Annonce
Aarhus

Nyt rådgivningscenter åbner i Aarhus: Anonym hjælp til unge udsatte kvinder

Fremover kan unge kvinder, som har været udsat for seksuelle overgreb eller som har været i prostitution, få bedre hjælp og anonym rådgivning i Aarhus. Genrefoto: Scanpix/Iris

I foråret 2019 åbner LivaRehab en afdeling i Danmark, og det kommer til at styrke den sociale indsats for unge mellem 18 og 35 år, som har været udsat for seksuelle overgreb eller som har været i prostitution vurderer social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz.

AARHUS: Fra foråret 2019 kan unge kvinder mellem 18 og 35 år, der har været i prostitution eller har været udsat for seksuelle overgreb, få hjælp og anonym rådgivning, når LivaRehab - center for rehabilitering af mennesker med skadevirkninger fra prostitution, sugardating, vold og seksuelle overgreb - med hjælp fra Trygfonden - åbner en afdeling i Aarhus.

Projektet vil tilbyde unge i hele Midtjylland støtte i form af anonym rådgivning og individuelt tilrettelagte såvel som gruppebaserede psykologforløb, jobcoaching og netværksaktiviteter.

Fra både Kristian Würtz (S), social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune, og Camilla Fabricius (S), 1. viceborgmester i Aarhus kommune og medlem af TrygFondens repræsentantskab i Region Midtjylland, er der glæde at spore over det nye tilbud:

- Her er tale om nogle mennesker med alt for mange ar på sjælen, som bliver hjulpet til at genfinde håb i sig selv - for sig selv. Det, synes jeg, er læren i projektet: med respekt og omsorg, kan selv den mest ulykkelige skæbne genrejses, siger Camilla Fabricius.

Kristian Würtz supplerer:

- Følgevirkningerne efter incest, prostitution eller seksuelle overgreb er ofte mange og komplekse. Det kan eksempelvis være misbrug, selvskadende adfærd, hjemløshed, ringe uddannelse eller manglende tilknytning til arbejdsmarkedet. Der er med andre ord behov for forskellige former for støtte og indsats. Det er et tiltrængt supplement til den indsats, der i forvejen eksisterer.

Annonce

Fakta: LivaRehab


  • LivaRehab er et center for behandling og rehabilitering af mennesker med skadevirkninger fra prostitution, og for mennesker der har været udsat for incest, seksuelle overgreb og vold.
  • Centret tilbyder ambulant behandling til mennesker udsat for prostitution, vold og seksuelle overgreb.
  • LiveRehab er det første nordiske rehabiliteringscenter, der behandler og rehabiliterer mennesker med prostitutionsskader, incestoverlevere, mennesker der er gået i stå på grund af seksuelle overgreb, kønsrelateret vold og undertrykkelse.
  • Udover det kommende center i Aarhus, har LiveRehab også to centre i hhv. København og Vordingborg, men hjælpen tilbydes til alle fra hele Danmark.
  • I LivaRehabs centre er der både lønnede og frivillige medarbejdere. Driften finansieres via offentlige puljer, private donationer og medlemsbidrag.
LivaRehab og direktør Flora Ghosh modtog i 2013 Tine Bryld Prisen for arbejdet med at behandle og rehabilitere mennesker med prostitutionsskader og seksuelt misbrugte. Arkivfoto: Christian Liliendahl

LivaRehab har hjulpet over 1000 unge

Kristian Würtz ser det også som en klar fordel, at organisationen har erfaring med og viden om, hvordan man hjælper unge med sociale problemer som følge af incest, prostitution eller seksuelle overgreb.

LivaRehab har eksisteret siden 2011 og har i den tid hjulpet over 1.000 mennesker. De har i dag to eksisterende centre i København og Vordingborg.

- De unge, der kommer hos os, har negative følgevirkninger af en hård barn- og ungdom. De tør sjældent fortælle offentlige myndigheder om deres liv, af frygt for at blive stigmatiseret eller økonomisk straffet, siger Flora Ghosh, direktør i LivaRehab.

Hun er glad for, at de midtjyske unge nu også får mulighed for at få hjælp:

- Vi har i de seneste år fået flere og flere henvendelser fra lokale socialfaglige medarbejdere og midtjyske unge, så jeg er glad og taknemmelig for, at det nu bliver muligt for os at starte en indsats med udgangspunkt i Aarhus.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Annonce