x
Annonce
Østjylland

Nyt forslag vil fjerne frivillige: Idrætsklubbernes kiosker skal bortforpagtes

Et forslag fra regeringen kan betyde farvel til frivillige, slik og sodavand i idrætshallerne. Arkivfoto: Morten Pape

Forslag fra regeringen vil fjerne de frivillige, der driver idrætsklubbernes kiosker og cafeterier, som i stedet skal bortforpagtes. Det kan få negative konsekvenser for livet i de horsensianske klubber, mener forkvinde. Formanden for Kulturudvalget i Horsens er også imod.

Horsens: De horsensianske frivillige i de sports- og idrætsklubber, der modtager offentlig støtte, kan blive ramt af nyt forslag fra regeringen. Forslaget lægger op til, at det ikke længere skal være muligt for offentligt støttede foreninger, herunder idrætsklubber, at have en kiosk eller et cafeteria drevet af frivillige kræfter. I stedet skal de bortforpagtes.

Det kan betyde, at de frivillige, der i dag driver klubbernes kiosker og cafeterier, må ud, og er der ingen, der kan tage over, er det et farvel til salg af sodavand, øl og snacks i klubhusene.

Regeringen er gået sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre i en forligskreds, hvor de er blevet enige om at arbejde på at sikre fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører. Derfor har regeringen nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag, som forligskredsen senere kan tage stilling til. Herefter kan det komme til behandling i Folketinget.

Det skriver mediet NB-Økonomi, der gennem en aktindsigt har fået adgang til forslaget.

Annonce

Hvis det her forslag bliver fremlagt og gennemført, så kan jeg på ingen måde bakke op om det.

Jakob Bille (LA), formand Kultur- og Civilsamfundsudvalget i Horsens
Frivillige kræfter i idrætshallernes kiosker og cafeterier kan være fortid med et forslag fra regeringen. Billede fra Smidstruphallen, Fredericia. Arkivfoto: Michael Svenningsen.

Trist for foreningslivet

Bestyrelsesforkvinde i Sport Horsens, Line Læsøe, tror, at forslaget udelukkende vil skabe problemer for idrætsklubberne i Horsens.

- Meget af foreningslivet vil dø. De steder, hvor der er kiosker i dag, mødes man måske lige efter træningen til en øl eller en sodavand, siger Line Læsøe.

Sport Horsens er en sammenslutning af sports- og idrætsklubber i Horsens Kommune. Foreningen repræsenterer omtrent 90 af de omkring 130 registrerede idrætsforeninger i Horsens, der er finansieret af tilskud.

Størstedelen af de 90 foreninger er offentligt støttede, siger Line Læsøe, og vil derfor kunne blive ramt af forslaget, hvis det bliver til virkelighed. Dog har langt fra alle foreninger i Sport Horsens egen kiosk eller cafeteria, men i de foreninger, hvor frivillige kræfter langer sodavand, slik og sandwichs over disken, vil forslaget ramme hårdt, mener hun.

- Det er ikke guld, klubberne tjener på at sælge kaffe og sodavand til fodboldkampe, håndkampe eller badmintonstævner. Det er med til at holde driften i gang og med til, at foreningerne kan investere i nye ting, som kommunen så ikke skal være med til at sponsere. Hvis ikke der kommer penge i kassen hos foreningerne, er de i sidste ende nødt til at skulle have større tilskud, siger hun.

Kulturudvalgsformanden også imod

Formand for Kultur- og Civilsamfundsudvalget i Horsens Kommune, Jakob Bille (LA), understreger, at det endnu er et forslag, der er fremlagt til en arbejdsgruppe, og altså ikke noget, Folketinget endnu skal tage stilling til. Men han er enig med Line Læsøe. Forslaget er en dårlig idé, lyder det fra ham.

- Hvis det her forslag bliver fremlagt og gennemført, så kan jeg på ingen måde bakke op om det. For det første vil det blive rigtig bureaukratisk for foreningerne at håndhæve, for det andet er det ikke at understøtte de lokale ildsjæle, der lægger så stort et arbejde derude. Jeg er meget imod at gøre det sværere at være frivillig ude i vores foreninger. Tværtimod skal vi understøtte dem så godt, som vi overhovedet kan, siger han.

Jakob Bille frygter, ligesom Line Læsøe, at forslaget kan gøre alvorlig skade på foreningslivet i de små sports- og idrætsforeninger i Horsens, og de mener begge, at det vil blive meget vanskeligt at få bortforpagtet kioskerne.

Mister offentlig støtte

- Jeg er bange for, at hvis det bliver vedtaget, så kommer det til at ødelægge hele det sociale liv og den klubånd, der skal være i en forening. Det er tit i cafeterier og kiosker, der er klubaktivitet efter en træning eller for forældrene. Reelt set er der heller ikke økonomi i det for en forpagter. Der er ikke nogen private, der synes, det kunne være interessant at gå ud til de her små arrangementer. Det er en af de få muligheder, foreningerne har for at skabe noget liv og aktivitet - og måske også tjene en lille mønt, siger Jakob Bille.

Skulle idrætsklubberne fortsætte med at lade frivillige sælge i deres kiosker og cafeterier, vil foreningerne, ifølge forslaget, miste deres offentlige støtte.

Dog er der undtagelser, da "mindre foreninger", som det hedder i forslaget, undtages. Som et eksempel på en mindre forening nævnes spejderforeningens kagesalg. Også "enkeltstående begivenheder" går fri, som eksempelvis Smukfests salg af mad og drikke, lyder det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Læserbrev

Læserbrev: 278 pensionerede læger melder sig klar til kampen mod corona i Region Midtjylland

Mange af Danmarks pensionerede læger er klar til at sætte pensionisttilværelsen på pause for at tage en tørn i kampen mod coronavirus. I en helt ny rundspørge fra Foreningen af Pensionerede Læger og Lægeforeningen svarer 1.261 pensionerede læger, at de kan og vil stille op som en del af coronaberedskabet. Af dem svarer 278, at de er parat til at hjælpe sundhedsvæsenet og træde til i Region Midtjylland. Som formand for Lægeforeningen i Region Midtjylland er jeg stolt over det samfundssind, der bliver vist fra mine pensionerede lægekolleger. Vi er i en ekstraordinær situation, og derfor har sundhedsvæsenet hårdt brug for alle ekstra hænder og hoveder, som kan gøre en indsats. Når så mange pensionerede læger melder sig klar, er det ganske enkelt imponerende. Mogens Hüttel, der er formand for Foreningen af Pensionerede Læger, har forklaret det således til Ritzaus Bureau: ”Man er læge hele livet. Også når man er pensioneret. Det ligger dybt i os at ville gøre en forskel. Derfor har så mange pensionerede læger inklusive mig selv meldt sig klar. Når landet har brug for os, stiller vi op.” Alle håber naturligvis, at vores sundhedsvæsen ikke bliver så hårdt presset, at pensionerede læger og andre er nødt til ekstraordinært at træde til. Men meget tyder på, det bliver nødvendigt. Som fællestillidsrepræsentant på AUH for Yngre Læger er jeg i disse dage meget optaget af, at de yngste ikke skal stå for meget i front, hvis vi skulle få tilstande som Italien og Spanien. Her vil det være meget værdifuldt at have de pensionerede læger til at arbejde sammen med de yngre i andre afsnit til at sparre med. Jeg vil til slut sige, at det er en stor gestus, som må afføde stor respekt og en dybfølt tak, at så mange pensionerede læger er klar til at stille op kampen mod coronavirus i Region Midtjyllands sundhedsvæsen.

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce