Annonce
Aarhus

Nyt byggeri på vej bag Vinstuen: Værtshusejer frygter det kan ødelægge hans værtshus

Byggeplaner på nabogrunden, men tilhørende underjordiske parkeringspladser, får Peter Trane til at frygte for fremtiden. Foto: Jens Thaysen
Byggeplaner på nabogrunden få værtshusholderen i et af byens ældste værtshuse til at frygte for fremtiden.
Annonce

AARHUS: Selv om formiddagsstemningen i Vinstuen er hyggelig og afslappet, fornemmer man en vis uro. Værtshusholder, Peter Trane, frygter for det fundament, som hans forretning hviler på. En ny ejer af nabogrunden på Fiskergade 42 planlægger nemlig at opføre et baghus med syv nye lejligheder op mod Posthussmøgen, klemt ind mellem Vinstuen og spiritistkirken, Lysets Hus.

Der er i forvejen syv lejligheder i forhuset ud mod Fiskergade. De tilhørende parkeringspladser skal placeres helt eller delvist under jorden. Det betyder, at der skal graves dybt. - Vi er meget, meget nervøse for, at det, der skete nede i Vestergade 69, hvor værtshuset Hos Anton ligger, også skal ske her, siger Peter Trane.

På værtshuset Hos Anton har de ikke serveret en eneste genstand siden 30. januar 2018, hvor der i forbindelse med arbejde på nabogrunden, blev konstateret så store revner i bygningen, at beboerne måtte evakueres, og hele Vestergade afspærres.

Værtshuset er fortsat lukket, og beboerne har heller ikke kunne vende tilbage til deres lejligheder. - Vi ligger tæt på åen her i Fiskergade, og undergrunden minder om den, man finder under Vestergade 69. Vinstuens bygning er fra 1895, så det er faktisk 15 år ældre, forklarer Peter Trane.

Vi kan ikke selv tegne en forsikring. Det første jeg gjorde, da jeg hørte om byggeplanerne, var at ringe til mit eget forsikringsselskab. Jeg tror, de griner endnu.

Peter Trane

Annonce

Usikre prøver

Der er blevet foretaget geotekniske undersøgelser, men det får ikke Peter Trane til at føle sig på sikker grund. - Vi er bange for, hvad der er i undergrunden. Vi føler os ikke sikre på, at prøverne passer, siger Peter Trane. Når han siger vi, er det fordi, der er 28 ansatte på Vinstuen, som han selv betegner som et brunt værtshus. I dagtimerne er der mange ældre stamkunder. Om aftenen og i weekenden er langt de fleste værtshusgæster studerende. Der har været drevet værtshus siden 1913.

Peter Trane er bange for, at de mange ansattes løn nu også hviler på et løst underlag. - Alle de prøver og undersøgelser MT Højgaard fik lavet i Vestergade var ingenting værd, siger en frustreret Sanni Nielsen, indehaver af Hos Anton. Lukningen har haft store økonomiske konsekvenser for hende. Peter Trane vil gøre alt for ikke at havne i en tilsvarende situation. Han vil være helt sikker på alle undersøgelser og forsikringer er på plads, inden byggeriet går i gang. - Vi kan ikke selv tegne en forsikring. Det første jeg gjorde, da jeg hørte om byggeplanerne, var at ringe til mit eget forsikringsselskab. Jeg tror, de griner endnu, fortæller Peter Trane.

Annonce

Folk vil gerne bo her

Da Peter Trane første gang hørte om byggeplanerne, troede han ikke, de ville blive til noget. Da Aarhus Kommune solgte grunden i 1990, blev det tinglyst, at der kun måtte bygges ud mod Fiskergade, og at der skulle etableres en parkeringsplads til hver lejlighed.

- Hvis der skal laves 14 parkeringspladser, er jeg bange for, de bliver nødt til at lave dem i to plan, siger han. I 1990 ville køber også havde bygget et baghus, men fik afslag. Men før sommerferien godkendte byrådet, at bygherren måtte gå videre med byggeplanerne.

En kommune kan ifølge planlovens paragraf 15 beslutte at ophæve en servitut.

- Jeg var med til byrådsmødet, og de sagde, at Vinstuen er et historisk sted sammen med Posthussmøgen. Det går de nu ind og piller ved. Det drejer sig om et lille byggeri med kun syv lejligheder, der laver en masse ravage. Ingen af os, der bor her i forvejen, ønsker det, siger han. 2. september er sidste frist for at gøre indsigelse over for kommunen. Grundens nye ejer, Per Pedersen fra Hobro, lover at tage de fornødne hensyn. - Folk vil jo gerne bo herinde. Men vi skal jo ikke skade andre bygninger. Jeg forstår godt, de bekymringer Peter har. Når jeg vælger entreprenøren til byggeriet, vil jeg sige til ham, han skal bruge de bedste rådgivere, siger bygherre Per Pedersen.

Ifølge avisens oplysninger skal det nye baghus med syv lejligheder ligge op ad Lysets hus til venstre i billedet. Bag hegnet løber Posthussmøgen. Bygningen til højre huser Vinstuen. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt notat: Flere er blevet smittet ved eid-fester og en begravelse

Aarhus

Tre ud af fire århusianske studerende må blive hjemme i år: Det er pisse surt, fortæller de

Annonce