Annonce
Aarhus

Nyt boligkvarter med boldbane på 6. sal og dele-elbiler

<p>Tre af de store betonbuer fra sporvejenes gamle hal er bevaret som et historisk minde i det nye boligkvarter, hvor de bliver del af det rekreative område i den del af Risskov brynet, som AP Pension er godt i gang med at bygge. Foto: Kim Haugaard.</p>

Risskov Brynet vokser frem i raskt tempo. I starten af 2017 kan de første beboere flytte ind i kvarteret, der om få år rummer flere end 1.500 boliger. Bebyggelsen mod Vejlby Ringvej får boldbane i 6. sals højde på et af tagene.

Annonce

Det er et bykvarter med om få år flere end 1.500 boliger, der er ved at vokse frem i Risskov Brynet - det gamle erhvervsområde omkring Bryggervej mellem Grenåvej og Vejlby Ringvej i Risskov.

Ejendomsselskabet Domis er gået i jorden med første afdeling af sin del af Risskov Brynet - 536 boliger i enden mod Vejlby Ringvej. Til højre i billet ses en del af AP Pensions byggeri i det nye boligkvarter. Foto: Kim Haugaard.

Og et kvarter der går nye veje.

Der er arbejdet meget med at skabe variation i den næsten 400 meter lange husrække, der er ved at blive bygget, hvor Risskov Brynet vender ud mod Vejlby Ringvej. På et af tagene - i 6. etages højde - bliver der lavet en boldbane. Illustration: Arkitema Architects.

Ejendomsselskabet Domis er gået i jorden med første etape af sin del af Risskov Brynet - 536 lejligheder og parkeringskælder til 170 biler i byggeri mod Vejlby Ringvej og tre punkthuse længere inde på grunden.

Set fra Vejlby Ringvej kommer Domis-byggeriet til at se nogenlunde sådan ud. Forrest i husrækken ejendommen med en stor dagligvarebutik i stueplan, som Domis forventer at bygge i nær fremtid. Illustration: Arkitema Architects.
Annonce

Fodbold med udsigt

På et af tagene mod Vejlby Ringvej bliver der i 6. etages højde lavet en boldbane til beboerne i stedet for tagterrasse.

Tre af de store betonbuer fra sporvejenes gamle hal er bevaret som et historisk minde i det nye boligkvarter, hvor de bliver del af det rekreative område i den del af Risskov brynet, som AP Pension er godt i gang med at bygge. Foto: Kim Haugaard.

»Det bliver fantastisk at kunne gå derop og spille fodbold. Udsigten er formidabel. Banen passer godt ind i forhold til, at det primært er mindre boliger til unge mennesker, vi bygger mod ringvejen,« siger Lars-Erik Larsen, direktør i og medejer af Domis.

Han understreger, at der selvfølgelig også bliver mulighed for at spille bold nede på jorden på de grønne områder mellem husene.

Annonce

Book en køretid

Tilsvarende forventer han at ramme målgruppen med en app, hvor beboerne til en rimelig pris kan booke de ti el-delebiler, der kommer til at høre til bebyggelsen.

»Når du flytter ind, får du appen installeret på din telefon, og så kan du booke køretid lidt på samme måde, som du i dag booker tid i vaskekælderen,« siger Lars-Erik Larsen og fortsætter:

»Det er et forsøg. Et eksperiment som vi venter os meget af.«

Annonce

Flere boliger og supermarked

Domis er i gang med at bygge de første 32.500 etagekvadratmeter af de i alt 80.000 etagekvadratmeter, der kan opføres på firmaets del af Risskov Brynet.

»De første boliger står klar til indflytning 1. september næste år. Derefter kommer de drypvist. Boligerne bliver opført som ejerlejligheder, men i første omgang lejer vi dem nok ud,« siger Lars-Erik Larsen.

Domis er allerede nu langt i forberedelserne af næste etape: Omkring 10.000 etagekvadratmeter, der afslutter byggeriet på den næsten 400 meter lange strækning mod Vejlby Ringvej. Her kommer der blandt andet en dagligvarebutik på 3.500 kvadratmeter.

»Jeg regner med, at vi meget snart sætter gang i det byggeri. Lige nu forhandler vi med flere supermarkedskæder, og når der er en aftale på plads der, går vi i gang,« siger Lars-Erik Larsen.

De sidste etaper længere inde i Risskov Brynet omfatter 400-500 boliger.

»Her bliver der mere varierede boligstørrelser - og lidt større lejligheder, end dem vi nu opfører mod Ringvejen,« siger Lars-Erik Larsen.

Annonce

Stor variation i facaderne

Byggeriet på det meget lange stræk mod Vejlby Ringvej er blevet godt og grundigt bearbejdet og ændret, siden de første planer så dagens lys.

»Stadsarkitekten har været meget inde omkring udformningen af den del af byggeriet. Det er blevet meget mere varieret såvel i højde som i facadeudtryk. Det har ikke ligefrem gjort byggeriet billigere, men for os er det væsentligt, at vi nu laver noget, som byen kan leve med i mange år frem,« siger Lars-Erik Larsen.

Stadsarkitekt Stephen Willacy fremhæver, at den næsten 400 meter lange facade mod Vejlby Ringvej bliver brudt op ikke bare af højdespring på op til to etager mellem de enkelte bygninger men også af forskellige facadeudtryk og materialer.

»Samtidig er der lavet forskellige gennembrud i stueplan med trapper og ramper ind til gårdrummet. Alt sammen er det med til at bryde de lange linjer og undgå, at det bliver én lang ensartet bebyggelse,« siger han.

Annonce

Pensionskasse bygger løs

Mens Domis er startet på sin del af Risskov Brynet for nylig, er AP Pension for længst gået i gang med at bygge de første 300 af de i alt 450-500 lejeboliger, som pensionskassen skal opføre på den del af området, der tidligere husede Aarhus Sporvejes garageanlæg og værkssteder.

De første 100 boliger forventes færdige i januar 2017. De næste 200 boliger bliver færdige drypvist frem til oktober 2017.

Det er blandt andet de såkaldte supervillaer - punkthuse i to-tre etager og med 12 boliger i hver. De ligger længst mod øst i området og tættest på villakvarteret mod Grenåvej,

AP Pension forventer, at samtlige selskabets 450 boliger i Risskov Brynet er færdige i anden halvdel af 2018.

Annonce

Almene boliger

Sidste boligbyggeri i Risskov Brynet er Arbejdernes Andelsboligforening, der efter en konkurrence har vundet retten til at bygge 106 almene boliger på området:

62 ungdomsboliger, 34 familieboliger og 10 boliger til handicappede.

Endelig planlægger kommunen at bygge en daginstitution i området tæt på AABs byggeri.

.services-box, .subscription-ad, .localclub-ad, .article-f2, .article-related, .mjm-most-read-article {

display: none;

}

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Dagens coronatal for Aarhus: Det seneste døgns smittede har opbrugt en hel uges kvote

Aarhus For abonnenter

Private plejehjem versus kommunale plejehjem: Hvem klarer sig bedst, når tilsynet kommer på besøg?

Annonce