Annonce
Kultur

Nyt program på gaden: Svalegangen skruer op for egne produktioner

Kristoffer Helmuth kan ses i rollen som Kaj Henning Bothilsen Nielsen, der under besættelsen stod bag 57 drab, ni drabsforsøg og 116 sabotagehandlinger som medlem af Peter-gruppen. Den fri dramatisering af historien om Bothilsen har premiere 31. oktober på Svalegangen. PR-foto
Svalegangen er klar til at byde publikum indenfor i teatermørket, så snart myndighederne giver grønt lys. Koldblodige mordere, satire og kapitalismekritik er på programmet.

AARHUS: - Vi har en forhåbning om, at vi kan starte op efter sommerferien og følger sundhedmyndighedernes anvisninger. Hvis det betyder, at vi skal have gæster på hvert andet sæde og mere ventilation, er det selvfølgelig dét, vi gør.

Ordene kommer fra Svalegangens teaterdirektør og kunstneriske leder, Per Smedegaard, der præsenterer den kommende sæsons program i skyggen af corona.

Teatret Svalegangen har også måttet aflyse forestillinger dette forår, blandt andet ”United Change", som man har arbejdet på og rejst penge til gennem lang tid. Verdensmåls-projektet er nu udskudt til Aarhus Festuge 2021.

Annonce

Udpluk fra Svalegangens program sæson 2020-21

Granhøj Dans, 26. aug.-11. sep., Store Sal
"Annas verden", Det flydende teater, 15.-18 sep., Ny Sal
"Blok 4" og "Udsigten", Teater Freeze Productions, 5.-8. okt., Ny Sal
"Det begynder at blive koldt om fødderne", "Teatret", 13.-24. okt., Ny Sal
"En plads i solen", egenproduktion, 31. okt.-28. nov, Store Sal
"En lille smule ubehag", egenproduktion, 9.-20. jan., Ny Sal
"Valgaften", egenproduktion, 30. jan.-20. feb, Store Sal
"Gådekatalogerne", Teater O og Black Box Theatre, 27. feb.-12. mar., Ny Sal
"Blod, svigt og tårer", Bådteatret, 15.-18. mar., Ny Sal
"Rundkørsel", "Teatret", 20.-31. mar., Ny Sal
"Ondskabens ansigt", egenproduktion, 10.-29. apr., Store Sal

Se det fulde program på www.svalegangen.dk

Kaj, en koldblodig morder

Teatret byder den kommende sæson på fire egenproduktioner, 16 gæstespil og en flok Off the Record-arrangementer.

- Aarhus Kommune har løftet vores bevilling med 1 milion kroner, og det skaber et grundlag for, at vi har flere egenproduktioner end tidligere år, forklarer Per Smedegaard.

En af dem er "En plads i solen", som får premiere 31. oktober.

Forestillingen kredser om Kaj Henning Bothilsen Nielsen, der under besættelsen går fra malersvend til en af danmarkshistoriens største forbrydere. Han stod bag 57 drab, ni drabsforsøg og 116 sabotagehandlinger for Gestapo og medlem af Peter-gruppen.

"En plads i solen" er en fri dramatisering af historien om Kaj Henning Bothilsen Nielsen op til katastrofebranden i Guldsmedgade og er opstået i et samarbejde med Den Gamle By og Besættelsesmuseet.

- Det handler om én, der vil gøre hvad som helst for en ideologi. Det ser vi også i dag, om det så er Breivik eller islamiske fanatikere. Det spejl, som den historiske karakter kan give os, er interessant, siger han.

I rollen som Kaj kan publikum opleve endnu en Helmuth på Svalegangen, nemlig Kristoffer Helmuth, søn af Michael Helmuth, der gæstede teatret i "The Nether" i november.

Flere egenproduktioner

Per Smedegaard arbejder hjemme, da teatret er lukket ned. Han bruger tiden på at læse nogle af de mange manuskripter, som teatret får tilsendt. Blandt dem et manuskript fra Niclas Ashkan Johansen på satiren "Valgaften".

- Det er et tv-show, hvor statsministeren vælges for et år ad gangen. Det er en skarp satire over vores politiske system, hvor vi ikke vælger politikere for deres evne til at forhandle og skabe realpolitik, men på om de kan gøre sig gældende på tv og levere et budskab på 17 sekunder. Undervejs vil folk kunne stemme på, den de mener, der skal være statsminster, siger Per Smedegaard.

Den tyske dramatiker Nis-Momme Stockmann skrev for nogle år siden forestillingen "Inga og Lutz" til Svalegangen. Den kommende sæson er han tilbage med, "Ondskabens ansigt", der er skrevet til skuespillerne Anders Brink Madsen og Holger Østergaard, som han mødte sidst, han var i huset.

- Det er en kapitalismekritik. Stockmann har lavet et stykke, der forsøger at komme bag de menneskelige mekanismer i det, skildret gennem to medarbejdere i et våbenfirma, som bliver spærret inde i en elevator, mens de er på vej op på 85. etage for at aflevere et hemmeligt dokument, forklarer Per Smedegaard.

Publikum kan også opleve Holger Østergaard som prostataramt i den anmelderroste "En lille smule ubehag", som bliver genopsat i sæsonen 2020-21.

Hans Rønnes "Teatret" har en ny forestilling på vej om sammenhold og forandring i en provinsby, hvor en ung kunstner er hyret til at udsmykke kommunens rundkørsel. "Rundkørsel" har premiere 20. marts. PR-foto

Lokale gæster

Der er også flere gæsteforestillinger med lokalt afsæt i vente på Svalegangen. Blandt andet Teater O med "Gådekatalogerne".

- Vi forsøger at facilitere de frie grupper i byen, da Åbne Scene mere er blevet en eksperimentscene, så der mangler en scene for de gode, frie teatergrupper i Aarhus, mener Per Smedegaard.

Teater Freeze Production, der tidligere har gæstet huset med "Den grønlandske mand", kommer med to monologer skrevet af forfatter Kim Leine og historiefortælleren Makka Kleist.

Billetterne til Hans Rønnes "Det begynder at blive koldt om fødderne" blev sidste sæson revet væk. Nu er chancen der igen, når forestillingen vender tilbage til oktober.

- Hans Rønne skulle have været her med en anden forestilling, som de ikke kan nå at producere på grund af corona, men så er det godt, at vi kan vise hans anmelderroste monolog, siger Per Smedegaard.

Rønne er i samarbejde med Vensyssel Teater også i gang med at skrive stykket "Rundkørsel", som kommer til Svalegangen i marts 2021.

Som i 2019 er Granhøj Dans også den kommende festuge at finde på Svalegangen. Denne gang med en lille festival med tre danseforestillinger.

Teaterdirektør Per Smedegaard ville naturligvis gerne været corona-krisen foruden, men oplever en positiv-sideeffekt. - Vi har haft en årrække, hvor man bare har taget kulturen for givet. Men krisen har gjort, at statsapparatet, publikum og andre aktører giver udtryk for, hvor vigtig kulturen er. Der er mange ting at samles om i kunsten, siger han. Foto: Michael Svenningsen
Den tyske dramatiker Nis-Momme Stockmann har skrevet "Ondskabens ansigt" til de to Aarhus-skuespillere Anders Brink Madsen (øverst) og Holger Østergaard. Stykket tager livtag med kapitalismens mekanismer oven på udbyttesager og Panama-papirer. PR-foto
Svalegangen får også besøg af Bådteatret, der laver dukketeater over Shakespeares værker i ”Blod, svigt og tårer”. PR-foto
Teater Freeze Production har tidligere gæstet Svalegangen med ”Den grønlandske mand”. Nu har teatret danmarkspremiere på to monologer skrevet af succesforfatteren Kim Leine og historiefortæller Makka Kleist. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tog på Odderbanen springer stationer over – og det bliver de ved med et stykke tid endnu

Annonce