Annonce
Erhverv

Nyt råd skal rydde op i bankernes afkastgæt

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Kunderne skal sikres rene linjer med råd, der forhindrer, at bankerne giver for optimistiske bud på fremtiden.

Bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, har bedt Rådet for Pensionsprognoser fastsætte nye fælles afkastforudsætninger for bankerne.

Det skal hjælpe forbrugere, så de ikke får stillet forskellige afkast i udsigt, selv om de investerer i produkter, som ligner hinanden.

Det skriver Børsen.

Når bankerne skal give deres bud på fremtidens afkast, er det nemlig ikke sikkert, at de arbejder ud fra de samme forudsætninger.

Men det skal der laves om på.

- Vi får fuldstændig rene linjer for, hvad man skal lægge til grund, når man skal syreteste produkter og rådgive kunderne, siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark, til Børsen.

De nye fælles afkastforventninger kommer blandt andet efter en sag i Danske Bank om investeringsproduktet Flexinvest Fri.

Her er Danske Bank sigtet af Søik, bedre kendt som Bagmandspolitiet, for at vildlede kunder.

Banken havde på et tidspunkt skruet op for gebyrerne - vel vidende, at det ville betyde, at kundernes udgifter til gebyrer ville overstige deres forventede gevinster fra investeringerne.

- Det er klart, at den sag har sat helt anderledes fokus på det her område. Ved et højere renteniveau havde det måske ikke betydet helt så meget, om obligationsrenten var sat en smule højere eller lavere, siger Ulrik Nødgaard til Børsen.

Rådet for Pensionsprognoser leverer allerede forventninger til afkast, som benyttes i pensionsbranchen.

I spidsen for det nye uafhængige råd står Jesper Rangvid, professor ved Copenhagen Business School.

Han forklarer, at der kan være interessekonflikter mellem banker og kunder, når man skal give et bud på fremtidens afkast. Derfor kan et uafhængigt bud være en god idé.

De nye afkastforventninger forventes at komme første gang i andet kvartal næste år.

De vil efterfølgende blive opdateret to gange hvert år.

/ritzau/

Annonce
Link til Børsens artikel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå - lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1

Bølgerne går højt omkring byudviklingen i Aarhus, og denne avis har sammen med FO netop afholdt et offentligt møde derom på rådhuset. Der var mødt omkring 500 op til mødet (om det er mange i en by med 300.000 indbyggere, skal jeg ikke kunne sige), og det har allerede forårsaget et par læserbreve. I dag (21. ds.) et af Svend Carstensen, der anbefaler at bygge boliger i midtbyen uden parkeringspladser. Man må så købe sig til en parkeringsplads eller/og cykle. Begge synspunkter – boliger uden parkeringspladser og at cykle – var fremme på mødet. Det at cykle blev fremhævet igen og igen og bliver det i øvrigt meget ofte alle steder. Og det er helt sikkert også sundt og ikke miljøbelastende. Men hvorfor er der aldrig én, der nævner, at man kan gå. Det er da helt uden mekanisk hjælpemiddel af nogen art og lever på den måde fuldstændig op til ønskerne om at nedsætte køb af al industrielt fremstillet. At vi så ikke når målet (i fht. CO2-udledning, red.) alligevel, er noget helt andet. Der skal globale krav om indskrænkninger på flyrejser, al godstrafik over på bane, og næste bilkøb skal være en el- eller hybridbil. Men det at gå er dejligt, sundt, og du ser og oplever meget mere, end hvis du sidder i egen bil eller i et offentligt transportmiddel. Selv bor jeg på Langenæs og bruger aldrig bilen, hvis jeg skal ind til midtbyen. Det tager et kvarter til tyve minutter, så er du ved banegården eller rådhuset, og fem minutter mere, så er du ved domkirken. GÅ-GÅ-GÅ. Lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1, og lad København, som vi alligevel ikke kan nå, forblive Danmarks cykelby nr. 1.

Annonce