x
Annonce
Navne

Klimaforsker sætter sig i lederstolen

Jørgen E. Olesen er ansat som institutleder på Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Foto: Lise Balsby, AU Kommunikation

Professor Jørgen E. Olesen er for de kommende seks år ansat som institutleder på Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet.

Jørgen E. Olesen er en af Danmarks mest anerkendte klimaforskere. Han har gennem hele sin karriere været optaget af samspillet mellem landbrug og klima og især, hvordan klimaændringer håndteres.

Han indledte sin karriere ved Statens Planteavlsforsøg i 1983, hvor han arbejdede med jordbrugsmeteorologi, og blev i 1991 leder af et tværfagligt projekt om vinterhvede. Dette gav ham en bred baggrund inden for forskning i klimaets betydning for planteavl. Siden har klimaforandringerne fyldt stadig mere i hans forskning og undervisning, og han er en af de mest anerkendte forskere inden for klima og landbrug i Europa og globalt.

Han har bl.a. siddet med i FN’s Klimapanel, IPCC, og var derfor en del af det forskerhold, der i 2007 modtog Nobels Fredspris. Han er tidligere medlem af Klimakommissionen, Natur og Landbrugskommissionen og Etisk Råd og nuværende medlem af flere rådgivende udvalg inden for forskning i landbrug, klima og bæredygtighed på både europæisk og dansk plan, herunder FACCE Scientific Advisory Board, Landbrug & Fødevarers advisory board samt regeringens Klimapartnerskab for landbrug og fødevarer.

Jørgen E. Olesen har været konstitueret institutleder på Institut for Agroøkologi siden september 2019. Han er nu ansat som institutleder i en åremålsansættelse på seks år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce