Annonce
Østjylland

Nyt herregårdsprojekt giver liv til landdistrikterne

Projektet Jagten på Fortiden skal i årene 2019-2021 arbejde for at åbne de danske herregårde og give flere danskere et forhold til deres lokale herregårdsområde. Der vil blandt andet blive oprettet en hjemmeside med undervisningsfilm og aktiviteter på herregårde over hele landet. Foto: Gammel Estrup

Idéen bag Jagten på Fortiden er at give danskerne et tilhørsforhold til herregårdene, og skoleelever kan bruge dem som undervisningsrum.

Annonce

Auning: Under titlen Jagten på Fortiden skal danskerne over de næste tre år på opdagelse i deres lokale herregårdsområder. Befolkningen i landdistrikterne skal deltage i historiske vandreture, madfællesskaber og historiske oplevelser.

Og på en ny hjemmeside kan skoler finde gratis undervisningsfilm og inspiration til dette. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Projektet, der blandt andet er støttet af Nordea-fonden, er etableret af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum. Idéen bag Jagten på Fortiden er at give danskerne et tilhørsforhold til herregårdene, som gennem århundreder har haft en væsentlig betydning i lokalområderne, men som i dag er gået lidt i glemmebogen.

- Herregårdene har altid haft stor betydning for det område, som de ligger i, og gennem århundreder var godserne de største arbejdspladser på landet. Herregårdene har haft indflydelse på landskabet og på de mennesker, som har boet nær de store gamle huse. Med Jagten på Fortiden vil vi aktivere de gamle herregårdsområder, inddrage lokalbefolkningerne og give folk adgang til den kulturarv, som i mange tilfælde ligger lige foran dem, uden at de egentlig kender til den, siger Britta Andersen, der er direktør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Jagten på Fortiden

Jagten på Fortiden er et gratis formidlings- og undervisningsprojekt, der i perioden 2019-2021 stiller skarpt på herregårdenes glemte kulturarv og skal få danskerne til at gå på opdagelse i deres lokale herregårdsområde.Projektet rummer blandt andet: Undervisningsmateriale og særlige undervisningsfilm målrettet grundskole og gymnasier, der kan bruges i alle herregårdsområder landet over.

Fysiske faciliteter og historiske ruter i herregårdslandskaberne.

Nationale arrangementer såsom fødevarefællesskaber og en årlig Herregårdenes Dag samt forskellige andre events på de enkelte herregårde. En digital platform samler og formidler alle tilbud og aktiviteter under Jagten på Fortiden.

Jagten på Fortiden er støtte af Nordea-fonden med 2.512.000 kr. og Skibsreder Carsten Brebøls almennyttige fond med 298.000 kr.

Gennem århundreder var godserne de største arbejdspladser på landet. Herregårdene har haft indflydelse på landskabet og på de mennesker, som har boet nær de store gamle huse. PR-foto: Gammel Estrup
Annonce

Undervisningsrum

Jagten på Fortiden udbredes fra syv fyrtårnsherregårde fra syv forskellige regioner: Voergaard Slot (Nordjylland), Spøttrup Borg (Midtjylland), Gammel Estrup (Østjylland), Sønderskov Slot (Sydjylland), Sønderborg Slot (Sønderjylland), Skjoldemose Gods (Fyn), Reventlowmuseet Pederstrup (Lolland-Falster).

I hver region deltager desuden kommuner, skoler og institutioner samt en række lokale foreninger.

Grundstenen i Jagten på Fortiden er en række undervisningsfilm og øvrigt undervisningsmateriale, der skal få skoleelever til at trække i vandrestøvlerne og bruge herregårdsmiljøerne som undervisningsrum.

Derudover rummer projektet en række aktiviteter for både børn og voksne på og omkring de deltagende herregårde over hele landet. Alle aktiviteter bliver samlet på en ny hjemmeside.

Projektet "Jagten på fortiden" rummer også en række aktiviteter for både børn og voksne. Foto: Gammel Estrup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-medaljer solgt for formue - og så smed sælger lige en spillertrøje oven i handlen

Bakken Bears

Bakken Bears henter amerikaner: Nærmer sig komplet trup

Aarhus For abonnenter

Forråelse i ældreplejen: - Det er aldrig et spørgsmål om, at nogen er onde

Annonce