Annonce
Kultur

Nyt blod til hjerteskærende chanson

<p>»Me Quitte«, hedder sangeren og komponisten Niels Rønsholdts nye udgivelse, der er baseret på Jacques Brel?s udødelige »Ne Me Quitte Pas« fra 1959. Pressefoto</p>

Den århusianske komponist Niels Rønsholdt er aktuel med ny udgivelse og nyt værk på årets Spor Festival.

Et væld af kunstnere fra Nina Simone til Celine Dion har sunget den. Den er blevet oversat til både finsk, polsk, tyrkisk og arabisk.

Annonce

Det handler om Jacques Brel's »Ne Me Quitte Pas«; en hjerteskærende sag, som den belgiske sanger skrev og indspillede i 1959.

Musikalsk en smule inspireret af Franz Liszt's Ungarsk Rapsodi nr. 6 - og på tekstsiden angiveligt af sit kuldsejlede forhold til en elskerinde, som gav ham sparket.

Den århusianske komponist Niels Rønsholdt udgiver nu værket »Me Quitte«, der taget udgangspunkt i netop »Ne Me Quitte Pas«, hvilket oversat betyder »forlad mig ikke«.

Udgivelsen af albummet og dets særegne sangcyklus markeres lørdag 14. maj, når Niels Rønsholdt optræder på årets Spor Festival. Det sker på Granhøj Dans, hvor værket i centrum dog er det helt nye »Songs of Doubt.«

Alle festivalgæster er velkomne til album-receptionen klokken 21.

»Songs Of Doubt« koncerten begynder klokken 22.

I covernoterne til det nye album fortæller Niels Rønsholdt lidt kryptisk:

»I »Me Quitte« blamerer jeg mig fuldstændigt. Jeg var sikker på, at det her bliver det sidste værk, som jeg kommer til at kunne lave.«

»Det er så pinligt og for langt at gå, bare at lave de sange her, som så ganske vist er støbt ind i en konceptuel konstruktion.«

»Men altså selve materialet. det er simpelthen...«

Og dér ender det.

I samspil med Senatet

Niels Rønsholdt (født 1978) har de seneste år gjort sig bemærket med eksperimenterende operaer, installationer, performances og koncertmusik.

Han har vundet flere priser og har desuden arbejdet med både Royal Opera House i London og 3Legged Dog i New York.

Det nye album er blevet til i samarbejde med ensemblet Senatet og sangerinden Anna Katrin Egilstrod, som for nylig optrådte på årets Spot Festival med sit eget og kollegaen Allan Gravgaard Madsens kritikerroste symfoniske værk »Beinta«.

»Me Quitte« udkommer på Dacapa Records og Edition S.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Sikring af åen og havnen med et partnerskab for handling - nu!

Juletiden er lige om hjørnet, og julefrokostsæsonen banker på døren. På trods af at vi ved, at færden ved åen og havnen i Aarhus kan have fatale følger for feststemte århusianere, lader teknisk forvaltning vente på sig. Opsætningen af de termiske kameraer, som vi i Radikale foreslog sidste vinter, og byrådet vedtog i budgetforliget for et par måneder siden, kan ifølge rådmand Bünyamin Simsek nemlig først sættes op i 2020 af hensyn til budgetrammen. Men vi kan ikke vente. Bureaukratiske benspænd må ganske enkelt ikke være årsagen til, at endnu en drukneulykke får lov at ske. Det tyder på, at det ikke er ladsiggørligt at fremrykke investeringen i de termiske kameraer til 2019. Vi vil derfor i Radikale gerne opfordre til et livsnødvendigt og kreativt partnerskab. For hvis vi skal gå og vente på en permanent løsning, mens der er allermest brug for den, skal vi opsætte en midlertidig. For det er nu - i den kommende juletid - at vi har brug for den ekstra sikring af åen og havnen, og her, vi har mulighed for at redde liv. Vi tror ikke, at den nye kampagne ’Hvor våd skal din bytur være?’ er tilnærmelsesvist en god nok erstatning for de kameraer, vi venter på at få sat op. Spørgsmålet er også, om vi vil forhindre, at folk overhovedet falder i, med en hyggelig afskærmning i vintersæsonen? Vi har derfor et opråb til alle de kræfter, der vil og kan hjælpe. Både borgere, foreninger, beværtninger og kommunen. Måske har vi forskellige, kønne afskærmningsløsninger stående på et lager et sted, hvor de alligevel bare står og samler støv? Måske vil barerne omkring åen hjælpe til med at sikre deres festgæster mod en tur i det kolde, mørke vand på deres bytur? Vi kan endda pynte en midlertidig afskærmning med genbrugsjulebelysning, så vi også skaber endnu mere stemning i de kolde julemåneder, mens vi gør det mere sikkert at færdes ved åen og havnen. Mulighederne vil garanteret præsentere sig, hvis blot vi leder. Så det håber vi, at vi i fællesskab kan gøre. Det er alfa omega, at vi hurtigst muligt får sikret åen og havnen, for der er gået for lang tid allerede. Hver eneste dag, der går uden sikkerhedsforanstaltninger, jo mere alvorligt bliver det. For vandet bliver koldere, og juletidens mange, våde fester bliver flere og flere, hvilket giver byens natteliv et ekstra pres og skaber utryghed hos forældre. Vi ønsker os partnerskaber for handling – nu!

Annonce