Annonce
Navne

Nyt job: Niels Brügger

<p>Niels Brügger.</p>

Niels Brügger er udnævnt til professor MSO (med særlige opgaver) på medievidenskab på Aarhus Universitet.

Niels Brügger er udnævnt til professor MSO (med særlige opgaver) på medievidenskab på Aarhus Universitet.

Annonce

Professoratet er inden for internetforskning og digital humaniora og løber i fem år. I den periode skal den nyudnævnte professor sørge for, at den forskning, der finder sted inden for internetforskning og digital humaniora, fortsætter og åbne diskussioner med det humaniora, der endnu ikke er digitalt.

»Der sker noget radikalt nyt med vores kildemateriale inden for humaniora i de her år, fordi det i stigende grad bliver digitalt - og efterhånden faktisk kun digitalt. Analogt kildemateriale vokser stort set ikke mere. Det, der bliver digitalt, er både det, der bliver født digitalt via web, iPhone, iPads osv., og alt det gamle, som vi digitaliserer. Statsbiblioteket i Aarhus er for eksempel ved at digitalisere alle danske aviser. Det betyder så også, at det digitale materiale vokser, og det får stor betydning ikke mindst i forholdet mellem samlingsholdere og forskere, og det nye felt er noget af det, jeg skal undersøge,« fortæller professor Niels Brügger.

Der skal også udvikles nye måder til for eksempel at håndtere mængden af digitale kilder, fortæller Niels Brügger.

En anden distinktion, Niels Brügger i sit professorat vil udfolde, er forholdet mellem medievidenskab og internetstudier.

»Vi har stadig medievidenskab, der studerer film, tv, radio, avis. Og så har vi internetstudier, der kun studerer internet, men der sker også en forskydning her, da flere gamle medier kommer ind over nettet. Pointen er, at mediespørgsmål faktisk trænger sig ind i alle humanistiske videnskaber, men det handler jo også om, hvordan digitale kilder bliver tilgængelige for forskningen,« fortæller Niels Brügger.

Niels Brügger er en stor international kapacitet inden for opbygning af webhistorie som forskningsfelt og forfatter til den første bog om webhistorie i verden, der udkom i 2010.

Han var i 2000 med til at grundlægge Center for Internetforskning, som han blev leder af i 2010, og han har været en af de drivende kræfter bag opbygning af forskningsinfrastruktur til internetforskning.

Han er cand.mag. i fransk og idéhistorie og har også ph.d. fra Aarhus Universitet og en forskerkarriere som lektor på medievidenskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Annonce