Ifølge stadsarkitekt Stephen Willacy får besøgende et kaotisk førstehåndindtryk af byen på Banegårdspladsen.
»Må man gå over for rødt?«
»Gud ved, om det skilt med kørsel forbudt også gælder for mig?«
I de seneste dage har århusianerne skullet vænne sig til en helt anderledes Banegårdsplads. Bilerne er fra flere retninger forment adgang til et af byens trafikale knudepunkter, og man kan opleve fodgængere begive sig ud på gyngende grund langs opstillede hegn for at skyde genvej til bussen.
Og den ser blandt andre stadsarkitekt Stephen Willacy frem til.
»Jeg synes jo ikke, at Banegårdpladsen, som den tager sig ud i dag, er et særligt rart sted. Det er et af byens smukkeste byrum, men det er et kaotisk førstehåndsindtryk, der møder de tilrejsende, som træder ud af banegården. Pladsen burde gøres mere menneskelig,« siger Stephen Willacy.
Banegårdspladsen har været til diskussion i flere år. Tilbage i 2004 gik planerne ud på helt at fjerne privatbilerne fra pladsen, og samtidig skulle flere af vejene omkring ensrettes. Daværende teknik- og miljørådmand Poul B. Skou (K) vurderede dengang, at man i løbet af en tre-fire år ville foretage en radikal omlægning af Banegårdpladsen. Sådan gik det som bekendt ikke.
I 2010 var planerne om en letbane langt fremme og det samme en flytning af rutebilstationen. Nu hed den ansvarlige rådmand Laura Hay (V), og hun udtalte, at de trafikale udfordringer på banegårdspladsen senest skulle løses, når rutebilstationen flytter til banegården.
Den seneste trafikale plan for midtbyen daterer sig tilbage til 2005, og derfor sætter Kristian Würtz (S), nuværende teknik- og miljørådmand, til efteråret gang i en proces, som skal føre til en opdatering af planerne.
»Det er klart, at letbanen, der skal gå fra Aarhus Ø over Aarhus H til Brabrand sætter en helt ny dagsorden for Banegårdspladsen, og der er stadsarkitektens visioner, som hvad angår vores velkomst til besøgende, flugter fint med mine tanker. Jeg synes også, at vi på Banegårdspladsen har et utroligt smukt byrum, som jeg ved, at også ejendomsbesidderne er interesseret i at gøre endnu smukkere,« siger Kristian Würtz.
Rådmanden er derfor også spændt på, hvad debatten vil kaste af sig til det videre arbejde med trafikplanen.
Gert Bjerregaard (V), medlem af teknik- og miljøudvalget, kan ikke forestille sig en større ændring af Banegårdspladsen.
»Så vidt jeg kan vurdere, har vi brug for hver en kvadratcentimeter vej i midtbyen for at kunne afvikle den voksende trafikmængde. Jeg har svært ved at se, at man permanent skulle kunne forvise privatbiler fra Banegårdspladsen. Det skal ses i en større trafikal sammenhæng,« siger Gert Bjerregaard, der i øvrigt undrer sig over, at udvalget slet ikke er blevet orienteret om festugens tiltag på Banegårdspladsen.
»Jeg går da ud fra, at man som i Frederiks Allé foretager målinger på trafikken i midtbyen og laver en rapport, som vi bliver præsenteret for. Men som udgangspunkt mener jeg, at det er for lang tid at spærre Banegårdspladsen af i omkring tre uger,« tilføjer han.
Stadsarkitekten glæder sig over, at festugen ved at skabe et nyt opholdsrum i midtbyen sætter mennesket i centrum. Han så gerne et bredere fortov med udendørs cafémiljø på nordsiden af Banegårdspladsen og en central sivegade til busser, taxi, cyklister ved siden af den kommende letbane.
Stephen Willacy har netop i selskab med teknik- og miljøudvalget besøgt Rotterdam i Holland, hvor han oplevede et mod til at skabe det byrum, som Banegårdspladsen har potentiale til at blive.
»Derfor er jeg også meget spændt på, hvordan folk tager imod festuge-forsøget. Lad os nu prøve at gentænke Banegårdspladsen, vel vidende at det har nogle konsekvenser for andre dele af midtbyen,« siger han.