Annonce
Aarhus

Rummer nyt groft hærværk et jødefjendsk budskab?

Dø svin, svin står der under stjernen. Foto: Jens Thaysen
Bølgen af hærværk forsætter.

AARHUS: Natten til tirsdag blev ejendommen Ingerslevs Plads 4 i Aarhus ramt af et muligt antisemitisk hærværk: En stjerne med ordene "Dø svin, svin" under er malet med sort spraymaling på døren ind til opgangen.

- Det er ubehageligt, fortæller en beboer i ejendommen, der ikke ønsker sit navn i avisen.

Selv om stjernen kun har fem takker - og ikke seks, som en davidsstjerne - minder hærværket påfaldende om den bølge af antisemitisk hærværk, der lørdag, på årsdagen for krystalnatten, ramte en række danske byer.

Krystalnatten var den nat, hvor nazisterne i 1938 ødelagde tusindvis af jødiske forretninger og synagoger i Tyskland.

Lørdag blev 80 gravsten på en kirkegård i Randers overmalet. I Aarhus blev der flere steder sat klistermærker op med jødestjerner. Og der blev begået lignende hærværk i Silkeborg, Aalborg og i Vallensbæk syd for København.

Annonce
Dørhåndtaget er også blevet malet med sort maling. Foto: Jens Thaysen

Almindelige mennesker

Dørtelefonen på Ingerslevs Plads 4 med beboerens navne er også overmalet, så det har ikke været muligt at se, om hærværket var rettet mod en eller flere personer i opgangen.

- Vi tænker ikke over folks etnicitet her i ejendommen, og er under ingen omstændigheder enige i budskabet. Her er ingen børnefamilier, vi er alle sammen almindelige mennesker, der er lidt oppe i årene. Hvorfor det er sket her, ved jeg ikke, fortæller beboeren fra Ingerslev Plads 4.

Opgangen og mahognidøren er næsten lige blevet sat i stand. Bortset fra den sorte maling og det ubehagelige budskab, fremtræder ejendommen velholdt.

Ingerslevs Plads 4 er den eneste ejendom på pladsen, der er ramt af hærværk. Ejendommens ejer har anmeldt hærværket til politiet.

Østjyllands Politi bekræfter, at man tirsdag formiddag modtog anmeldelsen af hærværket på ejendommen.

Politiet har endnu ikke været ude på adressen, men meddeler, at det vil ske i løbet af tirsdagen. Politiet har derfor ikke nogen kommentarer til budskabet på døren.

Man kan ikke længere læse navnene på beboerne i ejendommen Ingerslevs Plads 4. Foto: Jens Thaysen
Hærværk på Ingerslevs Plads 4. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce