Annonce
Kultur

Nyt galleri fokuserer på kunst af kvinder

Bevægelsen "Hej Søster" har sat fokus på at for den skæve kønsfordeling i musikbranchen. I billedkunsten hersker mange af de samme udfordringer. Alt for få kvindelige samtidskunstnere er repræsenteret på gallerier og museer. Det vil den unge gallerist, Cecilie Straagaard, lave om på. Fredag åbner hun et pop up-galleri kun med kvindelige kunstnere. Foto. Flemming Krogh
Midt i en aktuel debat om ligestilling i kunstverdenen har Cecilie Straagaard åbnet et pop up-galleri i Aarhus. Her vil den unge gallerist kun præsentere kvindelige kunstnere.

AARHUS: Det var kedelige tal, som organisationen In Other Words i samarbejde med Artnet News forleden kunne offentliggøre. Fra 2008 til 2018 var kun 11 procent af alle de kunstværker, som 26 prominente amerikanske museer havde opkøbt, skabt af kvinder.

Opgørelsen viste også, at i samme periode var kun to procent af det samlede auktionssalg af kunst på globalt plan lavet af kvindelige kunstnere. Og af det salg stod japanske Yayoi Kusama alene for 25 procent, skrev Politiken.

Den skævvridning vil den århusianske gallerist Cecilie Straagaard gøre sit for at lave om.

Fredag 4. oktober slår hun i forbindelse med Art Weekend Aarhus for første gang dørene op til sit galleri, Straagaard Art Gallery, i rå lokaler i Vesterbrogade.

Galleriet er et såkaldt pop up-galleri, der måneden ud viser udstillingen "Kraft" med værker af de tre kvindelige samtidskunstnere; Tilde Grynnerup, Clara Bro Uerkwitz og Sofie Aabenhuus.

Annonce

Nyt galleri

Gallerist Cecilie Straagaard står bag det nye pop-up galleri, Straagaard Art Gallery, Vesterbrogade 16, Aarhus.

Galleriet præsenterer kvindelige kunstnere og åbner fredag 4. oktober med udstillingen "Kraft", der løber hele oktober ud.

Til gruppeudstillingen medvirker samtidskunstnerne Tilde Grynnerup, Clara Bro Uerkwitz og Sofie Aabenhuus. De tre kvinder udstiller både maleri, skulptur, keramik, tekstil og collage.

Under Art Weekend Aarhus er der en artist talk mellem kunstner Tilde Grynnerup og gallerist Cecilie Straagaard, 5. oktober klokken 14.00-14.30.

Galleriet har åbent torsdag-fredag klokken 12-17 og lørdag-søndag klokken 10-17 ellers efter aftale.

Få kvinder i kunsten

Cecilie Straagaard har i fem-seks år beskæftiget sig med kunst. Hun har arbejdet på Aros og har i en årrække været frivillig på nogle af byens gallerier.

- Gennem det arbejde har jeg fundet ud af, hvor få kvinder der bliver udstillet. Det samme opdagede jeg, da jeg læste kunsthistorie. Derfor vil jeg give yngre kvinder muligheden og give dem en platform, de ellers ikke har, siger Cecilie Straagaard, der er cand.mag. i kunsthistorie.

Det oplever hun, at der er stor brug for, når hun taler med de kvindelige kunstnere.

- De efterspørger, at nogen tør tage chancen med at udstille dem og kæmpe for dem, forklarer Cecilie Straagaard.

- Lige nu er der fokus på ligestilling i kunstverdenen, men det kræver stærke rammer og koncepter at italesætte og belyse problemstillingen, forklarer Cecilie Straagaard.

Kvindelige kræfter

At udstillingen hedder "Kraft" er ikke tilfældigt.

- Det er det, de kvindelige kunstnere kommer med. De arbejder alle tre med naturlige kræfter og instinkter. De gør alle brug af en kvindelig urkraft, der kommer indefra. Det er både en ungdommelig kraft og moderlige instinkter. De lader sig påvirke af, hvordan vi forholder os til kloden og ser den som Moder Jord. Det styrker dem i at udtrykke sig kunstnerisk, siger Cecilie Straagaard og fortsætter:

- De kvindelige kunstnere oplever verden på en anden måde end deres mandlige kolleger. Derfor er der behov for, at kunsten også repræsenteres gennem et kvindeligt blik på verden.

Tilde Grynnerup (46 år), Sofie Aabenhuus (35 år) og Clara Bro Uerkwitz (25 år) præsenterer til sammen omkring 20 værker i medier som maleri, skulptur, keramik, tekstil og collage.

Det er første gang, de tre kunstnere udstiller i Aarhus.

- Der er enormt mange kunstnere som gerne vil udstille her i byen, men som ikke har mulighed for det, fordi der ikke er så mange gallerier her som i København, siger Cecilie Straagaard.

- Jeg havde en brændende lyst til at lave et koncept, som virkelig sætter fokus på kvindelige kunstnere, siger Cecilie Straagaard, der fredag åbner sit eget galleri, Straagaard Art Gallery med gruppeudstillingen "Kraft". Foto: Flemming Krogh

Flere pop up-udstillinger

Det er Cecilie Straagaards plan at lade Straagaard Art Gallery åbne andre steder i byen med nye udstillinger og altid med kvindelige kunstnere.

- Der er en fin værdi i at poppe op. Så er folk tvunget til at handle på det, fordi det kun er her i kort tid, siger Cecilie Straagaard.

Hun vil gerne lave galleri på sin egen måde. Derfor bliver åbningen fredag uformel og med livemusik af kvindelige kunstnere.

- Der bliver heller ikke serveret kold hvidvin, for jeg vil gerne gøre op med den lidt stive måde at føre galleri på, smiler den 27-årige gallerist.

Der er fernisering fredag klokken 16-20.

Tilde Grynnerup, Clara Bro Uerkwitz og Sofie Aabenhuus er de første til at udstille på det nye galleri, Straagaard Art Gallery, der popper op i Vesterbrogade i Aarhus resten af oktober. Foto: Flemming Krogh
Værk af Tine Grynnerup. PR-foto
Sofie Aabenhuus er med på gruppeudstillingen "Kraft" på det nye pop up-galleri, Straagaard Art Gallery. PR-foto
Værk af Sofie Aabenhuus. PR-foto
Keramik af Clara Bro Uerkwitz. PR-foto
Tine Grynnerup er en af de tre kvindelige kunstnere på gruppeudstillingen, "Kraft". PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Aarhus Fremad-profil rykker til Kolding

Annonce