Annonce
Aarhus

Nyt projekt skal få grønne investorer frem i lyset i Aarhus

Linda Mostrup Pedersen fra Happy42 er en af initiativtagerne bag Grow Impact:- Jeg drømmer om, at vi med dette projekt for alvor vil få Aarhus sat på det grønne landkort. Foto: Jørgen Høg
Grow Impact skal fremme grønne aarhusianske vækstvirksomheder med blandt andet netværk, adgang til risikovillig kapital og målrettet rådgivning.

AARHUS: Forventningerne til Grow Impact er tårnhøje i det innovative aarhusianske iværksættermiljø med fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi.

Grow Impact er en ny indsats, der skal øge fokus på virksomheder, som netop fremmer bæredygtige grønne løsninger.

Tre unge virksomheder står på spring, parate til det nye initiativ, der blandt andet skal få investorer til grønne iværksættere frem i lyset.

Annonce

Hos Claviate, der arbejder med visuel data, machine learning og kunstig intelligens inden for overvågning af produktionsanlæg, havne og offshore virksomheder, forventer grundlægger og administrerende direktør Kasper Koops Kratmann, at et tæt samarbejde med Grow Impact kan hjælpe med afklaring af, hvilke brancher Claviate skal satse på.

- Vi glæder os desuden til at trække på de erfaringer, der er samlet i projektet. Jeg er sikker på, vi kan få stor gavn af en seriøs sparringspartner, ikke mindst i arbejdet med vækst og eksponering over for investorer, påpeger Kasper Koops Kratmann.

Fra virksomheden Consibio lyder der lige så begejstrede meldinger. Virksomheden, der er etableret i 2017 af Søren Kjær, Johan Thomsen og Emil Jakobsen, har udarbejdet en unik digital platform til bioprocesser, målrettet industrivirksomheder inden for spildevand, biogas, fødevareproduktion og laboratorier.

- Vi har styr på vækstforhold og optimering af udbyttet, og vi kan med vores digitale setup, der omfatter både hardware og software, skræddersy en løsning til industrien, som på den måde kan optimere og effektivisere deres produktion, fortæller Søren Kjær.

Linda Mostrup Pedersen fra Happy42 er blandt initiativtagerne til Grow Impact. Hun håber, at projektet om nogle år har formået at forankre grønne og bæredygtige vækstvirksomheder i Aarhus-området, og at det samtidig er lykkedes at tiltrække ikke bare lokale, men også nationale og internationale investorer til den grønne omstilling.

- Jeg drømmer om, at vi med dette projekt for alvor vil få Aarhus sat på det grønne landkort, siger hun.

- Vi har brug for flere virksomheder, der tør satse ambitiøst, og derfor bliver det centralt at understøtte de, der allerede har taget springet. De, der tør gå forrest og skabe løsninger og teknologier, som baner vejen, skal hjælpes til vækst via adgang til kapital, pointerer Linda Mostrup Pedersen.

Kommunen bakker op

Borgmester Jacob Bundsgaard understreger, at Grow Impact skal bidrage til at koble grøn omstilling og grøn vækst.

- Vi har i Aarhus Kommune sat en ambitiøs målsætning om at være CO2-neutral i 2030. Det kræver nye løsninger og ny teknologi, og der har vi brug for, at flere iværksættere tør satse ambitiøst på den grønne omstilling. Grow Impact forbinder iværksættere og investorer, så de kan føre ambitionerne ud i livet. På den måde bidrager initiativet til at skabe den unikke, men også svære kobling mellem grøn omstilling og nye grønne virksomheder og arbejdspladser i Aarhus.

Grow Impact

Bag Grow Impact arbejder et advisory board med følgende medlemmer:

Kim Christensen, Business Angel

Line Nørmark, partner i Transition

Rene Damkjer, chefkonsulent, Innovationsfonden

Søren Boel, manager, Business Aarhus

Mai Louise Agerskov, direktør i Incuba

En partnerskabskreds består af:

  • Incuba, et førende udviklingsmiljø for ambitiøse og skalerbare virksomheder inden for IT, cleantech og sundhed. Incuba består af tre huse med 200 udviklingsorienterede virksomheder.
  • Danske Bank hjælper iværksættere, der arbejder med FNs verdensmål, gennem en ny digital platform.
  • +impact.io skal forbinde startups, investorer, etablerede virksomheder og rådgivere for at styrke sammenhængskraften i et fragmenteret nordisk økosystem for impact startups.
  • Innovationsfonden fokuserer på at accelerere den grønne omstilling og fremtidens klimaløsninger.
  • Aarhus Kommune har etableret en klimafond på 116 mio. kroner, der frem mod 2030 skal understøtte fremtidens grønne løsninger i Aarhus.

Aarhus Universitet bidrager desuden med adgang til et stort vækstlag af forskningsbaserede virksomheder.

Borgmesteren forventer, at flere grønne iværksættere kan få investeringer til at indfri deres visioner og ambitioner til den grønne omstilling.

- Skal verden leve op til Paris-aftalen, er der regnet på, at der skal investeres cirka 90.000 mia. kroner i den grønne omstilling. Samtidig arbejder mange lande på, at den økonomiske genopretning oven på coronakrisen skal ske med investeringer i grøn omstilling. Det giver nogle unikke muligheder for aarhusianske iværksættere, som vi som by gerne vil understøtte, påpeger Jacob Bundsgaard.

Aarhus Kommune har med Erhvervsplanen ”Partnerskaber for bæredygtig vækst” sat en retning for, at grøn omstilling og grøn vækst skal gå hånd-i-hånd.

- Grow Impact er et af flere konkrete initiativer, som skal understøtte den udvikling, siger borgmester Jacob Bundsgaard, som desuden netop har taget initiativ til at etablere en kommunal investeringspulje, som kan hjælpe grønne iværksættere med udvikling, test og demonstration af nye grønne løsninger.

Annonce

Lokal business angel

En af de såkaldte business angels, der har valgt at gå med i projektet, er Kim Gardø Christensen. Han solgte i 2011 sin egen grønne virksomhed Advansor, der er førende inden for bæredygtig køleteknologi.

- Jeg er gået med i projektet, fordi jeg kan trække på mine egne erfaringer. Jeg håber, at jeg med mit selskab Kick Green Invest via Grow Impact på sigt vil opnå en portefølje på måske seks-syv virksomheder. For mig er det vigtigt, at selskaberne ikke bare en bæredygtige, men også økonomisk bæredygtige, siger Kim Gardø Christensen.

Den lokale business angel er gået ind som aktiv investor i den lokale virksomhed VisBlue, der arbejder med bæredygtig batteriteknologi.

Grundlægger og administrerende direktør Henrik Brink fra Ento Labs tror på, at Grow Impact kan komme til at spille en afgørende rolle for den unge startupvirksomhed, der har specialiseret sig i at hjælpe virksomheder, eksempelvis butikskæder, med at optimere deres energi- og klimaindsats.

- Vi kan med machine learning, algoritmer og kunstig intelligens bearbejde data fra fjernaflæst elforbrug og varmeregnskab hjælpe virksomheder med at spare måske 20 procent af deres energiforbrug. Lige nu er vi i dialog med en kunde, der råder over 150 butikker, fortæller Søren Kjær.

Ento Labs, der er etableret i januar 2019, opererer med en abonnementsbaseret løsning for virksomheder.

Annonce

Støtte fra erhvervsstyrelsen

Aarhus Investor Summit er et ambitiøst initiativ målrettet business angels, acceleratorer og venturefonde. Initiativet blev skudt i gang i 2014 af Happy42 som Growing Investors.

Aarhus Investor Summit har kontakt med flere end 200 såkaldte business angels, investorer og venturekapitalister fra hele Danmark omkring investeringer i startupvirksomheder.

- For at udnytte det momentum, som er blevet skabt omkring investorer og den risikovillige kapital i Aarhus og omegn via Aarhus Investor Summit, har vi valgt at starte Grow Impact med et særligt fokus på virksomheder med en grøn profil, fortæller Linda Mostrup Pedersen, grundlægger af Happy42.

Kasper Koops Kratmann fra Claviate har store forventninger til samarbejdet i Grow Impact. - Jeg er sikker på, vi kan få stor gavn af en seriøs sparringspartner, ikke mindst i arbejdet med vækst og eksponering over for investorer, siger Kasper Koops Kratmann. Foto: Jørgen Høg

Grow Impact understøtter, at der i Aarhus er store ambitioner om en grøn iværksætterkultur, og derfor er der nu behov for at styrke investorerne, så de kan understøtte nye grønne virksomheder med vækst og kapital.

Projektet blev skudt i gang i april i år med støtte fra Erhvervsstyrelsen og skal være et lokalt forankret initiativ, som skaber viden, netværk og kompetencer hos investorerne til at forstå potentialet i grønne investeringsmuligheder.

Grow Impact ledes af virksomheden Happy42, der arbejder med at binde investorer, startups og virksomheder sammen via en række indsatser og initiativer. Happy42 har været et knudepunkt for det aarhusianske iværksættermiljø #AARsome.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Hvad nu, Venstre: Ahlers exit er en katastrofe

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

Vanvidsbilist mister bilen: Overhalede politiet med 200 km/t

Annonce