Annonce
Aarhus

Nyt om den mystiske høj foran banegården: Pladsen var et uoverskueligt kaos

Det er denne høj foran banegården, der har fået flere århusianere til tasterne. Hvad er formålet med den, hvornår blev den bygget og af hvem? Nu bringer tidligere vejchef og hovedperson bag byggeriet nye informationer om højen. Foto: Jonas Dalbøge 
Flere århusianere har kommenteret artiklen om højen foran Aarhus H. En af dem er tidligere vejchef, Niels Schmidt, som fortæller, at højens primære formål ikke var, at der skulle stå kunst på den.

AARHUS: Højen foran Aarhus H har medført en del debat på Facebook efter Århus Stiftstidende tidligere på ugen skrev en artikel om denne.

Flere brugere er efterfølgende kommet med inputs på Facebook om, hvad formålet med den er, mens andre har skrevet mails til avisen.

Én af sidstnævnte er Niels Schmidt. Han kommer nu med nye oplysninger i sagen om højen.

Annonce

Niels Schmidt er tidligere vejchef og var i 1994, da højen blev bygget, afdelingsingeniør i vejafdelingen.

Han fortæller, at den primære årsag til, at højen blev bygget ikke var fordi, man ønskede at opføre vandkunst eller en skulptur på den, som det først blev antaget.

Formålet var derimod at forhindre borgere i at parkere deres cykler foran indgangen til banegården.

Et rodet område

Ifølge Niels Schmidt var der store problemer med parkerede cykler lige foran banegårdens indgang, som skabte et rodet miljø.

Han siger, der for få midler skulle findes en løsning, der begrænsede folks lyst til at parkere cyklen, samtidig med at det så pænt ud ved ankomsten til Aarhus.

Derfor udtænkte daværende vejafdeling sammen med stadsarkitektens kontor, at man ville anlægge plantebede i siderne og en forhøjning i midten.

- Det er et pudsigt element, der ikke er den store filosofiske beslutning bag. Det var en pragmatisk idé, og samtidig synes jeg den er pæn, fortæller Niels Schmidt.

I Århus Stiftstidendes arkiv, kan man læse, at der har været store problemer med cykler foran Banegården i mange år.


Man skulle zigzagge mellem alle cyklerne og alt det skrammel der lå, for at komme ind på Banegården

Vivian Rasmussen


I en artikel fra 15. september 1987 står der, at cykelparkeringen foran banegården er "præget af det rene anarki og kaos" og i 1994 beskriver journalist Ivar Rønsholdt det som et "uoverskueligt cykelkaos".

I Århus Stiftstidendes arkiv kan man tydeligt se, hvordan cyklerne foran banegården skabte uorden og ravage. Dette problem ønskede man at komme til livs ved at bygge højen. Billede fra 18. august 1994. Foto: Niels Reiter

Århus Stiftstidende har også været i kontakt med daværende assistent hos Stadsarkitekten i Aarhus, Vivian Rasmussen, der ligesom Niels Schmidt fortæller, at meningen med højen var, at der skulle ryddes op foran Banegården.

- Man skulle zigzagge mellem alle cyklerne og alt det skrammel der lå, for at komme ind på Banegården, fortæller Vivian Rasmussen.

Annonce

Alligevel kunst på højen?

I modsætning til Niels Schmidt erindrer Vivian Rasmussen dog, at det også var en del af planen, at der skule stå kunst på højen. Personligt synes hun det ville have været pænt med vandkunst.

- Ideen var, at der skulle stå en skulptur på den eller noget vandkunst. Det kom dog aldrig på tale på højere niveau, eftersom det viste sig, der ikke var penge til kunsten, fortæller Vivian Rasmussen.

En af dem der i 1994 var med til at bygge højen og de plantebede, man kan se i dag ude i siderne, er Finn Klitgaard. Han arbejder i dag som brolægger.

- Jeg kan desværre ikke huske meget fra den høj, men jeg mindes, at der var snak om, at der skulle stå et skulpturværk, fortæller han.

Det tyder altså på, at man fra kommunes side ønskede at gøre området foran Aarhus H mindre rodet ved at gøre det besværligt for borgere at parkere deres cykel på stedet. Alligevel blev det også diskuteret om man skulle placere noget kunst på højen.

Dette blev dog aldrig vedtaget på et højere niveau i kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce