Annonce
Livsstil

Nyt liv på den gamle havn: Stor fiskerestaurant på vej

En blanding af et bornholmer-røgeri og et Skagen-pakhus er tanken bag det ydre af den nye bygning på fiskerihavnen. Visualisering: Luplau & Poulsen Arkitekter

Det maritime miljø med træskibe, lystbåde og fiskekuttere på den gamle del af Aarhus Havn bliver opgraderet med ny, stor fiskerestaurant.

Op gennem 70'erne og 80'erne var det centrum for kunder til fiskehandlerne og til skibsprovianteringen på hjørnet, for de årlige havnefester og i solskin for kolde sodavand og bajere på kajkanten.

Siden er der sket meget i området omkring "slæbestedet" på fiskerihavnen. Væk er både havnefester og skibsproviantering, og med et storbytænkende Aarhus har området fået adskillige eksklusive boliger tæt på, udsigt til "lille Dubai" på Aarhus Ø og foreløbig tre restauranter.

Snart er en ny på vej, for hvor skibsprovianteringen før holdt til, bygger den århusianske ejendomsinvestor Niels Albertsen, der ejer grunden, et godt 500 kvadratmeter stort hus i to etager.

- Hele stueetagen bliver til restaurant, og vi laver samtidig en terrasse til udeservering, så gæsterne kan sidde og kigge på lystbådene, der ligger lige op til bygningen. Vi er ved at lave kontrakt med en erfaren Aarhus-restauratør, som hovedsageligt vil servere gode fisk og skaldyr. Vi har haft mange interesserede, men det er vigtigt for mig, at det bliver ordentligt, for pizzeriaer og kæderestauranter er der nok af i forvejen, siger Niels Albertsen.

Annonce
Med Skovvejen, Klintegården og Langelinieparken i baggrunden ligger bygningen med fiskerestaurant helt ned til kajen. Visualisering: Luplau & Poulsen Arkitekter

Skagen møder Bornholm

Ligesom restauranten skal være af en vis standard, har Niels Albertsen på samme måde sat overlæggeren højt for selve bygningen.

- Ideen er, at det er et miks mellem de røde fiskepakhuse i Skagen og et bornholmsk røgeri. Vi har kombineret træ med en markant skorsten, og vi har kælet for detaljerne med ordentlige materialer både ude og inde. Det er meget maritimt, så det passer ind i miljøet, frem for at det er et eller andet moderne glasbur, vi har lavet, forklarer han.

Niels Albersten fortæller videre, at hele førstesalen er udlejet til et firma, der udvikler software til søfartsindustrien, men hvem restauratøren i stueetagen bliver, vil han endnu ikke ud med. han afslører dog, at den er planlagt til at åbne 1. september.

Niels Albertsen ejer i forvejen flere ejendomme i byen - blandt andet Lille Torv 2, der huser Illum Bolighus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce