Annonce
Aarhus

Nyt højhus bliver endnu en brik til Downtown Aarhus

<p>Sådan kan byggeriet ved Europaplads komme til at tage sig ud med politigården i forgrunden. Illustration: schmidt/hammer/lassen.</p>

Mens planerne for byens kommende downtown-kvarter er ved at blive lavet, skyder endnu et højhusprojekt frem. Det får roser med på vejen af stadsarkitekten, der mener, det er skræddersyet til placeringen overfor Dokk1.

Annonce

Planerne om at opføre en ny højhusbebyggelse i op til 65 meter ved Europaplads føjer sig ind i rækken af høje byggeprojekter i det, der kan gå hen at blive Downtown Aarhus.

Tegningen viser, hvordan projektet er bygget op af syv huse i meget forskellige højder og alligevel hænger sammen som ét byggeri. Mod Mindegade bliver det blot i tre-fire etager, en anelse højere mod Europaplads, mens det længst inde på grunden tårner sig op i 11, 14 og 17 etager. Illustration: schmidt/hammer/lassen.

Området tæller allerede det 94-meter høje Aarhus City Tower, EY Huset i Værkmestergade, Europahuset og Hotel Atlantic.

Det er husene her - det lave mod politigården, hjørneejendommen mod Mindegade og et par af husene i Mindegade - der forsvinder, hvis og når planerne om nybyggeri ved Europaplads bliver til virkelighed. Foto: Axel Schütt.

Derudover er der vedtaget lokalplan for to huse på 14 og 19 etager på Frederiks Plads lige klos op af Aarhus City Tower, ligesom der er planer om at bygge højt på såvel Mindet 6 som på Europaplads 16 lige bag Hotel Atlantic.

Endelig ligger det også i planerne, at der vil kunne bygges højt på og omkring rutebilstationens område, når busserne på et tidspunkt flytter til en ny busterminal ved banegården.

Annonce

Højhuse i klynger

For at det hele ikke skal ende med, at der skyder højhuse frem i spredt uorden, er kommunen for tiden i gang med at lave en plan for, hvor og hvordan der kan bygges i højderne i downtown-området.

Forventningen er, at den plan ligger klar og vedtaget i byrådet i starten af 2017.

»En af de ting, vi gerne vil sikre, er, at vi får samlet højhusene i klynger. Omkring Frederiks Plads, omkring rutebilstationen og på strækningen ned mod havnefronten og Mindet,« siger stadsarkitekt Stephen Willacy.

Annonce

Et skræddersyet projekt

Det er den sidste klynge, byggeprojektet ved Europaplads 6-8 hægter sig på. Her vil de høje huse kunne ligge på række fra Europahuset og Europaplads 6-8 over det - i den sammenhæng - ikke så høje Hotel Atlantc til Europaplads 16 for at slutte næsten ved kajkanten på Mindet 6, hvor Olav de Linde har planer om at bygge et mere end 90 meter højt hus.

Stephen Willacy fremhæver, at kommende højhusbyggeri skal have høj kvalitet, og at projekterne skal respektere byens eksisterende skala mod gaden for i stedet at skyde op i højden bagved uden at ødelægge sigtelinjerne mod domkirkens tårn.

Stadsarkitekten roser projektet på Europaplads 6-8 for at have tilpasset sig såvel omgivelserne som kommunens overordnede ønsker.

»Der er i høj grad tale om et projekt, der er skræddersyet til netop det sted i byen. Det er ikke så højt som Aarhus City Tower, netop fordi det skal bygges, hvor det skal. Og i forhold til lys og skygge-virkninger er det placeret, så det ikke spolerer opholdsarealerne langs åen og ved Dokk1,« siger Stephen Willacy.

Annonce

Respekt for Dokk1

Den ene af mændene bag det nye højhusprojekt, Finn Bach Petersen, understreger, at det ikke er nogen tilfældighed, at man har valgt genboens - Dokk1s - arkitekter, schmidt/hammer/lassen, til at tegne projektet.

»Vi har et meget klart ønske om, at vores byggeri skal spille godt sammen med Dokk1. Og det mener jeg, at det kommer til. Vi har fået et projekt, der forholder sig til den lave skala i Mindegade, til Dokk1 og til skygge-virkningerne,« siger han.

Netop mod Mindegade er byggeriet kun planlagt i tre og fire etager - og mod Dokk1 i fem - mens det tårner sig op i 17 etager længere bagude.

Annonce

I offentlig høring

Byggeprojektet kommer i en offentlig forhøring i løbet af få uger.

Når den er overstået, og kommentarerne er bearbejdet, kan arbejdet med at lave forslag til lokalplan for alvor gå i gang. Også det skal til den tid i en offentlig høring, inden byrådet kan godkende lokalplanen.

Som omtalt på forsiden af avisen satser projektmagerne på, at lokalplanen bliver vedtaget i forsommeren næste år, så huset - eller rettere husene - kan stå klar med boliger, kontorer, butikker, restauranter og p-kælder i løbet af 2019.

.services-box, .subscription-ad, .localclub-ad, .article-f2, .article-related, .mjm-most-read-article {

display: none;

}

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

Aarhus

12-årige piger udsat for blotter: Bilist uden tøj kontaktede dem foran skolen

Annonce