Annonce
Østjylland

Nyt dige skal beskytte Vorup mod vandet

Storkeengen bliver fremtidssikret mod stormflod og oversvømmelser. Foto: C.F. Moller Architects
Vandmiljø Randers og Randers Kommune går nu i gang med klimatilpasningsprojekt Storkeengen. Første skridt er et nyt dige, der skal være med til at klimatilpasse bydelen Vorup mod 100-års regnhændelser, stormflod og højere vandstande
Annonce

RANDERS: Bydelen Vorup står over for risikoen for oversvømmelser ved ekstrem regn og stigende vandstand i Gudenå. Med klimatilpasningsprojektet Storkeengen går Vandmiljø Randers og Randers Kommune aktivt ind og tilpasser bydelen til de fremtidige klimaforandringer. Klimaforandringer, der uden klimatiltag ville kunne oversvømme en del af Vorup og naturområdet Storkeengen.

- I takt med, vi får højere og højere vandstand i Gudenåen, bliver risikoen for oversvømmelser ved stormflod også større. Derudover bliver regnvejret også kraftigere, og vi kan oftere forvente skybrud. Dette ønsker vi at tage hånd om i klimatilpasningsprojektet Storkeengen, så borgerne i Vorup kan sove trygt om natten. Bydelen tættest på Storkeengen og Gudenå ligger udsat i forhold til stormflod - allerede som det er i dag - og det bliver kun værre i fremtiden. Derfor vil vi allerede nu tilpasse området, inden der kommer én af de helt store stormflodshændelser. Vi har fået at vide af borgere i området, at der i 60’erne var en stormflod, der oversvømmede området helt op til Jægergade, fortæller Lisa Melgaard, projektleder for klimatilpasning og -udvikling i Vandmiljø Randers.

Annonce

Beskyttende dige

Først etape i beskyttelsen af Vorup mod oversvømmelse er etablering af et cirka 270 meter langt øst-vest-gående dige i naturområdet, Storkeengen. Et dige, der fremadrettet skal beskytte Storkeengen og Vorups boligområder ud mod Storkeengen og Gudenåen mod skybrud og højere vandstande. Alt efter hvordan diget sætter sig, forventer Vandmiljø Randers, at diget er færdigt i løbet af 2022/2023.


I takt med, vi får højere og højere vandstand i Gudenå, bliver risikoen for oversvømmelser ved stormflod også større

Lisa Melgaard, projektleder for klimatilpasning og -udvikling i Vandmiljø Randers


- Vi har dimensioneret vores klimaløsninger til at håndtere regnmængder, der som minimum svarer til en 100-årshændelse i 2100. En 100-årshændelse er ifølge vores nuværende klimascenarie, at der falder 72 mm regn på fire timer, hvilket statistisk sker hvert 100. år. En 100-årshændelse i 2100 vil betyde, at der falder 100 mm regn på fire timer, forklarer Lisa Melgaard fra Vandmiljø Randers.

Annonce

Regnvandsbassin

Bag diget anlægger Vandmiljø Randers et regnvandsbassin, der skal opholde og rense regn- og overfladevand inden udløb gennem rørføring under diget.

For at undgå gående og cyklister møder de tunge maskiner, som krydser stien til og fra diget og byggepladsen, har man valgt at afspærre cykel- og gangstien. Er man gående eller cyklende hen over Blå Bro mod eller fra Vorup, vil man derfor i perioder blive ledt via Gl. Stationsvej.

molu

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Aarhus

Dagens corona-tal i Aarhus: Et skridt frem søndag og et tilbage mandag

Annonce