælge et soveværelse væk fra trafikken, hvis de kan gøre det, siger Manuella Lech Cantuaria.

Selv om resultaterne i forskningsprojektet er markante, er der brug for flere studier, der bekræfter resultaterne, mener forskerne. De kan blandt andet endnu ikke konkludere, om man er særligt udsat, hvis man bor ved en motorvej, en landevej, en stor indfaldsvej eller en jernbane, og de håber nu, at de nye resultater vil sætte gang i mere forskning i trafikstøjens konsekvenser.

Radio4 Morgen taler torsdag også med Mette Sørensen, adjungeret professor og ekspert i trafikstøj ved Roskilde Universitet. Du kan høre interviewet lige her.

Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Aarhus

For risikogrupper er corona stadig skræmmende: Sådan skal de og deres pårørende forholde sig til smittesituationen

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce