Annonce
AGF

Nyt stadion i Aarhus: Qatar har et par stykker til overs – og vi mangler ét …

"Når mørket sænker sig over ørkenstaten Qatar søndag 18. december 2022, står der otte kæmpestore, flotte og supermoderne fodboldstadioner - gabende tomme og uden udsigt til nogensinde at blive fyldte igen. Hvorfor ikke genbruge ét af disse i Aarhus", skriver Svend B. Carstensen. Tegning: Jens Nex

Når mørket sænker sig over ørkenstaten Qatar søndag 18. december 2022, står der otte kæmpestore, flotte og supermoderne fodboldstadioner - gabende tomme og uden udsigt til nogensinde at blive fyldte igen.

Hvorfor ikke genbruge ét af disse i Aarhus? Hvis Qatar vil være med til det. Og det praktisk er muligt.

Det vil, ganske højlydt, tale ind i en aktuel dagsorden med bæredygtighed, genbrug og anstændig opførsel, som det er formuleret i FN's 17 verdensmål, hvis vi forstår at håndtere det på en ordentlig måde.

Annonce

"Vi" skal forstås meget bredt, fordi det vil kræve involvering fra en bred vifte af danske institutioner og virksomheder – såvel offentlige som private, statslige som lokale. Og naturligvis med Vision Kongelunden som afgørende spiller.

Jo, det er kontroversielt. På mange måder. Vi har hørt de afskyelige og frastødende historier om mange døde immigrantarbejdere under byggeriet af disse stadioner. Og der er sikkert et stort mørketal af skadede og invaliderede bygningsarbejdere, hvis historier vi aldrig kommer til at høre. Dertil en ussel løn og arbejdsvilkår, som vist bedst kan betegnes som slavelignende.

Og dette skal hverken forties og undskyldes. Tværtimod. Men måske kan man sige, at de mange immigrantarbejdere, som er omkommet under byggerierne, ikke er døde helt forgæves, hvis et flytte- og genbrugsprojekt kan sætte fokus på anstændige og sikre arbejdsforhold. Ingen må dø. Absolut ingen.


Store ord - ja. Umuligt- nej. Og måske kan vi i julemåneden i 2022 se VM-fodbold i fjernsynet med en lidt bedre samvittighed.


Vi kan vise det. Og vise respekt for de døde. Vise, at det kan lade sig gøre at gennemføre et sådant projekt uden, at nogen kommer alvorligt til skade eller dør derved. Det ér selvfølgelig muligt. Såvel nationale som internationale arbejderbevægelser skal involveres fra start til slut. Og kravene til sikkerheden skal være store og absolut ufravigelige.

At hele spillet omkring FIFA's tildeling af VM 2022 til Qatar tilbage i 2010 ikke var helt fin i kanten – mildt sagt – behøver man vist ikke have fulgt voldsomt meget med i pressen for at konstatere. Og vi kan gætte på, at FIFA og bosserne her fortsat har noget – læs: Rigtigt meget - "reparationsarbejde" at udføre.

Her vil et sådant positivt projekt sikkert kunne bidrage. Om de har fortjent det, ved jeg ikke, men det kunne måske blive til alles fordel. Trods alt. Her er der så flere mulige nogle interessenter. Nogle med mange, rigtigt mange, penge på lommen. Det er jo også helt afgørende for, at et sådant projekt kan realiseres.

Og Qatar er jo heller ikke kendt for slunkne lommer, selvom olien og de fossile brændstoffer vil komme under pres de kommende år. Måske kan de lære noget af os om grønne og vedvarende energikilder. Og eventuelt med eksportmuligheder.

Dertil kommer de helt uundgåelige samtaler om demokrati, menneskerettigheder og kønnenes ligestilling, som skal tackles i processen. Konkret og kontant. Diplomatiet skal spille en offensiv rolle på banen overfor Qatar. Måske med tidligere udenrigsminister Kristian Jensen på en central plads i opstillingen. Han er allerede på banen og i gang med at drible en plads i FN's sikkerhedsråd i hus for Danmark.

Det kan blive et megastort statement for byen – og byens hold. Og selvfølgelig Danmark som foregangsland på den grønne og bæredygtige front. Et statement, der vil runge ud i det meste af verden.

Vi har en rigtig god havn i Aarhus, så containere og materialer kan sejles direkte hertil. Og Danmark er en gammel og stolt søfartsnation, så det skulle nok være en opgave for et eller flere af vore store rederier. Bæredygtighed med rettidig omhu.

Projektet kan give luft under vingerne til Aarhus Airport. Gang i caféerne, restauranterne og de lokale forretninger. Kø til hotellerne og travlhed i turistindustrien. Ja, gang i en lille by – godt nok storby i egen selvforståelse - i et lille land højt mod nord, som tør satse stort og helt håndgribeligt på ordentlighed, genbrug og FN's 17 verdensmål.

En række af verdensmålene vil helt konkret komme i spil: Anstændige jobs og økonomisk vækst (nr. 8). Industri, innovation og infrastruktur (nr. 9). Mindre ulighed (nr. 10). Partnerskaber for handling (nr. 17).

Og dertil: Ansvarligt forbrug og produktion (nr. 12). Klimaindsats (nr. 13). Og ikke mindst: Ligestilling mellem kønnene (nr. 5). Det sidste nok ikke uden gule og røde kort undervejs.

Disse mål kan forekomme meget overordnede og diffuse, men så er det altså vores – og de mange politikere, som bærer nålen i kravereverset – opgave at sætte kød og blod på. Vi kan – og har derfor pligten.

Mange har fremført, at det da vist var en billig omgang for DBU og landsholdet at have teksten "Football supports change" trykt på trøjerne. Nok en symbolsk markering. Men ret uforpligtende og passivt – hvis det ikke følges op af konkret handling.

Og denne handling kunne jo blandt andet være støtten og hjælpen til at flytte ét af de otte stadioner fra Qartar til Kongelunden i Aarhus. Blot et forslag. Dansk landsholdsfodbold vil sætte sig selv i et positivt lys nu og langt frem tiden. En historie, som vil blive fortalt igen og igen.

Mon ikke, der er bygningsingeniører og finansfolk, som kan sige, at det da absolut ikke kan betale sig at flytte et stadion. Det vil blive meget dyrt. Og der kan uden tvivl stilles mange spørgsmål til bæredygtigheden i selve projektet.

Men der er også mennesker, som ser det større perspektiv. Det drejer sig om ordentlighed, om anstændige arbejdsforhold, om international samhandel, om genbrug af ressourcer og bæredygtighed på den helt store klinge. Og vi er flere, som ikke kun kræver fair play på fodboldbanen, men også udenfor.

Store ord - ja. Umuligt- nej. Og måske kan vi i julemåneden i 2022 se VM-fodbold i fjernsynet med en lidt bedre samvittighed.

Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

AGF For abonnenter

Hård kamp i kulissen: Derfor smider AGF 100 millioner kroner i Kongelunden

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce