Annonce
Aarhus

Nyt i Aarhus Å: To kunstnere skaber en lysmark af platsicflasker

Mariane Lyngsø (til højre) og Pia Møller-Light i gang meat samle værket med de 365 flasker med lys i. De skal lyse i Aarhus Å fra fredag som en del af Art Weekend. Foto: Axel Schütt
365 flasker med lys i skal skabe debat om vores brug af plastic og ligegyldighed over for affald.

AARHUS: 365 flasker af plastic vil lyse i Aarhus Å i weekenden - hvis alt går vel. Når alt kommer til alt skal de minde os om vores store frobrug af plastic.

De to århusianske kunstnere Marianne Lyngsø og Pia Møller-Light har haft travlt i de seneste dage. De skal have deres kunstværk til "Art Weekend" klar til torsdag aften. Da skal det i vandet i Aarhus Å, og når det er lagt i, skal de 365 små lamper gerne lyse inde i de flasker, som de har samlet med venner, bekendte og naboers hjælp.

- Vi blev inspireret af et værk, vi så i London i foråret, fortæller de to, mens de arbejder i atelieret ved Marianne Lyngsøs bolig i Åbyhøj.

- Nu samler vi det hele, og resten er held og lykke, siger Pia Møller-Light med slet skjult ironi og humor. De kæmper lidt med tiden.

Annonce

Værket

  • Værket "Light Field" er en del af arrangementet "Art Weekend".
  • Det bliver placeret i Aarhus Å torsdag aften 3. oktober og fjernes igen tirsdag 8. oktober.
  • Kunstnerne er Marianne Lyngsø og Pia Møller-Light.

Kran løfter det ned

Det hele bliver holdt sammen af et net, så flaskerne ikke driver væk, og værket vejer mellem 500 kilo og et ton. De har hyret en kran til at løfte det hele ned i åen torsdag aften. Den skal holde på den ene side og række over på den anden side af åen, så det bliver noget af et eksperiment.

- Vi bruger en masse plastic, siger de to nærmest lidt undskyldende, mens de samler det hele.

- Men det er til et godt formål, og vi genbruger meget af det til andre værker, føjer de til.

- Værket trækker tråde til et kunstværk i Arizonas ørken med 400 stålstænger, der lader lynneslag være en del af skulpturens form. Det går nærmest i ét med landskabet og hedder "Lightning Field". Derfor har vi kaldt vores for "Light Field", siger Marianne Lyngsø.

Ligegyldigheden

Kunstnerne forklarer:

"Light Field" er en lysinstallation på cirka 4,5 x 6,5 meter i Århus Å ved broen nærmest Kunsthal Århus nær Mølleparken. Det er en lysmark af genbrugsflasker og består af 365 transparente vandflasker af plastik, klare, blå og grønne.

Flaskerne fastgøres i åen med bunden opad. De svajer med strøm og tidevand og indeholder hver en lysdiode, som gør, at værket bliver synligt og har en funktion om aftenen og om natten.

"Light Field" benytter sig af samme grit som "Lightning Field", men her synliggør de 365 flasker, hvor meget det fylder, hvis der lander en flaske i åen for hver af årets 365 dage. Det er en opfordring til at reflektere over problematikken med plast.

Der er overordnet to intentioner med værket, en antropocæn og en æstetisk. Vi ønsker helt konkret at kaste lys på mængden af affald, der havner i vores vandmiljø, og vi vil give publikum et nyt blik på Århus Å, vandvejen som har været byens nerve siden dens opståen. Dermed bliver det en kommentar til plastproblematikken i verdenshavene og til den ligegyldige håndtering af affald, man i stigende grad ser i Århus by.

Sådan vil værket tage sig ud, når det er kommet i åen. Fotoanimation: Marianne Lyngsø og Jan Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå - lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1

Bølgerne går højt omkring byudviklingen i Aarhus, og denne avis har sammen med FO netop afholdt et offentligt møde derom på rådhuset. Der var mødt omkring 500 op til mødet (om det er mange i en by med 300.000 indbyggere, skal jeg ikke kunne sige), og det har allerede forårsaget et par læserbreve. I dag (21. ds.) et af Svend Carstensen, der anbefaler at bygge boliger i midtbyen uden parkeringspladser. Man må så købe sig til en parkeringsplads eller/og cykle. Begge synspunkter – boliger uden parkeringspladser og at cykle – var fremme på mødet. Det at cykle blev fremhævet igen og igen og bliver det i øvrigt meget ofte alle steder. Og det er helt sikkert også sundt og ikke miljøbelastende. Men hvorfor er der aldrig én, der nævner, at man kan gå. Det er da helt uden mekanisk hjælpemiddel af nogen art og lever på den måde fuldstændig op til ønskerne om at nedsætte køb af al industrielt fremstillet. At vi så ikke når målet (i fht. CO2-udledning, red.) alligevel, er noget helt andet. Der skal globale krav om indskrænkninger på flyrejser, al godstrafik over på bane, og næste bilkøb skal være en el- eller hybridbil. Men det at gå er dejligt, sundt, og du ser og oplever meget mere, end hvis du sidder i egen bil eller i et offentligt transportmiddel. Selv bor jeg på Langenæs og bruger aldrig bilen, hvis jeg skal ind til midtbyen. Det tager et kvarter til tyve minutter, så er du ved banegården eller rådhuset, og fem minutter mere, så er du ved domkirken. GÅ-GÅ-GÅ. Lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1, og lad København, som vi alligevel ikke kan nå, forblive Danmarks cykelby nr. 1.

Annonce