Annonce
Navne

Nyt job: Mikkel Kruuse-Andersen

En skiferie i Østrig er Mikkel Kruuse-Andersen foretrukne ferieform ? både som hyggetur med familie og eller, når han er af sted med en flok venner blandt de gamle kolleger fra Rosenvangskolen. Fritid kan også være madlavning eller en underholdende film, der også har noget på hjerte, og skal han høre musik, så må det hellere være på P3 end P4, uanset skal det dog være en kanal med public service, tilføjer han. Foto: Jens Thaysen

Farvel og goddag. Mikkel Kruuse-Andersen forlader posten som viceskoleleder på Niels Ebbesen Skolen i Skanderborg for at blive skoleleder på Skødstrup Skole, hvor der venter både en udbygning og et nyt læringsprojekt.

Dagens portræt: »Ja, desværre!« lyder det fra sekretæren på Niels Ebbesen Skolen i Skanderborg.
Emnet er, at viceskoleleder Mikkel Kruuse-Andersen stopper med månedens udgang.
Den 46-årige Mikkel Kruuse-Andersen vender tilbage til Aarhus-området, hvor han 1. december bliver leder på Skødstrup Skole, der med sine godt 1000 elever er Aarhus Kommunes største folkeskole.
Annonce
Her afløser han Anne Littauer, der før sommerferien blev hasteindskiftet på den kriseramte Risskov Skole.
»Ja, det er da også med en vis ærefrygt, at jeg kommer som ny leder til en skole, der både er veldrevet og på ret kurs,« siger Mikkel Kruuse-Andersen, men citerer så et kinesisk ordsprog:
»Hvis man ikke indimellem skifter retning, risikerer man at ende der, hvor man er på vej hen. Og hvis man holder af folkeskolen - og det gør jeg - så er man også forpligtet til hele tiden at udvikle den og gøre den bedre, ellers er der jo en risiko for, at den mister sin betydning.«
Og som Mikkel Kruuse-Andersen tilføjer, så har han måske nok ikke mange års erfaring som leder, men han har til gengæld længe kunnet følge med på sidelinjen, for han er gift med Mette Søberg, der i de seneste tre år har været skoleleder på Elsted Skole, og inden da var viceskoleleder på den daværende Jellebakkeskolen.

Bidt af pædagogik

Mikkel Kruuse-Andersen er vokset op i Skjoldhøjparken ved Tilst og har boet i Aarhus-området hele sit liv.
Hans far så ham egentlig som et godt bud på en ingeniør, men da Mikkel Kruuse-Andersen fik job som pædagogmedhjælper i den nu nedlagte Børnehaven Tjelevej i Risskov, forgrenede hans interesser sig i en helt anden retning.
»Det var en voldsom oplevelse, da jeg opdagede, hvor stor betydning det har, at det, der leveres omkring børnene, er af god kvalitet,« siger Mikkel Kruuse-Andersen.
Han blev bidt af pædagogikken, tog kurser, blev tillidsrepræsentant og fortsatte som medhjælper i fire år, hvorpå han uddannede sig til lærer på seminariet på Trøjborg med linjefag i dansk og geografi.
Han blev færdig i 1996 og fik derpå job på Rosenvangskolen i Viby, hvor han underviste frem til 2012. Sideløbende blev han redaktør for fagene geografi og biologi på uddannelsesportalen emu.dk, der det seneste år har udviklet sig fra et inspirationsforum for undervisere til en vidensportal, hvor indholdet i dag bliver koblet direkte op på de mål, der fastlægges i Undervisningsministeriet.
Ud over det rent fagrelaterede, var der samtidig et stort samspil med de øvrige redaktører, læringskonsulenter og Undervisningsministeriet om emner som, hvad god læring egentlig er, hvordan undervisere kan anvende IT i undervisningen eller bruge resultaterne af de nationale test.
»Det gav en god sammenhæng. Det, jeg lavede som redaktør, kunne jeg bruge direkte i min undervisning og omvendt,« fortæller Mikkel Kruuse-Andersen.
Annonce

Turbulente tider

I 2012 tiltrådte han som viceskoleleder og pædagogisk leder i udskolingen på Niels Ebbesen Skolen i Skanderborg og var dermed netop rykket over på ledersiden, da skolereformen blev sat i værk og førte til den lange konflikt på skoleområdet i 2013.
»Jeg vil kalde det to ret turbulente år. Dels var det jo nyt for mig at være leder - og dels er de forandringer, vi har været igennem, helt uden sammenligning i folkeskolens 200-årige historie. Det var til tider et noget strabadserende forløb. Også for lærerne. Og uden at træde nogen over tæerne, så mener jeg i hvert fald, at man kan sige, at der har været brug for god ledelse,« tilføjer Mikkel Kruuse-Andersen.
»For mig handler det om at lave nogle gode, inddragende processer. Det er nok ikke realistisk, at to-tre ledere skulle være klogere end 100 medarbejdere. Det vil da være tosset ikke at gøre brug af al den viden, erfaring og engagement, der ligger der,« siger Mikkel Kruuse-Andersen.
Når Mikkel Kruuse-Andersen tiltræder som skoleleder på Skødstrup Skole, stopper han som EMU-redaktør. Tiden rækker ikke til begge dele, men ellers rækker Mikkel Kruuse-Andersens tid til rigtig meget.
Annonce

Fritidshåndværkeren

Parret blev forældre allerede i seminarietiden og har i dag to nu voksne børn, og når hans arbejdsdag har ringet ud, har man i perioder kunnet finde Mikkel Kruuse-Andersen iført arbejdstøj derhjemme til langt ud på aftenen.
»De seneste 10 år har jeg bygget rigtig meget,« som han siger.
Først blev familiens forrige hus i Egå renoveret fra bunden. Så fandt parret et nedrivningsmodent sommerhus ved Saltum Strand, som de i stedet forvandlede til et moderne og dobbelt så stort fritidshus. Og senest er de flyttet til Risskov, og her var der vægge, der skulle flyttes, og vinduer, der skulle skiftes.
Mikkel Kruuse-Andersen svinger både værktøjet og blyanten, så måske var hans fars gamle forudsigelse om, at han kunne blive en god ingeniør ikke helt ved siden af.
»Jeg kan godt lide at tegne huse og lave perspektivtegninger, så man kan se, hvordan det hele kommer til at se ud,« fortæller han.
»Nogle af processerne kan selvfølgelig godt være belagt med hårdt arbejde og være mindre kreative, men jeg er nok den type, at hvis noget ikke kan være anderledes, så lader jeg mig ikke slå ud af det. Derfor når jeg sjældent ud, hvor jeg ikke kan magte det. Det har jeg før oplevet, er kommet mig til gode,« tilføjer Mikkel Kruuse-Andersen.
Annonce

Individuelle mål

I hans nye job venter der også en del byggeri. Befolkningsprognoserne peger på et stærkt stigende børnetal i skoledistriktet, der kan bringe Skødstrup Skole op på 1500 elever. Skolen skal derfor udvides for 25 mio. kr., men er samtidig blandt de ti Aarhus-skoler, der deltager i det A.P. Møller-støttede projekt om læringsfællesskaber, som man blandt andet henter inspiration til i undervisningssystemet i Ontario i Canada.
»Det er vigtigt, at vi holder fast i vores egne værdier om dannelse, kreativitet og trivsel og i, at et godt børneliv er en forudsætning for, at man kan udvikle sig til at blive et helt menneske, men vi kan også lære meget af at have fokus på målene. At et barn i en læsetest går fra at have 15 procent rigtige svar og til at gennemføre med 25 procent rigtige, er en kæmpe motivation. Men den tankegang kan i ligeså høj grad komme den elev til gode, der i forvejen har 95 procent rigtige. Vi skal se på, hvordan vi alle kan øve os i at stå lidt på tæer,« siger Mikkel Kruuse-Andersen.
Han tager afsked med Niels Ebbesen Skolen fredag 28. november og tiltræder på Skødstrup Skole 1. december.
Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Sport

En århusiansk sejlsportstirsdag er i vente: Med lidt held er der en OL-medalje

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Dødsfald: Den skæggede bassist Dusty Hill fra ZZ Top er død

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Sport

Århusiansk guldsejler står tirsdag morgen i sin tredje OL-finale med mulighed for medalje: - I sidste ende er det oppe i hovedet

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Annonce