Annonce
Danmark

Nyt hold Irak-soldater må væbne sig med tålmodighed

Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Sikkerhedssituationen i Mellemøsten betyder, at danske soldater ikke kan være til stede på fuld styrke.

Det er fortsat uvist, hvornår det nye hold danske soldater, der skal træne sikkerhedsstyrker i Irak, kan være til stede på fuld styrke på Al-Asad-basen i Irak.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) onsdag i forbindelse med et møde i København, hvor repræsentanter fra koalitionen, der bekæmper den militante bevægelse Islamisk Stat (IS), diskuterer situationen i Mellemøsten.

- Så snart sikkerhedssituationen tillader det, er vi tilbage igen for at træne de irakiske soldater og fortsætte kampen mod IS sammen med vores partnere i koalitionen, siger Kofod.

Dermed hentyder han til lande i Den Persiske Golf, andre europæiske lande samt USA og Canada.

Det er på grund af sikkerhedssituationen i Irak, at træningsaktiviteterne er indstillet. Størstedelen af de danske soldater fra Al-Asad-basen blev 9. januar flyttet til Kuwait.

Det drejede sig om cirka 100 soldater, som efter et missilangreb, der blandt andet ramte basen, blev flyttet. Angrebet var en reaktion på USA's drab på den højtstående iranske general Qassem Soleimani.

Det næste hold danske soldater, der skal til Irak, vil med kort varsel være klar til at tage af sted. Det har Forsvarsministeriet tidligere udtalt.

Danmark har siden 2014 deltaget i den internationale koalition, der bekæmper IS i Irak og Syrien.

Mødet i København er det første i koalitionen efter den seneste tids spændinger i Mellemøsten.

Blandt deltagerne er USA's særlige udsending til kampen mod IS, James Jeffrey. Han takker Danmark for indsatsen i kampen mod IS.

Og den er langt fra slut, lyder det fra Kofod.

- Vi er kommet langt i kampen mod Islamisk Stat, men de er ikke slået endnu.

- Der er stadig omkring 15.000 IS-krigere både i Irak og Nordøstsyrien. Det er en terrorbevægelse, der truer sikkerheden i Europa, Danmark og hele Mellemøsten, siger Kofod.

Han tilføjer, at det fortsat er planen, at Danmark mod slutningen af 2020 overtager lederskabet af Natos træningsmission i Irak.

/ritzau/

Annonce
Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet om onsdagens møde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce