Annonce
Aarhus

Nyt i Aarhus Å: To kunstnere skaber en lysmark af platsicflasker

Mariane Lyngsø (til højre) og Pia Møller-Light i gang meat samle værket med de 365 flasker med lys i. De skal lyse i Aarhus Å fra fredag som en del af Art Weekend. Foto: Axel Schütt
365 flasker med lys i skal skabe debat om vores brug af plastic og ligegyldighed over for affald.

AARHUS: 365 flasker af plastic vil lyse i Aarhus Å i weekenden - hvis alt går vel. Når alt kommer til alt skal de minde os om vores store frobrug af plastic.

De to århusianske kunstnere Marianne Lyngsø og Pia Møller-Light har haft travlt i de seneste dage. De skal have deres kunstværk til "Art Weekend" klar til torsdag aften. Da skal det i vandet i Aarhus Å, og når det er lagt i, skal de 365 små lamper gerne lyse inde i de flasker, som de har samlet med venner, bekendte og naboers hjælp.

- Vi blev inspireret af et værk, vi så i London i foråret, fortæller de to, mens de arbejder i atelieret ved Marianne Lyngsøs bolig i Åbyhøj.

- Nu samler vi det hele, og resten er held og lykke, siger Pia Møller-Light med slet skjult ironi og humor. De kæmper lidt med tiden.

Annonce

Værket

  • Værket "Light Field" er en del af arrangementet "Art Weekend".
  • Det bliver placeret i Aarhus Å torsdag aften 3. oktober og fjernes igen tirsdag 8. oktober.
  • Kunstnerne er Marianne Lyngsø og Pia Møller-Light.

Kran løfter det ned

Det hele bliver holdt sammen af et net, så flaskerne ikke driver væk, og værket vejer mellem 500 kilo og et ton. De har hyret en kran til at løfte det hele ned i åen torsdag aften. Den skal holde på den ene side og række over på den anden side af åen, så det bliver noget af et eksperiment.

- Vi bruger en masse plastic, siger de to nærmest lidt undskyldende, mens de samler det hele.

- Men det er til et godt formål, og vi genbruger meget af det til andre værker, føjer de til.

- Værket trækker tråde til et kunstværk i Arizonas ørken med 400 stålstænger, der lader lynneslag være en del af skulpturens form. Det går nærmest i ét med landskabet og hedder "Lightning Field". Derfor har vi kaldt vores for "Light Field", siger Marianne Lyngsø.

Ligegyldigheden

Kunstnerne forklarer:

"Light Field" er en lysinstallation på cirka 4,5 x 6,5 meter i Århus Å ved broen nærmest Kunsthal Århus nær Mølleparken. Det er en lysmark af genbrugsflasker og består af 365 transparente vandflasker af plastik, klare, blå og grønne.

Flaskerne fastgøres i åen med bunden opad. De svajer med strøm og tidevand og indeholder hver en lysdiode, som gør, at værket bliver synligt og har en funktion om aftenen og om natten.

"Light Field" benytter sig af samme grit som "Lightning Field", men her synliggør de 365 flasker, hvor meget det fylder, hvis der lander en flaske i åen for hver af årets 365 dage. Det er en opfordring til at reflektere over problematikken med plast.

Der er overordnet to intentioner med værket, en antropocæn og en æstetisk. Vi ønsker helt konkret at kaste lys på mængden af affald, der havner i vores vandmiljø, og vi vil give publikum et nyt blik på Århus Å, vandvejen som har været byens nerve siden dens opståen. Dermed bliver det en kommentar til plastproblematikken i verdenshavene og til den ligegyldige håndtering af affald, man i stigende grad ser i Århus by.

Sådan vil værket tage sig ud, når det er kommet i åen. Fotoanimation: Marianne Lyngsø og Jan Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce