Annonce
Danmark

Nyt flertal vil have loft over kviklånsrenter: Rente på 800 procent er ikke fair

Nemme penge er dyre penge. Nu tegnes der et flertal i Folketinget for at få lagt et loft over rentesatsen på kviklån. Blandt andre Dansk Folkeparti har skiftet holdning til rentespørgsmålet efter en dom i maj, som slog fast, at en rente på 750 procent ikke er åger. Arkivfoto: Mads Nissen
Da SF i 2017 foreslog et loft over årlige omkostninger på lån på 15 procent plus diskontoen, var det kun Enhedslisten og Alternativet, der støttede det. Men nu har Dansk Folkeparti og Konservartive skiftet mening, og erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger til Børsen at han vil søge bred politisk opbakning til at få indført et loft.

Et loft over de årlige omkostninger i procent (ÅOP) ved forbrugslån er blevet diskuteret i årevis på Christiansborg. Senest blev SF's forslag om et sådant nedstemt i 2017. Men nu blæser der nye politiske vinde. Flertallet er skiftet, og partier som Dansk Folkeparti og Konservative har skiftet mening. Hos Dansk Folkeparti forklarer erhvervsordfører Hans Kristian Skibby blandt andet holdningsskiftet med, at Finans Danmark i foråret meldte ud, at organisationen støtter et loft over ÅOP på 50 procent. Men der er flere grunde.

- Der har været et valg, og vi vil gerne være en del af en aftale fremfor at stå udenfor. Samtidig kom der en dom i maj, som siger, det ikke er et brud på ågerloven at opkræve en årlig rente på 750 procent. Hvis det ikke er åger, er det hamrende vanvittigt. Kviklånsmarkedet er eksploderet i omfang. Det giver god mening at få lavet indgreb, der sætter en stopper for det, siger Hans Kristian Skibby.

Dansk Folkeparti foreslår en grænse på 40-60 procent i ÅOP. SF og Socialdemokratiet har tidligere foreslået et ÅOP loft på 15 procent plus diskontoen, som i øjeblikket er 0 procent. En grænse, hvor diskontoen indgår er Dansk Folkeparti også åben overfor. Til gengæld kræver partiet, at der ses på alle aspekter indenfor kviklån samt lån mellem private.

- Vi har et udestående med nogle af dem, I også har skrevet om. Det er et "must" for os, hvis vi skal være med i det her, at vi også ser på lån mellem private på Facebook og andre låneportaler. Vi skal have hæmmet mulighederne for at bedrive åger på følsomme sjæle, siger Hans Kristian Skibby.

Annonce

R vil også regulere reklamer

Ifølge Børsen er også De Konservative positive overfor at sætte et loft på de årlige omkostninger. Og hos Radikale Venstre siger erhvervsordfører Katrine Robsøe, at de også er klar til at se på, om et loft kan være en del af løsningen.

- Det er ikke fair, at man kan skrue renter op til 800 procent. Et loft kan være et af de nyttige værktøjer til at sørge for, folk trygt kan optage lån. Men der er også andre ting, vi skal kigge på. Vi skal have en betænkningstid, der fungerer, og vi vil rigtig gerne se på, om vi kan regulere reklamer for kviklån, siger hun.

Det er snart tre år siden, Folketinget indførte en 48-timers betænkningstid på kviklån. Meningen var, at betænkningstiden skulle forhindre forbrugerne i at tage de dyre lån uden at tænke sig om. Men effekten udeblev, fordi kviklånsudbyderne kunne omgå reglerne ved at ændre på deres produkter.

Venstre venter på arbejdsgruppe

I Venstre erkender erhvervsordfører Torsten Schack, at reglen om betænkningstid ikke har virket som ønsket. Alligevel er han tvivlsom overfor, om Venstre kommer til at støtte et forslag om et renteloft.

- I sidste regeringsperiode nedsatte Venstre en arbejdsgruppe i Erhvervsministeriet, som skulle se på, hvordan vi kan styrke forbrugerbeskyttelsen på kviklånsmarkedet. Den arbejdsgruppe skulle også kigge på konsekvenserne ved et loft over ÅOP. Vi vil gerne se arbejdsgruppens anbefalinger, før vi lægger os fast. Det kan også blive for firkantet, og for nogle kan korte lån være en god løsning. Vi skal også passe på med, vi ikke laver en regulering, der ender med at skubbe forbrugerne over i lukkede lånegrupper på Facebook, hvor der ingen forbrugerbeskyttelse er, siger Torsten Schack.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), men han vil ifølge Børsen "søge bred politisk opbakning til at indføre et loft over kreditomkostningerne". Det har heller ikke været muligt at få en status fra Erhvervsministeriet på, hvad der er sket med arbejdsgruppen efter valget, eller om anbefalingerne er færdige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce