Annonce
Aarhus

Nyt stadion kan forsinke nye veje og skoler

Udvidelse og anlæggelse af nye veje og udvikling af nye byområder, som ved det tidligere Amtssygehus fylder i dag anlægsrammen ud og gør det vanskeligt at finde plads til et nyt stadion med mindre andet skal udskydes. Visualisering: Vandkunsten

Finansiering af et nyt stadion ved at udstykke grunde på væddeløbsbanen vil påvirke kommunens anlægsramme og betyde, at andre kommunale byggeprojekter skal udskydes.

AARHUS: Selv om pengene til et nyt Aarhus Stadion næsten bogstaveligt kan graves op af jorden ved at udstykke grunde på væddeløbsbanen kan et byggeri af den størrelse betyde, at andre kommunale projekter som Beder-Beringvejen, en folkeskole i Nye, udvidelsen af Viborgvej, havnetunnellen eller renovering af og opførelse af nye dagsinstitutioner skal udskydes.

Det skyldes, at Aarhus - som alle andre skal kommuner i landet - skal overholde den såkaldte anlægsramme, som KL og regeringen har aftalt. I Aarhus Kommune er anlægsrammen 1,4 milliarder kroner om året.

Anlægsrammen betyder, at selv om kommunen rent faktisk har pengene til rådighed, må den ikke bygge og købe jord for mere end 1,4 milliarder kroner om året.

Hvis Aarhus eller andre kommuner bryder rammen, truer regeringen med straf. Så vil der blive trukket et beløb fra kommunernes samlede tilskud. Det er ganske vist ikke sket før, at der er faldet sanktioner, men regeringen har skærpet tonen, har man registreret på rådhuset, som avisen har søgt oplysningerne hos.

Er der overhovedet luft?

Hvis Aarhus Byråd vælger scenarie 4 fra analysen og skal bygge et nyt stadion, en ny atletikbane og en ny væddeløbsbane for tilsammen 590 millioner kroner og derudover skal afsætte millioner til byggemodning til et nyt boligområde, vil det begrænse kommunens muligheder for at bygge andre kommunale anlæg og veje det samme år.

Men spørgsmålet er, om der overhovedet er plads i anlægsrammen. For den er i forvejen udnyttet til bristepunktet, fordi der i disse år også skal indregnes køb af det tidligere Amtssygehus, udvikling af Tage-Hansensgade, Aarhus Ø, Godsbanen og et hav af kommunale renoveringer, der samlet løber op.

Der er dog løsninger, hvis ikke der er luft nok i anlægsrammen, eller andre projekter ikke skal udskydes.

For hvis kommunen etablerer et arealudviklingsselskab eller en privat developer står bag byggeriet, vil det ikke belaste den kommunale anlægsramme. Eller hvis man indgår aftale med en leasingselskab, der finansierer og bevarer ejerskabet.

Endelig vil den del af VIP-faciliteterne, som AGF vil finansiere for 50 millioner kroner ikke belaste kommunens anlægsrammen, fremgår det af analysen fra revisionsfirmaet Pwc.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce