Annonce
Aarhus

Nyt stadion rykker kæmpe skridt nærmere

Drømmen om et nyt og bedre stadion for enden af Stadion Alle er rykket et meget stort skridt nærmere. Foto: Axel Schütt

Længe ventet stadionanalyse godtgør, at Aarhus kan få nyt stadion uden at belaste kommunekassen nævneværdigt. Og det er en afgørende forudsætning.

AARHUS: For AGF-fans, der er lige så trætte af løbebanen omkring grønsværen, som de er trætte af trækvind fra et pivåbent stadion, blev tirsdag 4. december en tirsdag af de bedre.

Det var nemlig dagen, da drømmen om et nyt stadion kom et stort skridt nærmere en opfyldelse.

Det skete, da Torsten Schmidt fra revisions- og konsulentvirksomheden Pwc på et pressemøde offentliggjorde konklusionerne i den længe ventede analyse af forudsætninger og muligheder for at opføre et nyt stadion for enden af Stadion Allé.

I en kommune, der som Aarhus har nok at bruge sine anlægspenge på, er det en helt afgørende forudsætning, at byggeriet af et nyt stadion ikke belaster kommunekassen nævneværdigt.

Derfor tøver den politiske styregruppe bag stadionanalysen ikke med at udpege Pwc's scenarie 4 som det, den gerne går videre med.

- Behovet for eksempelvis nye toiletter på skolerne er kæmpestort. Kommunen kan ikke bare gå ud og bruge en masse penge til et nyt stadion. Derfor er det vigtigt, at forslaget kan realiseres uden at gøre indhug i kommunekassen, siger teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V).

Han er medlem af stadionanalysens politiske følgegruppe sammen med kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) og byrådsmedlem Hans Skou (V).

Annonce

- Jeg tror på, at det her kan realiseres. Vi vil gerne være med til både at styrke fodbolden og de øvrige idrætsfaciliteter i Aarhus, og alt tyder på, at det nu kan lade sig at gøre

Rabih Azad-Ahmad (R), kulturrådmand
På et velbesøgt presse- og præsentationsmøde kunne Torsten Schmidt fra Pwc fortælle, at Aarhus Kommune kan få et nyt stadion uden at betale en krone. Foto: Axel Schütt

15.000 siddepladser

I scenarie 4 bliver der bygget et nyt stadion med 15.000 siddepladser. Cykelbanen bliver liggende, hvor den ligger. Det samme gør tennisanlægget, mens der etableres nyt atletikstadion, hvor kastegården ligger i dag.

Det lader sig - ifølge Pwc - gøre at skrue på de økonomiske håndtag i scenarie 4, så kommunen slipper med at betale 14 millioner kr. for et nyt stadion.

Det indebærer, at AGF spytter 50 millioner kr. i kassen og betaler VIP-faciliteterne.

Det betyder også, at Jydsk Væddeløbsbane skal flytte. Den ligger på jord, den har lejet af Aarhus Kommune, og kommunen har brug for at sælge byggerettigheder på jorden for at finansiere opførelsen af nyt stadion og ny atletikbane.

Hele væddeløbsbanen areal skal bebygges, og for at sikre så lav en kommunal udgift som muligt opereres der med "kompakt" bebyggelse med bebyggelsesprocenter mellem 69 og 72 procent.

Ikke for enhver pris

Skal Aarhus have et nyt stadion, så kræver det, at det store socialdemokrati bakker op.

Og det gør Socialdemokraternes kulturudvalgsformand og ordfører på sagen, Steen Bording Andersen, men med visse betænkeligheder.

- Vi deler ambitionen om et nyt stadion. Men ikke for enhver pris, siger Steen Bording Andersen.

Han har tre betænkeligheder.

- Den ene er, at ingen af scenarierne opfylder den økonomiske ramme 100 procent, siger Steen Bording Andersen.

Den anden bekymring går på det tætte byggeri på væddeløbsbanen.

- Vi er nødt til at passe på vores grønne åndehuller. Men man taler om byggeri op til fem etager. Det bliver en markant forandring, som jeg er betænkelig ved, siger Steen Bording Andersen.

Byggeriet af et nyt stadion kan berøre den anlægsramme, der er udstukket af regeringen.

- Konsekvensen kan blive, at vi blokerer for at bygge skoler og plejehjem i takt med befolkningsudviklingen. Og det duer ikke, siger Steen Bording Andersen.

- Kan realiseres

Den radikale kulturrådmand, Rabih Azad-Ahmad, tror på, at Aarhus nu får et nyt stadion.

Det sagde han efter pressemødet på rådhuset til Århus Stiftstidende.

- Jeg tror på, at det her kan realiseres. Vi vil gerne være med til både at styrke fodbolden og de øvrige idrætsfaciliteter i Aarhus, og alt tyder på, at det nu kan lade sig at gøre, siger Rabih Azad-Ahmad.

Han ser det som helt afgørende, at stadionanalysen kan pege på en løsning, der er økonomisk ansvarlig.

- Det er også en afgørende forudsætning, at de øvrige idrætsfaciliteter i Aarhus ikke får dårligere vilkår, end de har i dag. Begge forudsætninger ser ud til at kunne opfyldes, sagde Rabih Azad-Ahmad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tog på Odderbanen springer stationer over – og det bliver de ved med et stykke tid endnu

Annonce