Annonce
Østjylland

Nyt i sagen om 'tåbelig parkering': Statsadvokaten har standset sag mod politiet

Alan Murphy fik en træls besked i forruden på sin bil. Nu er sagen lukket uden at finde en synder. Arkivfoto: Annelene Petersen

En seddel med teksten "Tåbelig parkering" skrevet på et stykke sagsakt fra politiets interne Polsas-system med personfølsomme oplysninger og placeret i en bilforrude, får nu lov at ligge. Statsadvokaten mener ikke, at der er begået noget strafbart.

ØSTJYLLAND: Sagen fra september 2017, hvor et internt stykke papir fra Østjyllands Politi fra et indbrud på Druevej i Randers havnede i forruden på Alan Murphys bil, da han holdt på grusparkeringen ved restaurant Flammen, er nu lukket.

Det er specialanklager Christina Schou, fra Statsadvokaten i Viborg, der har besluttet sig for, at der ikke er mere at komme efter.

- Pilen peger ikke på en bestemt person. Vi har ikke kunnet komme til bunds i det og er kørt fast, siger Christina Schou, der har anvendt retsplejelovens paragraf 749, stykke 2 til at lukke sagen.

Den siger: "Politiet afviser en indgivet anmeldelse, hvis der ikke findes grundlag for at indlede efterforskning. Stykke 2: Er der ikke grundlag for at fortsætte en påbegyndt efterforskning, kan beslutningen om at indstille efterforskningen træffes af politiet, såfremt der ikke har været rejst sigtelse."

Denne her kommentar er skrevet på et stykke internt Polsas-papir fra Østjyllands Politi. Men politiet og Den Uafhængige Politiklagemyndighed kan ikke finde ud af hvem, der har bragt papiret uden for politigården. Arkivfoto: Annelene Petersen

Fingeraftryk og mundskrab

Der er blandt andet foretaget kriminaltekniske undersøgelser af sedlen, to politifolk er afhørt, Birthe Møller Henriksen, hvis cpr-nummer og adresse stod på papiret, der var en rapport om et indbrud på hendes bopæl i Randers også, samt Alan Murphy, som ejede bilen, hvor sedlen endte med påskriften "Tåbelig parkering" skrevet på bagsiden, er også begge blevet afhørt i sagen. De to sidstnævnte har også afgivet fingeraftryk og mundskrab til dna-profil.

Begrundelsen for specialanklagerens afgørelse er, at der ikke er en rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart, og hun har i sin afgørelse lagt vægt på det samme, som Den Uafhængige Politiklagemyndighed har skrevet i sin redegørelse i sagen.

Med den opmærksomhed sagen har fået, håber hun, at der ikke sker lignende tilfælde af politipapirer, der ender ude i det offentlige rum med personfølsomme oplysninger på.

- Man må jo sige, at det her er noget der er blevet bemærket. Både hos Østjyllands Politi, men også hos Rigspolitiet, siger Christina Schou, der tilføjer, at kommer der nye oplysninger i sagen, så kan den altid tages op igen.

Her ses sedlens anden side. Det er en rapport over et indbrud på Druevej i Randers hos Birthe Møller Henriksen. Med personfølsomme oplysninger i. Arkivfoto: Annelene Petersen
Annonce

Udfaldet var ventet

Birthe Møller Henriksen, der fik sit navn, sin adresse og sit cpr-nummer offentliggjort på den uheldige måde, er sådan set ikke skuffet over udfaldet.

- Nej, det var nok, hvad min mand og jeg havde ventet. Politiet dækker jo over sig selv. Så det kommer ikke som den store overraskelse. Vi er forundrede over, at det ender med, at man må tro, at papiret af sig selv er fløjet ud ad vinduet på politigården og havnet i forruden på bilen. Vi er blevet informeret om, at vi selv kan køre sagen videre ved retten, men det har vi ingen interesse i, siger Birthe Møller Henriksen.

Også bilejeren, Alan Murphy, der selv er fortrolig med at skulle håndtere sager med personfølsomt indhold, idet han er i forsikringsbranchen, er forundret over sagens udfald. Han har skrevet til Statsadvokaten og vil muligvis, afhængigt af svaret fra Statsadvokaten, klage over sagens lukning.

Alan Murphy har skrevet en mail til Statsadvokaten i Viborg, fordi han ikke forstå at sagen bare er blevet lukket. Han vil muligvis klage over det. Arkivfoto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Livsstil

God morgen - skal vi danse tango?

Annonce