Annonce
Byudvikling

Nyt byggeri i Risskov strider imod al logik - men ikke loven

Det er bygningen bagved denne, der skal væltes for at give plads til et nyt etagebyggeri på hjørnet af L.P. Bechs Vej og Nordre Strandvej. Foto: Tobias Heede Niebuhr
Beboerne på L.P. Bechs Vej i Risskov begriber ikke, at et nyt etagebyggeri kan blive opført på stikvejen og frygter for trafikalt kaos. Rådmanden for Teknik & Miljø ville gerne have givet byggeprojektet afslag, men bygherre har retten på sin side.

AARHUS: Teknisk set er det ikke muligt at bygge etageboliger ned ad stikvejene på vandsiden af Nordre Strandvej i Risskov, men set med beboerne på vejens øjne er det i praksis ved at ske på hjørnet af L.P. Bechs Vej, selvom rådmanden for Teknik & Miljø, Bünyamin Simsek (V) gerne ville sætte en stopper for byggeprojektet.

Det skriver det nye hyperlokale medie RisskovLIV.

Nordre Strandvej 74 er nemlig en noget usædvanlig grund. Den er ejet af ejendomsmæglerne Nonbo & Eland, der driver en forretning med udstillingsvindue ud mod hovedvejen, men grunden strækker sig langt ned ad L.P. Bechs Vej og har en gammel boligbebyggelse med udkørsel til villavejen.

Annonce

Det er her, spliden opstår. Ejendomsmæglerne ønsker nu at jævne boligdelen for i stedet at opføre en etagebolig med fire lejligheder. Det er de ifølge lokalplanen i deres gode ret til, da adressen er tilknyttet Nordre Strandvej.

På venstre billede ser du erhvervsdelen af Nordre Strandvej. På højre ser du boligdelen, der ligger på bagsiden af Nonbo & Elands filial.

Men spørger man vejformanden på L.P. Bechs Vej, Niels Christian Toppenberg, er det helt åbenlyst, at den eksisterende boligdel hører til på L.P. Bechs Vej. Til gengæld passer et etagebyggeri slet ikke ind på stikvejen, hvis man spørger vejformanden.

- Boligdelen har fået en kunstig adresse, der hedder Nordre Strandvej 74E, men det er jo helt klart, at det ligger på L.P. Bechs Vej. Nu vil de så bygge en boligblok og ikke et parcelhus, så nej, vi synes ikke, det er et byggeri, der svarer til det sædvanlige i området, siger Niels Christian Toppenberg og fortsætter:

- Det kan godt være, de er i deres gode ret til at bygge. Man har også ret til at køre bil, når man har kørekort, men man skal stadig følge færdselsloven. Det synes vi ikke, at man gør her.

- Vejfolkene river sig selv i håret

Det var en analogi, men vi bliver ved trafikken. Niels Christian Toppenberg og beboerne på L.P. Bechs Vejs er imod byggeplanerne, men det er særligt den fremtidige trafikafvikling på den smalle stikvej, der bekymrer dem.

Til byggeprojektet er der planlagt fire p-pladser foruden de to, der hører til Nonbo & Elands ejendomsmæglerforretning. Tilbage i 2004, da mæglerne slog sig ned på hjørnet mellem Nordre Strandvej og L.P. Bechs Vej, fik beboerne på vejen tinglyst en servitut, der gjorde det umuligt at etablere mere end tre p-pladser – to til erhvervsdelen og én til boligdelen - på Nordre Strandvej 74.

Sådan ser skifteforslaget ud for byggeriet.

Den skulle netop forhindre for meget trafik og for mange parkerende på L.P. Bechs Vej, men ifølge forvaltningen i Aarhus Kommune er den ikke gældende i forbindelse med de nye byggeplaner. Det giver anledning til problemer, mener Niels Christian Toppenberg.

- Vejen er kun fire meter bred, og du vil nærmest ikke kunne komme ind på byggeriets p-pladser, når den ikke er bredere. Jeg har spurgt kommunen, om der er noget andet sted i byen, hvor de har givet tilladelse til en boligblok midt på så smal en vej? – Det har jeg ikke fået svar på, siger han og fortsætter:

- Vejfolkene må rive sig selv i håret over det, for det er helt godnat. Du vil nærmest ikke kunne svinge ind på de nye p-pladser, og hvor skal beboernes gæster holde? Vi oplever allerede problemer med kunder til erhvervsdelen, der holder på vores vej, og så kan skraldebiler og udrykningskøretøjer ikke komme forbi.

Annonce

Rådmanden forsøgte at give afslag

De bekymringer deler rådmanden for Teknik & Miljø, Bünyamin Simsek, også. På invitation fra beboerne på vejen kom rådmanden i foråret forbi for selv at få syn for problematikken. Efterfølgende sendte han et rådmandsnotat, hvori han erklærer sig enig i beboernes bekymringer.

I notatet står der blandt andet, at rådmanden ikke vurderer, at den planlagte etageejendom passer ind i området. Sort på hvidt står der også, at rådmanden heller ikke fandt vejforholdene tilstrækkelige.

Notatet fra rådmanden.

Derfor fik rådmanden sine jurister til at undersøge mulighederne for at give byggeprojektet afslag, men det er nemmere sagt, end gjort. Årsagen; byggeplanerne er for en adresse på Nordre Strandvej - og ikke på L.P. Bechs Vej.

- Nordre Strandvej 74 har i dag de juridiske rammer, som tillader byggeri i to etager, 8,5 meters højde og en bebyggelsesprocent på 45. Dette medfører også, at der opstår en tilsvarende byggeret på ejendommen, lyder forklaringen fra chefjurist ved Aarhus Kommune, Torben Simonsen, i et skriftligt svar til Niels Christian Toppenberg.

Vi har ændret så meget, at vores byggerådgiver fra kommunen har sagt, at vi har taget for meget hensyn, men vi har selv kontor for enden af vejen og vil gerne tage imødekomme dem.

Karsten Eland, Ejendomsmægler, Nonbo & Eland.
Annonce

Nonbo & Eland: Vi har taget meget hensyn

Derfor er det formentlig kun et spørgsmål om tid, før byggeriet begynder. Ifølge Karsten Eland, den ene af ejerne af ejendomsmæglerfirmaet Nonbo & Eland, burde den endelige byggetilladelse være lige på trapperne.

- Dialogen med kommunen har stået på i to og et halvt år, og projektet har været i både plan- og den juridiske afdeling, ligesom den har været på rådmandens bord i to omgange, hvorefter der efter hans ønske er tilrettet i projektet. Så byggeriet er 100 procent indenfor kommunens lokalplan, retningslinjer og forskrifter, mener Karsten Eland.

L.P Bechs Vej er en af de smalleste veje i Risskov. Privatfoto

Undervejs har byggeplanerne ændret sig. Ifølge Karsten Eland var den oprindelige plan at bygge rækkehuse på boligdelen af grunden, men det blev afvist af kommunen. Derfor faldt valget på lejligheder i stedet, og det er løbende blevet rettet til for at imødekomme beboerne på L.P. Bechs Vejs ønsker, fortæller ejendomsmægleren.

- Jeg synes faktisk, vi har fået tegnet et flot projekt, der passer godt ind i det omkringliggende kvarter. Vi har blandt andet sørget for en indvendig trappe, fordi det var en forudsætning, at det ikke skulle ligne et etagebyggeri, fortæller Karsten Eland.

Han nævner også, at man efter flere møder med naboerne har droppet en altan på grund af mulige indbliksgener, lavet vinduerne om og ændret ind- og udkørselsforholdene, så der nu er en vendeplads inde på grunden - for at imødekomme vejens beboeres bekymringer om de trafikale forhold. Man har desuden holdt sig til en byggehøjde på 6,5 meter, selvom lokalplanen giver mulighed for 8,5 meter, understreger Karsten Eland.

- Vi har ændret så meget, at vores byggerådgiver fra kommunen har sagt, at vi har taget for meget hensyn, men vi har selv kontor for enden af vejen og vil gerne imødekomme dem. Jeg tror dog altid, at nyt byggeri vil blive mødt med skepsis, siger Karsten Eland.

Annonce

Juridisk slagsmål

Vejformand Niels Christian Toppenberg betragter I hvert fald ændringerne som minimale, men mulighederne for at sætte en stopper for byggeriet er ved at slippe op. Beboerne kan forsøge at klage til Byggeklageenheden, men vejformanden anser ikke deres chancer for gode.

- Vi kan først klage, når kommunen har givet dem en byggetilladelse, men når først den er givet, er det noget nær umuligt at gøre om, for så er det kommunen, der står til ansvar. Har de givet en ulovlig tilladelse, står de med et erstatningskrav, og så bliver det sværere som almen borger at få ret, siger Niels Christian Toppenberg.

Alternativet er at anlægge en civil retssag imod Nonbo & Eland omkring servitutten, der deklarerer, at der kun må være tre p-pladser på grunden Nordre Strandvej 74. Men den slags koster knaster.

- Det vil medføre en lang juridisk diskussion og ende i et byrådsmøde om to til tre år. Til den tid vil det have kostet beboerne på vejen 200.000-300.000 kroner, og det er ikke bare sådan at finde pengene til det, siger Niels Christian Toppenberg.

Artiklen er tidligere blevet bragt i RisskovLIV, der er et nyt hyperlokalt nyhedsbrevsmedie, som du kan skrive dig op til her. Det er ganske gratis.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Byudvikling

16 meter langt målebånd fik ikke den ønskede effekt: Udvalg vil sende omstridt byggeri i høring

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce